nuffnang

Friday, May 30, 2014

pelakon tambahan

assalamualaikum...

perhhh....mengatuk aku...ngara2 nak tegok amir hadif berlakon...2 hari lepas amir hadif ada bagitahu...cikgu dia pesan cerita yang amir hadif berlakon tu akan di siarkan hari semalam...pastu akak aku pon ada bagitahu juga...dah keluar iklan...semalam ambil amir hadif kat taska...kat white board pon ada tulis...

tajuk cerita tu muaddib super...di tayangkan di astro ria dan maya...pelakon utama shuib dan jehan...pastu ada zila baharin...yang lain ada yang aku kenal...ada yang tak kenal...cerita tu start pukul 10...selalunya pukul 10 tu aku dah berlayar dah...tapi di sebabkan nak tengok amir hadif berlakon punya pasal....gagah gak tahan mata nie...hik..hik...baru jadi pelakon tambahan aje...dia punya semangat lain macam...hik...hik..habis kita orang  beritahu adik beradik...adik beradik ajelah...nak bagitahu orang lain....macam malu lak...hik..hik..

berkobar2 anak beranak menanti cerita tu....amir hadif asyik tanya lama lagi ke start...sabar2...bila start aje cerita tu...semua fokus...mana amir hadif...tu..tu amir hadif...kecoh...hik..hik...baru jadi pelakon tambahan aje....belum jadi pelakon utama lagi.....kalau jadi pelakon utama...mahu bergegar satu rumah...hik..hik...

terima kasihlah kat cikgu amir hadif...bagi peluang dekat dia...walaupon jadi pelakon tambahan aje...sekurang2nya dapat juga pengalaman baru untuk dia....dan dapat menimba ilmu...





jehan...



shuib...



tu amir hadif...yang aku bulatkan tu...




tengok...duduk depan2 tv...tu..tu..amir hadif...semangat...hik..hik...





amir hadif lagi...



masa nie amir hadif berlakon buat2 pengsan...shuib panggil...amir..amir...hik..hik..pandai gak amir hadif berlakon...hik..hik..




shuib tengah telefon jehan...budak2 buat bising...kacau shuib...





punya nak fokus muka anak....hik..hik..





shuib...jehan...dengan tunag jehan...







Thursday, May 29, 2014

jom heboh - bananana

assalamualaikum...

pagi nie jalan lengang...budak cuti sekolah...bolehlah keluar lambat sikit...sikit aje..kang terlajak...hik..hik..amir hadif pergi taska pon pakai baju biasa aje...penat aku iron baju sekolah dia...boleh plak pagi tadi dia cakap...ibu...hari ini amir hadif nak pakai baju biasa aje...cikgu cakap cuti sekolah...tak payah pakai baju sekolah...ermmm...yolah....hari ini juga negeri perak cuti umum...semalam sultan perak mangkat...takziah...

hari sabtu yang lepas...bawa amir hadif pergi jom heboh...ikutkan hati memang malas nak pergi...tapi hari jumaat...waktu lunch tu aku dah ukur jalan dah...dekat dengan opis ajekan....hik..hik...tu yang pesan kat amir hadif...kita pergi bananana aje yek.....panas...susah nak cari parking...amir hadif dah tengok iklan kat tv3....tu banyak kali dia ajak aku pergi....kesian lak...oklah...bawa jugalah...tapi aku pergi jom booth bananana aje....pastu aku ada beli jajan patato...satu beg RM10...pastu kacang pagoda...pon satu beg RM10....beli old town white coffee...beli 2 pek...RM20 dapat free air tin....panas...panas....dah...cepat2....balik....




pendaftaran....



amir hadif nak jadi model...bayar RM5...tengah bersolek...




berpeluh budak kecit nie...takde reben2 dah...sian...





nak jadi rock....





rock kapak...





panas...panas....






ambil gambar dengan boboiboy...




