nuffnang

Friday, December 30, 2011

main masak-masak

bukan main masak2 macam time budak2 dulu yek.....nie kira masak ala2 kadar aje....main potong2.....main campak2.....terus jadi lauk.....bak kata orang....masak orang malas.....hik....hik....

al kisah nyer....semalam sebelum pergi kerja.....aku cakap ngan husband aku...."bang...bawang dengan lada kering dah habis.....nanti tolog beli yek".....aku ingat husband aku beli ler bawang tu....rupa2 nyer dia tak beli pon.....aku yang excited nak masak......tengok2 bawang takde lak....apa lagi....terus call husband....."bang mana bawang".....husband aku jawab....."abang tak beli lagi".....aku pon beli takde bawang.....tak jadi ler masak.....terus ngandap tv.....dengan harapan husband balik kang tapau kan ape2 untuk aku......

pukul 7.00 cerita tentang dhia dah start....excited nak tengok....yelah....episod akhir kan......perut lapar pon buat dekkk aje....dok melayan cerita tetang dhia....dengan penuh sedih nyer....sampai meleleh2 air mata....melayan perasan.....tiba2 husband aku balik.....aku jeling aje sebelah mata kat dia.....aku tengok ade bungkusan.....dalam hati lega....tanpa berkata ape2 aku terus layan cerita tentang dhia ....yang husband aku yang baru sampai pon terus duduk layan gak cerita tentang dhia tu......sampai ler cerita tentang dhia habis.....tamat....

aku pergi dapur....tengok2 dalam bungkusan tu hanya ada bawang aje......hampa.....rupa nyer husband aku ingat memang aku nak masak.....nak tak nak....kena masak gak.....perut pon dah lapar......ape lagi aku ajak husband aku sekali masuk dapur......masak berdua cepat skit siap......aku potong2 semua bahan.....husband aku campak2 semua bahan dalam kuali......kira macam main masak2.....romantik plak....poyos.....hik.....hik...maka kesudahan nyer tercipta menu kami.....

 nie dia.....aku bagi nama menu nie..... ikan masin goreng kasih sayang.....semua rasa ada.....masin....masam...pedas.....makan lak time nasi tengah panas....masih berasap2....perghhh....bertambah.....

nie plak....telur dadar bersatu....hik...hik...padahal telur dadar aje.....biar ler aku yang masak...suka hati aku ler nak bagi nama kan.....hik....hik....

Thursday, December 29, 2011

sambal ayam petai

seronok lak belajar masak nie.....hik....hik....tengah berkobar2.....memang seronok....time datang malas nyer....apeeeeeeee pon tak boleh......

pagi semalam pergi bawa c hadif check up kat klinik.....habis check up hantar c hadif pergi taska lak.....pastu tu aku terus masuk office....husband aku lak kena pergi hospital.....check up dia punya perut.....punyalah lama husband tunggu kat hospital.....dari pukul 10 sampai pukul 3 lebih baru habis.....last2 husband aku tak pergi kerja....dapat MC.....

pukul 5 aku  balik kerja......masa tu masih kat parking lagi......husband call dia nak keluar.....ada kerja.....tiba kat rumah....otak dah fikir....ape aku nak makan nie.....lapar plak.....nak suruh husband tapau....pukul berapa lak aku dapat makan.....last2 buka peti ais ada ayam....ermmmm masak ayamlah.....tapi sayur takde plak.....kuis2 dalam peti ais (bersepah nyer peti asis aku) jumpa lak timun....oklah tu.....keluarkan ayam....tiba2 nampak lak petai (sedara MIL bagi)....nie kalau aku tak masak.....memang tak terusik ler nie.....ape lagi.....campurlah ngan ayam ajelah......maka terjadi lauk sambal ayam petai.....

 tengah2 goreng ayam....tiba2 hujan turun lak....guruh dentam dentum....takut kau....angkat ayam...tutup api....terus masuk duduk kat sofa.....aku kan penakut.....agak2 dah reda aku sambung balik.....last2 aku siap masak pukul 7....cerita tentang dhia dah start....cepat2 aku hidang makanan.....so sambil nonton tv sambil menjamu selera......berdua aje ngan c hadif......

gambar lagi yek.....penat masak last2 husband balik lewat malam....so malam tadi husband aku tak makan pon lauk aku masak....sedih.....penat aiii masak tau.....tapi takpe....pagi tadi husband breakfast ngan lauk tu.....tapi dia belum komen ape2 lagi.....balik kang nak tanya......hik....hik....aku pon bawa bekal lauk tu kat opis....kebetulan banyak lebih....jimat.....

