nuffnang

Thursday, May 15, 2014

bekal - bento

assalamualaikum...

ngantuknya...malas rasa nak pergi kerja....petang semalam....dalam dekat2 pukul 7...kita orang baru hidang makanan nak makan....tiba2 dapat call dari akak...dia minta tolong hantar dia kat hospital...husband dia excident....bila dengar macam tu...cepat2 makan....salin2 baju...anak2 tak salin baju...pakai aje baju tidur...terus pergi ambil akak kat cheras...husband dia masuk hospital columbia....dia excident sebab nak mengelak kereta depan dia...dia kena betul2 simpang nak masuk rumah dia....alhamdullilah takde yang serius sangat....cuma tulang bahu dia dah beralih...insya allah esok operate kot....

bila dapat call dari akak tu...tiba2 teringat....2 hari lepas kot...kita orang on the way ke rumah MIL...masa tu hujan lebat...banjir...betul2 kat sebelah kereta orang...depan mata aku...ada motor excident....dia jatuh sendiri....terlanggar lubang....nasib ler kereta belakang dia tu slow...sempat brek...sikit lagi nak kena langgar...aduhhh...kesian dia...terbayang2 sampai sekarang...nauzubillah...jauhkanlah...

oklah...jom tengok bento aku...bento sangat ler...tak sempat oii pagi2 nak berhias bagai...jelous aje tengok orang berbento2 nie....aku tak ada kesempatan nak buat...kita orang kalau masak malam...selalunya masak lebih sikit...ala...masak yang simple...yang paling cepat.....esok boleh bawa bekal...jimat...lagipon amir hadif suka bawa bekal....kalau cakap dengan dia...amir hadif ibu ada letak bekal dalam beg...nanti makan....senyum sampai teliga....hik..hik...aira hanisah...macam biasa...hari2 ada bekal untuk dia...





sambal ikan bilis + kentang...sayur kobis dan ikan masin sepat....satu opis berbau ikan masin tu....hik..hik..yang paling besar untuk ibu...yang warna biru untuk amir hadif....bekas paling kecil... untuk aira hanisah...ayah punya...makan kat kedai aje....hik..hik..





sambal ikan ....ikan dia dah habis...tinggal sambal aje....goreng aje telur mata....hik..hik...





mee goreng...





ayam masak halia...campur dengan kentang...carrot...dan kacang buncis...






ayam paprik campur sayur....





bihun goreng....






sambal sotong...






ayam masak cili...sayur kobis+ carrot...






sambal jawa....sayur kobis + carrot...







 ikan sardin masak sambal...telor mata....




2 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

jimat belanje ek.
amir hadif pandai makan pedas ek?

Qaseh Ziera said...

alhamdullilah....amir hadif boleh makan pedas...tapi kena letak kicap...tu wajib..hik..hik..