Wednesday, May 28, 2014

mz cafe bangi

assalamualaikum....

hari ini ramai dah start cuti....ada yang ambil cuti sampai 2 minggu...bestnya..syoknya....cuti sakan...hik...hik...ada yang bercuti balik kampung...bercuti bawa anak2 jalan2...bercuti ke luar negara....best...best...hik..hik...

cerita ini.....entah bila entah...rasanya dah sebulan kot....banyak sangat cerita tertunggak...hik..hik..sementara ingat...kita masuk dulu...yang lain nanti2 dulu...hik..hik..masa nie nak breakfast...bangun2 pagi...masing2 dah buntu nak makan apa....balik2 mamak...balik mamak...hik...hik...kau tanya aku....aku tanya kau....sambil garu2 kepala....apalah nak makan nie....nak makan pon susah...hik..hik.. takpelah....kali ini kita cari kedai makan area bangi.....cari punya cari....nampak satu kedai...baru buka kot...ok....kita try makan kat sini....





lauk pauk....breakfast pon dah pukul 10 lebih...orang dah nak makan tengah hari dah....hik...hik...






macam2 ada....nasi kerabu, nasi dagang, nasi lemak, macam2 kuih...





aku makan lontong....tambah udang...tu hot dog dengan telur amir hadif punya...pastu tak cukup...minta tambah lagi....






mee kari...husband punya....






milo ais...teh o..air kosong...



Tuesday, May 27, 2014

aira hanisah sudah 9 bulan

assalamualaikum....

hari ini last day adik2 ke sekolah yek....lepas nie horaayyy....emak2 dah pening nak bawa cuti ke mana...ramai yang dah apply cuti...aku??....masih setia menanti di opis...hik..hik...takpe...bagi peluang kat orang lain dulu...tahun depan tiba lak giliran aku....yelah...tahun depan amir hadif dah masuk darjah satu...time cuti sekolah kenalah cuti....hik...hik...

25hb hari tu...genap umur aira hanisah 9 bulan...time nak masuk 9 bulan...boleh plak dia demam...nasib tak teruk sangat....demam nak dapat akal ler tu....sekarang nie...suka sangat mengamuk...kalau mengamuk tu..suka hempas2kan badan...baik dari demam...macam2 perangai pelik timbul....tak boleh kena tinggalkan...kalau kena tinggal...drama swasta tul...menjerit2...suara dia boleh tahan kuatnya....kalau dia bangun tidur dulu dari kita....suka2 hati dia...cakar2 muka kita...langsung tak bagi peluang....

perkembangan terbaru...bila kita nyanyi tepuk amai2...dah pandai tepuk tangan...siap senyum2 gatal lagi...tu bila mood dia ok...kalau tak ok...kau nyanyi sampai habis pon belum tentu dia  tepuk....hik..hik..dah pandai bye2...tu pon ikut mood gak....dah boleh tiru apa kita buat....kalau ada kucing...aku panggil...meowww...meoww...citt..citt (lebih kurang bunyi macam tu...hik..hik..)...dia pon nak citt..citt...hik..hik...kita marah dia...sambil tepuk tangan kat lantai...dia pon tepuk kat lantai....

dah pandai kedekut...barang dia jangan ambil...memang tak bagi...kau ambil...memang melalak...kadang kita bukan nak ambil pon...nak betulkan aje...dia punya marah....grrrr....tak boleh dengar suara abang....dah tidur...bila dengar suara abang...terus bangun....nak main dengan abang....

pandai tengok tv....tengok iklan2 yang dia suka...pandai tengok upin ipin...pastu suka dengar azan...kusyuk...tapi azan tv3 aje dia nak tengok....kalau buka azan tv lain...buat tak dengar lak...pelik....tak boleh tengok orang makan n minum...cepat tangan nak capai...telan2 air liur...suapkan juga...hik...hik..

semalam check up dia...berat badan dulu 6.2 kg...semalam 6.3 kg...naik 1 gram aje..terus masuk garisan kuning....bulan depan kena datang balik...nie ikut jejak abang jugalah...asyik ulang ke klinik ler....






semalam kat klinik...






lengguh tangan pegang dia....sekarang dah tak mahu duduk dalam stroller...dahlah tak reti duduk diam




breakfast kat mamak...tu aje yang dekat...