balik kampung

bukan satu kampung tau aku balik.....banyak kampung and banyak destinasi aku pergi......padahal cuti 3 hari aje.....

mula2 24/12/11 (sabtu)....pagi tu aku bangun awal masak nasi lemak.....lepas breakfast husband pergi servis kereta dulu....aku kemas rumah and kemas ler ape2 patut.......lepas servis kereta husband pergi ambik MIL....aku n c hadif bersiap sedia aje kat rumah.....tengah hari baru ler kita orang bertolak ke seremban ambil akak aku.....pastu baru kita terus bertolak balik kampung kat jempol.....bermalam aku satu malam kat situ.....

25/12/11 (ahad)....MIL ajak pergi balik kampung dia kat johor lak.....maka tengah hari tu kami berangkat ke johor....tapi akak aku tinggal kat jempol dulu.....mula2 MIL aku ajak ke muar dulu.....kat muar kita orang singgah 3 biji rumah sedara MIL.....maklum sedara MIL semua berlonggok kat situ......dah petang sikit.....barulah kita orang berangkat lak ke segamat.....bermalam kat situ......

26/12/11 (isnin)....masih kat segamat lagi.....pagi2 lagi kita orang menuai hasil.....

 petik buah rambutan......buat bekalan adik beradik.....aku bawalah sikit kat opis.....c hadif pagi2 dah breakfast nugget.....

 tu dia husband aku....mengayakan galah....bukan pandai sangat pon....bolehlah lagi tak dapat ape pon....hik...hik..

 c hadif n ibu tolong punggut aje.....c hadif bawa sikit2 aje....maklum ler sebelah tangan lagi ada nugget....

 nie bunga kantan....tengok husband aku pergi ambil yang dah jadi bunga.....orang bandar masuk kampung camtu ler ghoper nyer.....lepas kena marah dengan MIL mertua aku....terus husband aku cakap "ala saje aje nak bagi bunga kat zira"....."cantikkan ayang".....hampeh punya husband......bunga kantan dia bagi aku....rembat ngan bunga kantan tu baru tahu......

 buah nenas....yang nie kita orang tak ambil.....

 pokok lengkuas....

daun pandan....husband ambil sikit letak dalam kereta.....yang lain MIL ambil......

nie buah nam nam.....aku tak reti makan.....husband kata sedap.....

banyak lagi....ayam....itik....semualah ada.....tuan rumah siap bekal telur itik kat kita orang......penuh satu bonet kereta......

selesai menuai.....kita pon breakfast....pastu siap2.....bertolak ke rumah sedara MIL lagi.....tapi masih kat segamat.......pastu kita orang singgah lak kat jakel......dapat sehelai dua kain hela......murah sesangat.......

dah shopping bertolak lak ke pahang sempadan ngan negeri sembilan (jempol).....rumah sedara MIL jugak.....akak aku dah risau.....ingatkan aku dah tinggalkan dia......akhirnya kita orang sampai ke jempol dah petang.......

pas magrib kita orang bertolak ke kl.......sampai ke putrajaya pukul 11.00 malam.....perghhhh......penat nyer.....esok nak pergi kerja pon tak larat.....tapi aku gagah gak lah.....

Wednesday, December 28, 2011

nasi lemak special

special sangat ler yek.....padahal nak masak nasi lemak nie pon.....mintak resepi kat member aku.....sape lagi kalau bukan cik su kita.....karipap2 cinta....hik...hik....

punya berkobar2 aku nak masak nasi lemak.....bangun sembahyang subuh terus pergi dapur......berdebar2 kau....hik....hik....bukan ape takut tak jadi......takut nasi mentah.....membazir plak......

dalam hati berdoa.....mintak2 jadilah.....alhamdullilah.....akhir nyer.....berjaya......


taraaaaaaaa....nyum....nyum.....nie aku punya......

 nie lak....husband aku punya......baikkkkkkkkkk punya......husband aku cakap sedap.....sambal dia pon sedap....perhhhhh....banggaaaaaa......

nie c hadif punya......c hadif pon kata sedap.....tapi c hadif tak mahu timun.....penat tau....ibu potong cantik2.....

