nuffnang

Tuesday, January 31, 2012

secret recipe

godek2 handphone terjumpa lak gambar time aku n member makan kat secret recipe.....dah lama dah.....2 minggu yang lepas .....mula2 nak delete aje.....tapi bila pikir balik....biarlah aku abadikan gambar tu dalam blog aku aje.....boleh buat kenang2an....hik...hik...

yang nie kek aku....tiba2 teringin lak makan kek.....



kek yang lain semua member aku punya.....nama dia aku tak ingat.....tapi kita tukar2 rasa.....mana paling sedap......hik...hik...

mushroom soup....aku punya gak......



makanan yang lain member aku punya......

nie air aku yang punya......

member aku punya....yanglain aku tak sempat snap.....


NSK selayang

hari sabtu 28/01/12 lepas aku pergi kenduri kawen.....aku terus balik rumah MIL aku.....petang tu MIL aku ajak pergi shopping barang dapur....memang kebiasaannya MIL aku akan ajak pergi shopping kat NSK......kat situ macam2 aje....apa kita nak semua ada.....yang kering.....yang basah....segalanya ada....dari hujung rambut sampai hujung kaki....ada gak....pendek kata apa yang kita cari mesti ada......memang berbaloi2.....hik....hik...


nie kat pintu masuk.....nampak tak sign board NSK tu???.....nampak kan....tu ler NSK nyer....hik...hik....

terung.....segar2.....

kat sini semua sayur kampung......

sayur2an.....

ayam & daging ada gak.....

ikan n makanan laut....aku takdelah ambil gambar semua tempat pon....orang tengok aku lain macam aje.....malu aiii plak....nasib baik pakai handphone.....tak ketara sangat aku ambil gambar.....hik...hik....

Monday, January 30, 2012

ayam masak kicap special

semalam 29/01/12 (ahad) lepas pergi kenduri petang tu kita orang pergi alamanda plak......tiba2 plak kamera aku buat hal.....so pergi ler kedai kamera nikon kat alamanda tu.....selesai aje betulkan kamera.....belanja c hadif makan ais krim kat mc donald n beli rotiboy.....jalan2 sambil makan.....hik...hik...

tiba kat rumah aku macam lapar lagi plak.....cakap ngan husband nak makan apa malam nie.....husband aku lak baik hati mempelawa dirinya untuk masak......aku apa lagi....horayyyyyy....."hari nie abang masak special untuk ayang".......cam tu ayat husband aku.....aku pon tunggu ngan penuh harapan.....hasilnya....


















t








a








r









a



















tara ra ra ra.........siap ada hiasan lagi......husband kata masak 2 in 1.....dah siap ngan sayur.....makan lak ngan nasi panas....perhhhh.....terbaik ler bang oiiii.....hik....hik....

Sunday, January 29, 2012

kenduri kawen di putrajaya lak

aku baru aje balik dari kenduri kawen......dekat aje....dalam putrajaya aje pon....akak kat opis aku kawenkan anak dia.....kebetulan memang dekat aje ngan rumah aku n kita orang memang tak ada program ape2....lebih baik kita pergi kenduri kawen tu.....so....hari nie kita orang dapat makan free lagi.....hik...hik.....




antara lauk yang ada.....biasalah kalau nasi putih tu aku yang punya.....

yang nie husband punye.....

c hadif macam biasa.....lauk dia ayam aje....mood c hadif memang kurang baik....sebenarnya dia tak puas tidur.....pagi tu bagi c hadif ubat batuk (memang c hadif kena batuk2)....tu yang ngantuk......sebelum keluar rumah c hadif tengah nyenyak tidur......kita orang gerakkan suruh c hadif bangun.....memang mengamuk ler c hadif......semua serba tak kena......aku pun mula naik angin.....tapi masih dalam kawalan lagi......hik...hik....

dah selesai makan......muka c hadif masam mencuka......

baru ler senyum sikit....tu pon selepas dapat bunga manggar.....dalam kereta suruh aku nyanyi lagu pengantin sambil goyang2kan bungga manggar tu.....pastu  c hadif tanya kat husband aku.....

c hadif : ayah dah kawen ke??....
husband : dah....ayah kan dah kawen ngan ibu......
c hadif : habis....hadif nak kawen ngan sape ayah?.......
ibu : amboiiiii.....hadif kecil lagi....mana boleh kawen......

paper bag.....cantik sangat....
dalam paper ada botol kaca nie.....cute aje....comel.....tema pengantin pink n green.....sangat menarik......

kenduri kawen di FRIM

semalam 28/01/12 (sabtu) husband aku ajak pergi kenduri kawen member dia kat frim......kebetulan semalam memang kita orang tak ada apa2 program.......so pergi ler kenduri kawen tu......boleh dapat makan free yek tak???.....hik...hik...hik....

c hadif muka masam mencuka coz tak cukup tidur.......

view dalam dewan.....sepanjang nak ke pentas dari pintu masuk hingga ke pentas ada sangkar burung......cantikkkk.....

nie pengantin nyer....ambik gambar dari jauh.....gambar tak berapa terang.....tema pengantin warna purple....cantik gak.......

khidmat catering yang pengantin gunakan.....siapa2 yang nak try bolehlah contact number tu......

lauk yang ada......husband aku punya......

yang nasi putih nie aku punya....c hadif punya nasi minyak + ayam aje......

depan dewan.....dah kenyang.....teruskan perjalanan ke rumah MIL di sentul.......