Monday, May 26, 2014

aira hanisah demam

assalamualaikum....

sunyi sepi blog akukan...minggu lepas...seminggu aira hanisah demam....dia start demam hari sabtu....bangun pagi tu...badan dia dah rasa panas....check suhu dia...37.8....terus bagi ubat....hari ahad dia pon demam lagi...tapi tekdelah tinggi sangat suhu dia....hari isnin...bangun tidur...terus check suhu....36.8...oklah...tak demam...hantar rumah pengasuh...tapi aku bekalkan ubat...takut2 demam lagi...pengasuh sms....bagitahu...dia batuk...balik tu check suhu dia...37.2...aku bagi ubat aje....


hari selasa...pagi tu check suhu...37.1...demam sikit aje....aku pon hantar dia rumah pengasuh....tapi hati tak tenang gak....balik dari kerja...check suhu dia...37.6....terus call husband...suruh balik awal sikit...terus bawa dia pergi klinik...sebab dah demam lebih 3 hari...kenalah ambil darah....alhamdullilah...tak ada apa2....cuma demam biasa aje...

hari rabu...tengok dia masih demam lagi...aku pon el ajelah....hari khamis...dah tak demam...tapi batuk teruk lak...sian dia...bila batuk tu...sampai berair2 mata dia...kahak dia tak pandai nak buang...dia telan balik...dengan selsema lagi...dia pon rimas...aku pon bawa pergi klinik balik...kali nie...dia kena sedut gas...doktor kata...sedut gas bukan sebab dia semput...tapi nak bagi legakan batuk dah selsema aje....hari khamis aku pon terpaksa ambil el gak...biasalah...cuti untuk anak aje....




nie hari sabtu...hari pertama demam...




hari selesa...kena ambil darah...kuat gegirl nie...tak nangis pon....abang aje yang lebih2...hik..hik...





malam selasa...





hari khamis....mula2 nangis...ditolak2 neb tu....bila ada sorang budak perempuan datang...budak tu nangis....terus dia diam...pandang budak tu sambil ketawa....ok....senang kerja ibu....amboi ketawakan orang...awak pon tadi sama gak....tapi budak tu lagi teruk...sampai 2 orang nurse tolong....drama sungguh...pelik aira hanisah tengok dia...hik..hik...tapi bila dah dekat2 nak habis...dia nangis balik....





balik dari klinik...teus breakfast kat mamak....






hari khamis...makan nasi asyik tak habis...bagilah makan biskut....sian anak ibu...dah slim...hik..hik..







Monday, May 19, 2014

jangan nak lawa aje

assalamualaikum....

tak pasal2 pagi buta...dah kena marah....hari rabu yang lepas....masa tu dalam lif....biasalah aira hanisah mana reti duduk diam...tiba2 dia nangis...nangis kejap aje...aku tengok muka dia...dia senyum lak...dalam hati kenapa dia nangis tadi...macam mana2 entah aku terpandang kerongsang aku...jarum dia dah terbuka...aku pon cepat2 check kat muka aira hanisah...masa tukan dalam lif...gelap dan ramai orang...mana nak nampak...keluar lif...aku tengok...ya allah...dah serba salah...mana mana nak cakap dengan husband...bila aku bagitahu aje...apa lagi...kena marahlahhh....tadah ajelah teliga....kena basuh ler...tak pasal2 dapat ceramah percuma....masa hantar aira hanisah kat rumah pengasuh...aku minta tolong sapukan minyak gamat....sepanjang hari tu...hati tak tentu arah...rasa bersalah sangat...rasa nak lempang2kan diri sendiri....tak sabar nak balik....nak tengok keadaan dia macam mana....




nampak tak garis di muka aira hanisah....kesiankan..nasib tak dalam...cuma calar aje....alhamdullialah....dah ok dah muka dia....dah aku buang kerongsang tu jauh2....lepas nie pakai tudung sarung aje...demi anak....dan nasihat dari husband....hik..hik..





nie gambar sebelum kena kerongsang....comell aje...rambut depan dah panjang...rambut belakang tak penuh tumbuh lagi...tapi ibu tak sabar2 nak ikat rambut dia....hik...hik..tu baju baru beli...tunjuk kat dia...pastu tak kasi kita ambil dah....