*** aku masak banyak.....siap bawa blk kampung lagi....bawa ngan periuk2 sekali......padahal nak bagi tahu kat keluarga aku dah pandai masak.....hik....hik....tapi betul tau.....akak n mil aku kate sedap....lagi2 sambal......mantap.....

Thursday, December 22, 2011

roti telur

menu makan petang semalam.....tu pon atas permintaan c hadif....oklah tu kan....dia mudah...dia cepat....ewahhhh....cam iklan ketupat nona plak....hik...hik....

makan berdua aje ngan c hadif....husband balik lewat malam.....

Wednesday, December 21, 2011

pengat durian

wah....wah....wah.....hik...hik...hik....gedikzz lak.....aku nak bagi tahu.....aku dah pandai masak pengat durian....hik....hik...kecoh tul aku kan......tu pon nak bagi tahu......padahal senang aje buat pengat tu......senang ler bagi orang yang rajin masak....bagi aku yang tak pandai n tak minat masak....memang susah ler kan.....

tapi sekarang nie aku cuba untuk belajar masak tau....maklumlah....umur pon dah meningkat....dah jadi emak orang plak tu....kenalah rajin2 kan diri yek.....

sebenarnya aku masa dulu2.....time aku budak2 lagi.....emak aku tak ajar aku masak tau....tu yang aku nie lembab skit pasal masak2 nie......kerja aku dulu aku kena basuh pinggan mangkuk n sapu sampah kat halaman rumah..........akak atas aku lak.....kena basuh kain baju (masa tu tak mesin basuh lagi) n kemas dalam rumah.....tulah keje kita orang hari2.....emak plak masak untuk kita orang semua.....sampai ler kita orang besar bangka.....

aku kalau nak masak nasi mesti bawa periuk nasi tu kat emak aku.....tanya air dia cukup ke tidak.....tapi sekarang nie dah expert.....tapi kalau suruh masak banyak2....mintak ampun.....memang tak pandai.....tak pon panggil emak mertua......"emak tolong tengok air nasi nie ok ke tak".....hik....hik....hik....

oklah.....panjang lak cerita nyer yek....padahal nak tunjuk pengat durian aje......

nie belum masak lagi.......masih atas dapur lagi......

tara......dah siap......berjaya......cicah ngan roti.....husband puji.....sedap......nak bagitahu.....sebenarnya bab masak memasak nie husband aku yang ajar aku......husband aku pandai masak tau......hik....hik...hik....tapi sekarang nie husband asyik balik lambat.....aku kenalah masak.......tapi takpe.....boleh tambah pahala kan......

Tuesday, December 20, 2011

kenduri kawen + jumpa kawan lama

hari ahad (18/12/11) aku ada jemputan kawen dari kawan lama aku......hahaha....punyalah lama tak jumpa dia orang.....habis study masing2 buat haluan sendiri....ada yang sambung belajar.....aku otak dah beku......nasib baik cepat dapat keje....

perhhhhh....lama tul tak jumpa....masing2 dah kawen.....dah ada anak pon.....bila bertemu tu....rindu plak time study dulu2......seronok giler.....otak gila2....masa tu masing2 gedik2....hik...hik....

heiii....kau orang rindu giler......semua dah jadi bini orang yek....cam tak caye plak......kalau ingat time belajar dulu memang gila kita niekan.....nakal giler wei.....tapi sekarang dah baik sesangat kan......hik.....hik....

nielah pengantin nyer......kawan time study gak......kenduri kawen ni buat kat dewan lembaga getah malaysia (betul2 depan KLCC).......selamat pengantin baru.....

Monday, December 19, 2011

hawaiian beach party

jumaat malam (16/12/11) kat bahagian aku ada buat dinner.....buat kat kawasan opis aje....macam2 aktiviti di anjurkan....termasuk ler pertandingan pakaian beragam kanak2.....aku masukkan ler c hadif pertandingan tersebut.....bukan ape.....saje aje bagi c hadif berani skit.....just suka2....

 baru sampai....awal lagi....orang pon belum ramai lagi....lepak kat cafe dulu.....

stage.....

siap2kan c hadif dulu.....

 c hadif ngan abang faiz....kawan baru....

c hadif n ibu.....sebenarnya aku takut gak c hadif buat perangai....buatnyer dia tak nak naik stage....haru biru....dahlah aku cari baju c hadif punya ler seksa.....banyak tempat aku pergi tak jumpa.....akhirnya aku jumpa kat nilai 3....perghhh....anak punya pasal.....hampir2 ler aku nak tarik diri....hik...hik...hik....