Thursday, January 26, 2012

perkampungan ikan bakar terapung umbai melaka

niat asal nyer nak pergi kenduri tahlil......emak c hadif (pengasuh lama c hadif) buat kenduri tahlil untuk arwah suami dia......sekarang nie emak c hadif dah pindah kat melaka....memang dah lama dah kita orang tak jumpa emak c hadif....kebetulan cuti agak panajang lak tu.....kita orang pon setuju nak pergi kenduri tahlil tu.....alang2 dah sampai melaka....kita orang pun singgah ler makan kat umbai......nak makan seafood konon2 nyer....

nie kat rumah emak c hadif....kita orang sampai agak lewat coz jalan jem giler.....pastu tambah plak ngan sesat barat nyer mencari rumah.....dekat pukul 3 baru sampai.....majlis tahlil pon dah habis.....muka aku pon pucat lesi aje......hik....hik.....

nie akak aku.....dia nak tumpang balik kampung.....so aku angkut dia sekali ke melaka......time nie dah sampai kat umbai.....kita orang sampai dalam pukul 6.30 petang......

kami sekeluarga....kebetulan ada backdrop nie lak.....kita orang berposing dulu sebelum pergi makan.......

kami lagi.....

nie anak buah aku....pandai berposing gak budak kenit nie.....

aku n husband.....

nie mainan  c hadif....bukan benda alah nie aje c hadif beli.....ada lagi 2 ketul......kopak duit ayah hadif oiiiiii......

tunggu makanan masih tak sampai lagi.....lambat giler.....so posing lagi......hik...hik.....tak jadi bang oiiii.....penat adjust.....

hik....hik....jadi tak??......tapi kenapa badan aku melengkung sangat......

punya lama kita orang tunggu....akhirnya sampai gak air kelapa......dah habis air satu jug.....baru makanan yang lain sampai.....kita orang order lagi jus oren satu jug....nak habis makan baru ler sampai jus oren tu.....perghhhh....lepas magrib baru dapat makan......

nie udang goreng tepung......

kupang.....rebus air aje.....sedap...fresh lagi.....

sayur campur.....tak bagi sudu....nak ambil camne???......

ikan bakar jenahak.....memang sedap.....fresh giler....manis isi nyer.....

nie lak ketam black paper.....boleh tahan gak......yang tak best nyer sotong masak sambal tak sampai2 ......akhirnyer kita orang cancel aje.....kesudahan kita orang makan tak berkuah....keringgggggggg......lepas makan n kekeyangan kita orang terus bertolak ke kampung halaman.......

Wednesday, January 25, 2012

new school bag

hari nie c hadif pergi taska bawa beg baru.....beg lama c hadif dah koyak....dulu beg sekolah c hadif gambar ben10....sekarang pergi mana2 pon.....mesti gambar angry bird....so tiada pilihan.....c hadif terpaksa ambil aje.....sebenarnya c hadif nak beg sekolah gambar boboiboy.....tapi semua nyer tak beroda....besar plak tu....

malam tadi aku masukkan baju c hadif dalam beg baru.....dengan selamber nyer n tak rasa bersalah pon .....  
c hadif : "beg nie dah boleh buang aje" (beg sekolah lama)......
ibu : "amboi.....dah dapat baru....beg nie nk buang".....
c hadif : "yelah.....buanglah....hadif tak nak dah.....siapa nak pakai??"......
ibu : "ok lah....ibu buang"......

Friday, January 20, 2012

hujan lebat

gara2 hujan lebat pagi nie....aku lewat 5 minit sampai opis......padahal aku keluar rumah sblm kol 7 lagi......aku keluat dari rumah tengok2 hujan terlalu lebat.....sampai air hujan masuk ke koridor rumah.....tunggu lif pon kena tempias hujan.....tiba kat lobi lagi ler hujan lebat.....bukan setakat hujan aje.....dengan angin yang kuat dan di selang seli plak ngan kilat n petir......takut oooo.....

maka aku mengambil keputusan tunggu dulu.....maklum ler aku nie....mata tak berapa terang....hik...hik.....bertambah plak ngan aku yang penakut.......so....husband aku hantar ler c hadif pergi taska dulu.....aku tunggu kat lobi aje.....

aku tengok jam dah dekat kol 7.15.....tak boleh jadi nie.....aku ngan berani nyer.....melangkah sambil buka payung......dengan langkah yang laju aku pergi ke parking......dengan penuh hati2....cewahhhh.....aku memandu ke opis......akhir aku berjaya sampai ke opis dengan selamat....alhamdullilah......arghhh....lewat aku 5 minit.....bukan selalu kannnn.....hik...hikkk....

Thursday, January 19, 2012

asam pedas

lauk nie aku masak sebelum aku demam lagi.....kira 2 minggu lepas yang lalu.......resepi ni aku mintak ngan husband aku.....husband aku memang pandai masak asam pedas......selalunye masak asam pedas ni memang husband aku yang masak.....tapi disebabkan hari tu husband aku ada kerja......aku pon cuba2lah belajar masak......sebelum husband aku pergi kerja dia ajar aku dulu.....aku pon ikut satu persatu ape yang husband aku ajar.....alhamdullilah.....hasil nyer.....

asam pedas ikan mayong.....

Wednesday, January 18, 2012

garden....perpisahan

perpisahan???.....berpisah dengan siapa yek???......sebenarnya.....aku punya partner dak su kena bertukar.....bertukar seksyen aje....tapi masih tingkat yang sama.....tapi kira berpisah gak kan......

kita orang belanja dak su kat garden.....


 hiasan dalaman.....tak banyak gambar aku snap.....

nasi goreng aku n lia....tak sedap....hik...hik...

nie c dayah punya....

yang nie lak dak su punya....

kita orang order air yang sama....

aku n dak su.....