nuffnang

Thursday, January 30, 2014

pengalaman bersalin

assalamualaikum....


anak dah masuk 5 bulan lebih....baru nak cerita pasal pengalaman bersalin....hik..hik...aira hanisah bersalin awal 3 hari....sepatutnya due date aira hanisah 28 ogos...tapi 25 ogos dah keluar....ayah berharap bebenar aira hanisah keluar 31 ogos...konon2 nak dapat anak merdeka....hik...hik...aku lak apply cuti awal...konon nak rehat kat rumah....tak sempat nak rehat pon....dah keluar...hik..hik..

24 ogos (sabtu)....pagi tu bangun seperti biasa...duduk berehat jap kat rumah....tengah hari tu...dalam pukul 12 aku ke seremban...ada open house rumah akak aku...masa on the way tu...tiba kat kajang...tiba2 perut aku rasa sakit....aku cakap dengan husband...."sakit lak perut nie...macam nak bersalin aje"....pastu husband aku cakap..."pastu nak patah balik ke....sakit sangat ke"....aku jawab..."takpelah...pergi ajelah...takdelah sakit sangat...kang lepas makan kita terus balik ler"....kita orang pon teruskan perjalanan....sakit perut tu datang sekali aje...pastu hilang....kita orang pon sampai ler kat rumah akak aku...abang ipar nampak aku...terus dia cakap dengan aku..."kau larat lagi ke...macam tak larat aje"....aku pon cerita ler kat dia...."tulah...tadi sakit perut...tapi dah hilang"....dah sampai tu...aku pon balun ler makan...makan puas2...adik beradik lain tak sampai lagi....bila dah kenyang...mata pon layu...aku pon tumpang tidur jap...sementara tunggu adik beradik lain sampai....bila dia orang sampai....cakap dengan dia orang....yang tadi aku sakit perut...dia orang semua cakap..."lambat lagi nie..perut kau pon tak jatuh lagi...masih kat atas lagi....dia main2 aje tu"....memang perut aku tak jatuh pon...oklah...aku pon lepak ler kat rumah akak aku sampai malam....biasalah kalau dah jumpa adik beradik....berborak tak ingat dunia....hik..hik..bila dah malam tu...akak seremban aku pon suruh aku tidur kat situ aje..tapi aku tak nak...lagipon mana ada bawa baju...dalam pukul 8.30 malam aku pon balik putrajaya...

tiba kat putrajaya pukul 9 lebih ...sampai2 rumah...basuh muka dan gosok gigi aje...pastu lepak tengok tv...layan bola...tengah2 layan bola...aku pon terlelap...tiba2 pukul 1 lebih aku tersedar...tiba2 sakit perut...kali ni sakit dia memang sakit bebebau...kerap lak tu...kejap sakit...kejap hilang...tak sampai satu minit pon...aku pon kejutkan husband aku....aku suruh husband aku bersiap...barang2 aku dan baby semua dah ada dalam kereta....aku suruh husband aku pergi ambil air selusuh dalam kereta...husband aku pon turun...aku pon bersiap...masa nak tukar baju tu...tiba2 perut memulas lak...nak terberak...hik..hik...aku pon pergi ler membuang jap...bila husband aku naik...tengok2 aku dalam toilet..."aikkk...sakit nak bersalin ke...nak berak nie"....hik...hik....aku pon jawab...."sakit nak bersalin gak nie....sama masa nak bersalin amir hadif gak nie....membuang dulu"....bila dah selesai membuang...aku pon salin baju....minum air selusuh....masa nie memang dah tertahan dah...husband aku pon terus angkat amir hadif dari tidur...masa tu pukul 1.50 pagi...terus turun pergi ke kereta....masa dalam kereta tu aku suruh husband singgah kedai mamak dulu...niat dihati nak mengeteh dulu...tapi macam tak tahan lak....aku suruh tapau milo suam aje...konon nak bagi tenaga....masa husband aku tengah beli milo...aku dalam kereta dah tak tahan dah...rasa lama bebebau lak plak husband aku nie....husband aku siap beli roti lagi....takde maknanya....aku minum air milo sesedut aje....tak tahan dah...sakit sangat....tak tertelan aku....

tiba kat hospital...aku pon turun...husband aku pergi cari parking...aku pon terus buat pendaftran...masa buat pendaftran...aku betul2 tak tahan...cakap pon dah tak betul...bila nurse tu tengok aku mengerang kesakitan...dia terus tanya aku..."sakit sangat ke puan"...aku pon jawab ler...."ah ha...tak tahan ler''..."kalau puan tak tahan...puan terus masuk dalam dululah...aku terus masuk....pastu nurse suruh aku tukar kain...ambil air kecing....periksa tekanan darah...timbang semua...aku memang dah tahan dah...nurse tu pon suruh aku baring atas katil...nurse tu baru nak pasang alat kat perut aku...tapi aku dah mengerang dah...tak tahan sesangat....dah ke kiri ke kanan....nurse pon tanya aku...puan ada rasa nak teran ke...aku terus jawab..."ah ha...saya dah tak tahan nurse..."ok...ok...saya check bawah dulu..."dah 6 cm puan....jap yek saya panggil doktor"...pastu datang lagi sorang nurse....nurse tu suruh kawan dia lak check sementara tunggu doktor...dia cakap dengan kawan dia...betul tak dah ada kepala baby...kawan dia pon seluk....memang betul dah ada kepala baby dah....dia orang terus tolak aku ke labour room....doktor pon datang....doktor check dah 8 cm....dia orang pon kelam kabut nak pasang air...tapi aku dah mengerang dah....dah tak tahan dah....terus aku cakap....boleh tak saya nak teran...dia orang tak sempat dah buat apa....aku terus teran...dia orang pon kelam kabut panggil husband aku......" ok puan....kuat lagi puan"....aku terannn ...pump....lega...sekali tu aku dengar lagi...."kali ini lagi kuat puan dan paling pajang"...dalam hati aku...la...tak keluar lagi ke...tadi tu apa....rupanya air ketuban yang pecah....aku pon teran yang panjang sangatttt....pump.....kali ini betul2 lega.....nurse dan doktor semua...cakap..."alhamdullilah....senang dapat pesakit macam nie...datang2 terus bersalin"....aku senyum aje....nasib baik husband aku sempat aku tengok aku bersalin...tapi kejap ajelah....amir hadif lak masa tu.....ada mak cik dari kelantan tolong jagakan....kebetulan mak cik tu tengah tunggu anak dia bersalin...

dia orang pon main teka teki dengan aku...."puan tahu anak puan apa"...aku debar2 dah...bukan perempuan ke....dia orang siap suruh husband aku tutup mulut...jangan bagi tahu aku....bila dah potong tali pusat....baru dia orang tunjuk kat aku.....hik..hik...lega...perempuan.....tepat pukul 2.40 pagi keluarlah nur aira hanisah....nurse pon bersihkan baby...doktor dok keluarkan uri...pastu jahit menjahit pon bermula....ada koyak sikit sebab aku angkat bontot....alhamdullilah....semuanya berjalan dengan lancar.....




nur aira hanisah....gambar nie aku ambil kat kedai mamak depan rumah aku di seremban....





1 comment:

lovely said...

Alhamdulillah semuanya dah selamat...
seronok dengar orang senang bersalin..
taniah.. zirah dpt baby girl.comel..