masa persembahan....alhamdullilah mood c hadif ok....ape aku yang suruh.....c hadif buat.....aku suruh pegang pinggang....c hadif buat.....suruh buat peace....c hadif buat gak.....aku suruh buat fly kiss.....c hadif buat pon gak....ape lagi yek....aku pon lupa.....semuanya spontan......

akhirnya c hadif dapat nombor 2....punya ler suka...padahal dah tido dalam kereta.....tiba kat rumah tak sabar2 nak buka hadiah......

nielah hadiah yang diterima oleh c hadif.....

buku nie lak....hadiah birthday....ada sambutan birthday sekali.....untuk bulan september sampai disember......birthday aku bulan november.....so....dapatlah aku hadiah.....

jam nie aku masuk games....tiru menari hawaiian.....semua dapat hadiah coz sporting......

Monday, December 12, 2011

cerita hari minggu....

semalam hari ahad (11/11/11) banyak nyer aktiviti aku......maklum ler hari sabtu satu hari suntuk aku kena duduk rumah .....husband lak ada kerja......kira balas dendamlah....hik...hik...hik...


lepas zohor dalam kol 1.30 aku keluar rumah.....ada jemputan kawen kat dewan kejiranan presint 9.....

 kita orang sampai2 pengantin dah sudah bersading....so tak dapat tengok pengantin.....

 antara menu yang disediakan......memang sedap....

 c hadif n ibu yang kekenyangan.....

 ambil gambar kat luar....c hadif suka coz dapat janjan....

hadif : ibu nak mandi kolam boleh tak????......


lepas tu kita orang bertolak ke taman  melawati lak.....ada jemputan birthday party.....dekat kol 3 baru sampai......

 c hadif terlampau happy lak......siap nak joget2 bagai.....

birthday party nie buat kat depan kolam renang......memang sesuaiiii.....nasib ler c hadif tak mengamuk minta mandi.....


nileh birthday girl....dah penat.....birthday party nie pon kita orang sampai lewat......




selepas itu kita orang bertolak plak ke sentul.....memandangkan cuaca cerah.....ajak emak mertua pergi tasik  titiwangsa.....

 c hadif main cak2 lak ngan ibu...


c hadif seronok bermain......

buah delima

jenuh aku mencari buah delima....punya ler susah nak dapat....akhir nyer semalam husaband aku jumpa kat pasar presint 8.....macam mengandung plak aku nie.......tiba2 aje teringin nak makan buah delima kannn....tapi buat ibu2 yang sedang hamil......memang elok makan buah delima nie....banyak khasiat nyer....


nielah buah delima nyer.....tapi tak berapa nak merah ler....



Di bawah nie aku sertakan info tentang khasiat buah delima......kau orang baca ler yek....


Delima digelar ’superfruit’ mengandungi antioksidan yang unggul diterajui oleh asid ellagik yang berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.


Kajian menunjukan delima boleh memusnahkan sel kanser payu dara tanpa memudaratkan sel sihat dan menghalang sel kanser payu dara membentuk.

Kajian keatas tikus makmal menunjukan delima merencat pembentukan kanser paru-paru, melambatkan pertumbuhan kanser prostat.

Dalam kajian yang melibatkan 50 pesakit kanser prostat, pengambilan delima menstabilkan aras PSA.

Pengambilan delima boleh menghalang pembentukan plaque daripada melonggok dalam salurdarah arteri, mengurangkan aras LDL atau kolesterol jahat dan meningkatkan aras HDL atau kolesterol baik.

Delima boleh menurunkan tekanan sistolik sehingga 5 peratus. Fakta ini amat membantu dalam pengawalan penyakit jantung atau sistem kardiovaskular.

Kajian juga menunjukan delima boleh mencegah dan melambatkan penyakit nyayuk atau penyakit Alzheimer. Dalam satu kajian tikus yang dibiak untuk mengalami penyakit Alzheimer telah diberi delima dan didapati plaque amiloid dalam otak tikus itu kurang dan melaksanakan tugas minda lebih cergas berbanding tkus kawalan.

Beberapa kajian menunjukan delima boleh mengurangkan pembentukan plaque gigi, mencegah kemerosotan rawan dan menghalang radang sendi.

Pengambilan delima oleh ibu mengandung boleh melindungi otak neonate daripada rosak selepas tercedera.



Rahsia Penciptaan Buah Delima

Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?