Friday, May 16, 2014

selamat hari guru

assalamualaikum...

selamat hari guru...hari ini kat taska amir hadif ada sambut hari guru....rabu...petang tu...ambil amir hadif...tengok kat white board ada tulis majlis tu...aku pesan kat husband esok (semalam) belilah kek apa2 kat baker cottage untuk bawa kat majlis tu...semalam boleh lak dia lupa...pagi nie baru nak cari....tadi tanya dia beli apa...dia cakap...ala...beli kek yang budak2 punya tu...satu kotak tu ada 24 bungkus...aku rasa dia beli kek appolo...yang bungkus kecil2 tu....orang lelakikannn....biasalah...lantaklah bang oiii....janji beli.....hik..hik..




petang rabu tu...amir tunjukkan sajak nie....cikgu suruh hafal....petang rabu tu sempatlah ajar sikit2...pastu dapat panggilan dari akak aku....yang husband di excident....tak sempat nak hafal....mengaji pon tak pergi....cakap pasal mengaji...amir hadif dah masuk al-quran....dah sebulan lebih rasanya....tu pon banyak kali ponteng....dalam seminggu tu....mestu tak penuh pergi...biasalah husband akukan...kadang2 balik lambat....pastu ada program lain....ada hal lain2 lagi....dahlah sabtu dan ahad tak mengaji...apa2 cuti pon tak mengaji....tambah plak banyak kali asyik ponteng...harap2 amir hadif dapat habiskan mengaji...





nie petang semalam...sambung balik ajar amir hadif...pastu bergaduh dengan dia...cikgu kata buat camni....ibu salah....ok..ok...ibu tambah sikit aje...hik..hik..harap2 hari ini dia dapat buat yang terbaik....






balik mengaji...ajak dia buat card untuk cikgu...






card dan hadih untuk cikgu...tak sempat nak cari hadiah lain...kebetulan semalam ada jualan kat wisma tani...tak tahu nak beli apa...berapa kali pusing...beli tudung ajelah...harap2 cikgu dia suka....






yang ini cikgu amir hadif bagi hadiah birthday kat dia....tengok tu..ada rampasan dari si kecit...hik...hik..






dapat hadiah dari cikgu...senyum lebar....




Thursday, May 15, 2014

bekal - bento

assalamualaikum...

ngantuknya...malas rasa nak pergi kerja....petang semalam....dalam dekat2 pukul 7...kita orang baru hidang makanan nak makan....tiba2 dapat call dari akak...dia minta tolong hantar dia kat hospital...husband dia excident....bila dengar macam tu...cepat2 makan....salin2 baju...anak2 tak salin baju...pakai aje baju tidur...terus pergi ambil akak kat cheras...husband dia masuk hospital columbia....dia excident sebab nak mengelak kereta depan dia...dia kena betul2 simpang nak masuk rumah dia....alhamdullilah takde yang serius sangat....cuma tulang bahu dia dah beralih...insya allah esok operate kot....

bila dapat call dari akak tu...tiba2 teringat....2 hari lepas kot...kita orang on the way ke rumah MIL...masa tu hujan lebat...banjir...betul2 kat sebelah kereta orang...depan mata aku...ada motor excident....dia jatuh sendiri....terlanggar lubang....nasib ler kereta belakang dia tu slow...sempat brek...sikit lagi nak kena langgar...aduhhh...kesian dia...terbayang2 sampai sekarang...nauzubillah...jauhkanlah...

