nuffnang

Wednesday, January 18, 2012

demam

demam???.....siapa yang demam???......hik....hik...hik.....tuan punya blog ler demam......tu yang blog aii tak update2.......hik...hik.....aku nie susah tau nak kena demam.....memang jaranglah aku kena demam.......dalam setahun tu memang takdelah aku demam.........tapi sekali dia bagi.....ambik kau.......memang teruklah......kadang2 tu sampai pengsan2 tau.....betapa teruk nyer.....bukan demam manja2 lagi tau.....memang rasa macam tuhan nak cabut nyawa ler......hik...hik....nasib panjang umur lagi......

aku nak cerita dari mula nyer aku mula2 demam......hik...hik....bukan ape.....saja nak share....kadang aku suka anggap blog aku ni macam diari......bila aku boring2 ke.....takde kerja ke.....aku baca balik blog aku yang lama2....

panjang lebar plak aku punya mukadimah yek.....oklah mari aku mulakan cerita......

11/01/12 (rabu) - malam tu tiba2 badan aku sejuk.....sejuk sampai menusuk ke tulang.....mengigil....aku pakai stokin.....pakai sweater....selimut 2 helai.....tapi tetap sejuk gak.....sampai ler pagi.....pagi tu aku bangun cam biasa.....aikkk.....tak demam pon......sihat lak.....so aku pon bersiap pergi kerja......sampai kat opis.....aku rasa badan aku sengal2.....kaki aku lengguh2.....tapi badan tak panas pon......aku cakap kat member aku.....kenapa aku rasa cam sakit2 badan yek....."o......akak demam urat tu"......ok ler aku pon sapu ler ubat angin kat badan n kaki aku......bos aku suruh balik aje....ambik cuti.....malas plak aku nak ambik cuti.....alang2 dah datang kerja.....teruskan ajelah......

tengah hari....aku sempat lagi pergi lunch kat alamanda.....gagah lagi tu....aku makan mc donald.....tapi badan rasa seram sejuk plak....aku tetap gagah lagi......dekat2 petang aku rasa dah tak larat.......dah sejuk benar badan aku.....tepat kol 4.30 aku terus balik.....ambik c hadif kat taska.....terus balik rumah......letak handbag.....terus capai selimut.....baring.......call husband suruh balik cepat.......makin lama makin tak tahan.....tak boleh jadi....aku pergi dapur cari ubat....telan ubat demam 2 biji.....pastu aku terus tidur......

12/01/12 (khamis) - bangun pagi memang tak larat.....suruh husband hantar c hadif pergi taska.....pastu aku pergi klinik kesihatan.......tak jumpa doktor pon....jumpa ngan pegawai perubatan aje......aku cakap ler badan n sendi2 aku sakit n batuk......dia pon check2 ler apa yang patut......pastu dia suruh aku ambil ubat.....dalam hati aku dia nie tak nak bagi aku mc ke.....aku dah tak larat nie.....tak puas hati aku pon tanya kat pegawai tu.....encik....takde mc ke???.....boleh plak dia jawab....."puan nak mc ke"???.....aku separuh nak mati nie kau boleh tanya lagi.....aku lepuk kang......baru tau....so dapat ler aku mc.......pastu baru aku ambik ubat.....aku balik rumah......makan ubat.....ambik selimut......baring dalam kesejukan......terus tidur......bangun tidur.....aku sejuk lagi....telan ubat lagi......nak makan pon takde selera......nak bangun pon tak terdaya.......sampai ler pagi esoknya......

13/01/12 (jumaat) - masih demam lagi....tak larat......ambil keputusan ambil cuti aje......c hadif aku suruh husband aku hantar taska.......so satu hari aku berselubung......tak tahan aku telan ubat......husband tapau kan nasi pon aku tak makan.....memang tak larat......jalan pon rasa nak merangkak......sejuk nyer sampai ke tulang......satu hari suntuk aku berselubung.....

14/01/12 (sabtu) - demam aku tak baik2 lagi.....tiba2 keluar plak bintik2 kat badan aku......tak boleh jadi nie.....husband paksa aku pergi hospital.....so....pergi ler aku hospital......kat hospital.....kena ambil darah.....pastu tunggu doktor panggil......dekat 1 jam juga lah doktor baru panggil......doktor pon check2 ler aku.....pastu doktor suruh aku rest dulu n minum air banyak2....kena tunggu keputusan darah dulu......tiba2 doktor panggil aku balik.....doktor kata aku punya nadi laju.....kena masuk air.....aku pasrah aje.....lantaklah nak buat ape pon.....memang tak larat dah......pas masuk air.....keputusan darah pon keluar.....darah putih aku kurang lak.....doktor saspek aku kena denggi.....tapi tak teruk.......doktor suruh aku balik.....minum air banyak.....tapi hari isnin datang klinik ambik darah lagi.....baliklah aku kat rumah......terperuk lagi aku kat rumah.....

husband aku belikan air 100 plus.....pastu buat sup ketam......minum n makan ler benda alah tu.....tapi demam masih tak kurang2 lagi.......tiba2 malam tu aku kena gatal2.....panas satu badan plak.....pukul 2 pagi aku bangun mandi......dah tentu arah aku......ape semua nie......kejap sejuk.....kejap panas.....kejap onn kipas.....kejap offkan kipas.....nak mati ke aku nie.....lain macam plak aku rasa......

15/01/12 (ahad) - badan aku masih gatal2 lagi....aku telan plak ubat gatal....aku rasa sebab makan ketam kot....tu yang gatal2.....dugaan betul......bila sejuk aku makan ubat.....pas makan ubat badan aku panas plak.....aku tak tahu nak buat apa lagi......kenapa ler ngan aku......keadaan tu berterusan sampai ke malam.......

16/01/12 (isnin) - bangun pagi aku rasa macam dah sihat sikit......tapi kena pergi klinik ambil darah.....so pergilah klinik.....sampai2 pergi daftar.....pastu pergi makmal ambil darah......tunggu plak doktor panggil.....2 jam gak ler baru dapat jumpa doktor....rasa nak demam balik......oklah dapat ler jumpa doktor.....doktor cakap darah aku semua dah ok.....cuma ada demam skit lagi.......doktor tu punya baik hati.....tanya kat aku...."awak nak mc ke".....aku apa lagi.... "nak".....lagipon masih demam lagi kan......dapat ler aku mc.....badan rasa macam dah sihat sikit.....aku kemaslah rumah skit2.....kau orang bayangkan berapa hari aku demam....rumah aku dah rupa apa dah.....dengan kain baju mengunung tak berlipat....dah macam tongkang pecah......aku pon buatlah slow2......rasa tak larat aku baring.....pastu sambung balik buat kerja.....sampai ke petang.....

17/01/12 (selasa) - alhamdullilah.....aku dah sihat.....dan boleh pergi kerja.....bertugas seperti biasa.....


5 comments:

Faztee Danisha said...

AQ PN NK DMM..ade simpton on off demm..

lovely said...

Syukur...Alhamdulillah..

Sue_Echan said...

syukur da sihat~

Qaseh Ziera said...

faztee : baik pergi check....
lolely n sue : alhamdullilah....amin...

deyna said...

panjang nye entri.. jenuh nak baca..apa2 pun syukur dah sihat