Jika ditinjau, delima yang berasal dari negara Iran dikenali sebagai Pinica granatum dalam istilah botani juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Pada zaman Nabi Musa as lagi, buah delima yang bermutu sudah ditanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah. Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati. Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141.

Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipisyang kelihatan seperti bukit.Kemasan yang tersusun rapi biji buah tersebut seakan disusun oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut. Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit.. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.

Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru keranaia akan melegakan batuk. Sepertimana sabda daripada Nami Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan bahagian pokok delima banyak kegunaan dan faedahnya. Dan ini telah diakui dalam perubatan melayu seperti ramuan jamu daripada pokok delima sebagai ubat cacing. Ramuan ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat tradisional melayu. Cuma yang mungkin, ilmu perubatan Melayu tradisional ini tidak terus diamalkan dan tidak langsung sampai kepada generasi baru sekarang dan ia seolah- olah dibiarkan begitu sahaja. Bahagian kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal beberapa cenis cacing seperti cacing pita yang mendiami perut manusia. Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang manis, tetapi manfaat daripada rasa pahit tersebut ialah dapat menghapuskan cacing pita dalam perut manusia. Kulitnya yang tebal pula bertanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat disimpan dengan mutu yang baik. Jika diselusuri faedah dan kepentingan kulit serta batang buah delima, ia dapat digunakan untuk melembut dan menguningkan kulit lembu dan kambing dalam industri barangan kulit di Morocco dan Syria. Ini kerana kulitnya mengandungi punicotannic acid yang agak tinggi iaitu sebanyak 22%. Manakala bunga buah delima pula mempunyai nilai yang amat tinggi dalam tujuan perubatan kerana ia dapat mengubati pelbagai jenis penyakit.

Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah. Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.








Saturday, December 10, 2011

roti hot dog bersalu telur

hik...hik...hik....aku bukan nak bagi resepi tau....just nak tunjuk masakan aku petang semalam.....aku bukan pandai sangat bab masak2 nie.....simple2 bolehlahhhhh......


taraaaa......comel tak????.....aku saje buat kecil2 bagi nampak comel n senang c hadif nak makan.....resepi nyer pon mudah n cepat.....

Tuesday, November 29, 2011

sup doraisamy

malam sabtu (26/11/11) aku ajak husband aku pergi pekena sup.....sebenarnya siang tu aku tengok cerita  warung kita kat astro....masa tu c farouk hussain tengah pekena sup doraisamy.....perghhhh....terliur lak....

tiba2 aje aku teringat time2 bercinta ngan husband aku dulu....cewah...cewah....tiba2kannnn....aku pon cakap ngan husband aku....."bukan ke tu tempat  selalu abang bawa ayang makan n lepak2 sebelum kita kawen"......"sedapnyer"....."bila abang nak bawa ayang pergi lagi"......ayat takleh bla siot......ayat bodek.....hik...hik....so....en. husband pon dengan paksa rela bawa ler c isteri n anak p pekene sup doraisamy......

nielah warung nyer.....dah lama sup doraisamy nie meniaga.....sejak tahun bila aku tak pasti....yang pasti memang lama dari bapak dia lagi......tapi nak parking memang susah sikit.....

ada nasi lemak......nasi lemak dia simple tapi sedap......

nie sup aku....sup daging....RM6......

yang en. husband punya.....sup campur....RM10

kita orang cicah ngan roti nie.....tak sure berapa ringgit lak.....


kita orang order air yang sama....teh o limau......

*** time kita orang tengah tunggu sup sampai....tiba2 ada 2 orang brother datang kat meja kita orang....."boleh saya duduk kat sini" (kebetulan kita orang duduk meja yang panjang ada 6 kerusi).....husband aku pon....."boleh...boleh....duduklah bang".....

brother tu peramah giler....dok beborak dengan kita orang......dia cerita sejak tahun 1983 dia makan sup doraisamy nie.....time2 dia belajar lagi.....sampai sekarang masih ramai orang lagi dok pekena sup doraisamy nie......punyalah lama......pastu macam2 ler kita orang borak ngan brother tu.....bla....bla....bla....sampai ler kita orang nak bla balik....tiba2....brother tu panggil taukeh kedai tu....."kira....kira semua"......brother tu belanja kita orang......so....malam tu kita makan free.....rezeki awal muharam....hik...hik....terima kasih ler banyak2 kat brother tu.....moga murah rezeki.....