oklah...jom tengok bento aku...bento sangat ler...tak sempat oii pagi2 nak berhias bagai...jelous aje tengok orang berbento2 nie....aku tak ada kesempatan nak buat...kita orang kalau masak malam...selalunya masak lebih sikit...ala...masak yang simple...yang paling cepat.....esok boleh bawa bekal...jimat...lagipon amir hadif suka bawa bekal....kalau cakap dengan dia...amir hadif ibu ada letak bekal dalam beg...nanti makan....senyum sampai teliga....hik..hik...aira hanisah...macam biasa...hari2 ada bekal untuk dia...





sambal ikan bilis + kentang...sayur kobis dan ikan masin sepat....satu opis berbau ikan masin tu....hik..hik..yang paling besar untuk ibu...yang warna biru untuk amir hadif....bekas paling kecil... untuk aira hanisah...ayah punya...makan kat kedai aje....hik..hik..





sambal ikan ....ikan dia dah habis...tinggal sambal aje....goreng aje telur mata....hik..hik...





mee goreng...





ayam masak halia...campur dengan kentang...carrot...dan kacang buncis...






ayam paprik campur sayur....





bihun goreng....






sambal sotong...






ayam masak cili...sayur kobis+ carrot...






sambal jawa....sayur kobis + carrot...







 ikan sardin masak sambal...telor mata....




Wednesday, May 14, 2014

buah melaka

assalamualaikum....

semalam aku ada buat buah melaka...kuih paling senang sekali....sebab kenapa aku buat buah melaka nie...sebabnya amir hadif punya pasal...pasal apa....hari ahad hari tu...kita orang pergi breakfast kat bangi...apa entah nama kedainya entah...main singgah aje....lepas makan...aku nak tapau kuih....macam tak cukup kenyang lak...hik..hik...kuihnya takdelah banyak...breakfast pun dah dekat pukul 11...hik..hik...amir hadif nak juga tapau kuih....dia nak kuih buah melaka....alahaiiii...kecitnya...satu 50 sen....macam tak berbaloi...aku tanya banyak kali dekat amir hadif...amir hadif nak ke kuih nie....dia nak juga....aku pon belilah satu....dia nak 3 ketul....aku pon bisik kat teliga dia...nanti ibu buatkan nak tak....dia tanya lak...bila nak buat...aku pon cakap...nanti hari selasakan cuti...ibu buatkanlah....amir hadif nak colour biru dengan pink...boleh...oklah....

kebetulan hari ahad hari tu....bawa MIL beli barang kat NSK....aku pon belilah bahan2nya....pastu tu lupa nak beli pewarna warna biru....dekat rumah ada warna hijau aje....semalam suruh husand belikan kelapa dan pewarna...beli warna biru aje...cakap dengan amir hadif.....warna pink untuk gegirl ajelah....kita buat warna biru dengan hijau ajelah...hik...hik....




amboiii...birunyaaa....hik..hik..lepas nie kena kurangkanlah....pekat bebenau lak...kebetulan akak aku datang rumah...dapatlah makan buah melaka nie....sebenarnya banyak lagi...biasalah amir hadif dan ada orang tak menyabar....letak habis...letak habis...puas hati buat sendiri......






Friday, May 9, 2014

preparation birthday party's amir hadif

assalamualaikum....

pagi2 aku dah berpeluh...macam mana tak berpeluh....cuaca memang dahlah panas....walaupun hujan....pagi tadi keluar rumah...tunggu lif...biasalah rumah aku...lif yang berfungsi hanya satu aje....lif lagi satu tu aku pon tahu....kejap2 rosak...pagi elok...petang dah rosak...memang sentiasa rosak....jadi kena keluar awal setiap pagi...kena berebut lif....kena tekan butang lif tu.....atas dan bawah....kena tekan dua2 sekali...selalunya kena naik atas dulu...baru turun bawah...tu pon dah hampir penuh oarang dalam lif tu....biasalah...lepas tu....setiap tingkat ler terbuka...berpeluh2lah dalam lif tu....macam ikan sardin....

keluar dari lif tu...nak hantar aira...tiba2 perut lak memulas...alamak...masa nie ler kau buat hal....macam mana nie...takpe...hantar aira dulu...makin lama...makin memulas ler....masa tunggu lif....ya allah....kenapa lambat sangat nie...keluar lif...jalan pon dah tak betul....aku nak balik rumah dulu...memang takde maknanyalah...dengan lif tinggal satu aje....aku pon salam2 dengan amir hadif dan husband...terus masuk kereta....dalam kereta macam beruk ler aku....membebel sepanjang jalan...aduh...tepi skit ler motor nie...alamak kenapa ler kau hijau....serba tak kena ler aku ...azab kau....sampai opis...parking kereta...jalan control sikit...sebab ada orang...hik...hik..rasa dah tak ada orang jalan laju2...punch card...masuk opis...letak beg atas meja...terus lariii...hik..hik...alhamdullilah selamat...lega...

apa kes nie...cerita pasal apa nie...melalut ler kau zira oii...tajuk lain...cerita lain lak....saje aje nak ngadu pagi2 hari....hik..hik...oklah jomlah aku cerita pasal persiapan birthday amir hadif....




nie hadiah nak bagi kat tetamu kanak2.....aku beli 50...ada baki 2 ketul aje....mula2 aku beli 40 ....pastu rasa tak sedap hati lak....takut tak cukup...suruh husband pergi beli lagi 10 lagi....nasib aku tambah...kira ngam2 ler...aku tampal sticker...stiker tu aku yang design sendiri...husband aku tolong printkan....orang dewasa aku bagi coklat dan conflakes coklat...tu pon aku tampal stiker yang sama....







kad jemputan....kad jemputan aku juga yang buat....suruh amir hadif tulis nama kawan2 yang dia nak jemput....selebihnya...bagi kat kawan2 ibu...buat tak banyak pon...yang lain2 call n mesej aje...hik..hik...






tampal gambar minions kat topi dan topeng...gambar topeng tak ambil lak....gambar minions tu aku google aje....






buat dadih....nie perisa jagung...satu lagi perisa mangga....







cucuk marshamallow dengan pencukil gigi siap2...esoknya aku terus taburkan coklat aje....







nie panggil apa yek...banner ke...hik..hik..yang nie pon aku yang buat sendiri...pastu suruh husband print....aku gantung pakai tali pancing husband aku....belakang dia tu aku cellotapekan aje....nanti ambil gambar takdelah nampak tali tu....hari yang aku ambil cuti tu....macam2 aku buat...gunting...menampal...mendeko...memasak...satu hari suntuk buat sorang2...hebatkan...hik..hik...






yang asal nampak kosong....nasib ada gambar minions yang lebih...terus keluar lampu...ting...potong2....tampal....jadilah macam nie...adalah seri skit...hik..hik...kerja pon dah buat last minute....







happy birthday tu dah terbeli awal...tulah..plan asal takde candy booth.....pastu tak tahu nak letak mana lak...dahlah lari tema...kalau tak guna..sayang lak...fikir punya fikir...letaklah kat langsir...oklah...janji pakai....hik..hik..






hampir dah siap....beli ambil gambar...tak nampak lak gambar minions tu...







naikkan sikit happy birthday tu...baru comelll....masa nie tak pasang belon lagi...esoknya baru pasang....






susun atur atas meja candy booth...berapa kali tukar...mula2 tak letak kotak pon bawah kain tu...bila tengok...tak nampak plak mangkuk yang belakang tu lak...macam tak berapa nak kena....nasib ada kotak kat rumah tu...kita gunakan apa yang ada....tapi bila hari kejadian....dah berubah pula kedudukannya....takdelah semua...ada 2 3 ajelah....tamat...lepas nie dah tak ada cerita pasal birthday party amir hadif...tunggu tahun depan pula....hik..hik...