nuffnang

Tuesday, October 30, 2012

kisah raya adiladha

assalamualaikum....

setelah cuti selama 5 hari....hari ini baru aku masuk kerja.....bukan saje2 nak ambil cuti yek....taska amir hadif tutup 2 hari.....nak tak nak terpaksa ambil cuti gak....tapi syok gak.....dapat cuti panjang...hik..hik....walaupun dapat cuti panjang...kita orang tak ke mana pon...hanya balik kampung aje.....

jom layan cerita kisah raya adiladha kita orang....layan cerita aje...gambar tak banyak....tak sempat nak berposing bagai....hik...hik...

24/10/12 (rabu) - pukul 8.30 malam keluar rumah....terus ke rumah akak aku kat seremban......singgah jap makan2 dulu...kebetulan akak aku dah sediakan makan untuk kita orang....pukul 10.00 malam terus bertolak ke kampung.....tapi singgah jap kat senawang.....konon2 nak lepak sambil makan satay tulang.....sekali sampai kat situ....perhhhh....penuh....bincang2 punya bincang....tak jadi makan...lain kali ajelah....teruskan perjalanan ke kampung....on the way balik ke kampung.....masa tu aku tengah nyeyak tidur bersama dengan mimpi indah.....tiba2....berdentummmm.....dengar husband aku mengucap....."ya allah....ya allah..."aku apa lagi....terkejut makk....terus mengelabah...."kenapa bang....abang langgar apa....langgar motor ke??..."rupa2nya husband aku langgar helmet....husband aku cakap....tiba2 aje helmet orang tu tercabut dari kepala dia....husband aku tak dapat nak mengelak...tu yang langgar....ni mesti tak pasang tali helmet....main pakai aje.....kesudahannya kemek kereta aku....ermmmm.....alhamdulilah akhirnya kita orang sampai kat kampung hampir pukul 12 malam......



25/10/12 (khamis) - persiapan hari raya adiladha.....masak2 n borak2.....



26/10/12 (jumaat) - orang lelaki pergi sembahyang raya.....orang perempuan bersiap....hik...hik...





sebelum pergi sembahyang....





lepas sembahyang raya....pergi ke pusara emak dan abang.....


pagi jumaat tu.....akak aku dari cheras pon sampai.....bawa makanan juga.....kita orang borak2 sahaja....melepaskan rindu.....petang tu kita orang buat BBQ.....buat sampai 6 ekor ayam....licinnnn....gambar kejadian tiada....hik...hik....





dah malam baru nak ambil gambar masakan....dah tinggal saki baki aje....hik...hik...ahkak lupa n malas ler....hik...hik...




27/10/12 (sabtu) - bangun pagi....tengok amir hadif dah bengkak satu muka....paling teruk kat mata....bengkak giler....badan naik gatal2.....terus bawa pergi hospital.....duduk hospital setenggah hari....amir hadif kena ambil darah, air kencing n masuk air.....amir hadif kena alergi....alergi apa pon aku tak tahu.....lepas tu kita orang lepak aje kat rumah....lepas magrib kita orang bertolak nak balik.....on the way nak balik....jalan jem pula....tak larat aku.....singgah jap kat senawang.....nak makan satay tulang....tapi kita orang bungkus aje....tu pon kena tunggu setenggah jam.....ramai orang....kita orang order 20 cucuk.....satu cucuk RM1....perhhhh....sedap kau.....takyah cincah pon tak pe....makan gitu aje pon sedap.....sebenarnya dia satay ayam....tapi dia campur dengan bahagian2 yang bertulang.....memang sedap ler....gambar tak ada gak....hik...hik...akhirnya malam tu aku tidur rumah akak aku....dah tak larat.....




28/10/12 (ahad) - jalan2 kat seremban....cuci2 mata.....window shopping aje....tengah hari terus  ke sentul.....ambil MIL pergi kenduri kat sungai buluh.....rumah MIL akak ipar aku......lauk pauknya sedap gak....lepas tu lepak kat rumah MIL sampai malam....pukul 9 malam baru balik putrajaya......




29/10/12 (isnin) - kemas2 rumah...basuh kain baju.....tengah hari tu ikut husband pergi buat kerja.....lepas tu ke low yat jap.....jalan2 kat alamanda jap....dah balik rumah...rehat....




30/10/12 (selasa) - masuk kerja....bos2 semua tak ada.....yahooo....hik...hik....







Wednesday, October 24, 2012

sup klasik

lepas pergi pusat sains negara kita orang terus balik rumah MIL aku....on the way ke rumah MIL singgah makan jap....husband aku ajak pergi pekena sup di sup klasik....ok...aku ikutkan aje....sup klasik terletak di batu caves....




nampak signboard sup klasik.....siap ada menu lagi....




menu yang kita orang order....




sup campur n campur daging.....



esoknya kita orang pekena lagi sup klasik....kali ini bawa MIL, adik ipar n tunangnya.....kebetulan masa tu ada urusan dengan adik ipar aku....lepas habis urusan MIL ajak pergi beli barang di NSK.....sebelum ke NSK kita orang pergi makan dulu......tapi kali aku tak ambil gambar....menu yang diorder sama aje macam kita orang order sebelum tu.....cuma aku snap gambar mee rebus aje.....sedap gak mee rebus dia.....pekat.....












pusat sains negara, dinosaurs live dan taman rama-rama

assalamualaikum.....apa khabar...lamanya yek aku tak update blog.....bz dengan macam2 urusan n mood nak berblog pon dah lemau....hik...hik...

ok...jom layan aktiviti kita orang pada 20/10/12 (sabtu)....


tengah hari kita orang keluar rumah....dalam pukul 12.....kesian tengok amir hadif.....asyik mengadap tv aje.....bawalah dia jalan2.....tak tahu nak pergi mana.....tengok2 kat internet apa yang best n sesuai untuk bawa amir hadif......yang penting tak jauh......cari punya cari.....last2 kita orang pergi pusat sains negara.....



nak pergi ke puast sains negara kena lalu kat jejantas....bawah jetantas ada dinosaurs yang dah pupus.....hik..hik...



masuk aje ada aquarium.....aquarium sebelah kiri hadif boleh sentuh ikan.....




besar2 ikan....macam2 aje....




banyakkan ikan.....






ok bermulalah pelayaran kita orang di dalam pusat sains......cucilah mata dengan gambar2 kita orang.....tak ada idea nak taip apa dah...hik...hik...

































lepas tu kita orang pergi ke dinosaurs live....ikutkan bulan 7 dah tamat pamerannya.....tapi di sambung sampai 31/10/12.....meh pakat2 bawa anak pergi tengok pameran dinosaurs.....pameran dinosaurs live masih di dalam pusat sains negara.....

mula2 amir hadif happy aje.....masuk aje dalam dinosaurs live yang gelap dan macam2 bunyi dinosaurs.....amir hadif dah takut.....tengok aje dinosaurs yang besar2 tu bergerak2.....ada yang siap buka mulut....siap nampak gigi yang tajam....dan ekor yang bergerak2....amir hadif memang takutlah....suruh ambik gambar pon dah tak mahu....tengok dari jauh aje.....tapi aku paksa2 gak dia ambil gambar....hik...hik...zalim punya ibukannnn.....malam tu...ambik kau...ngigau budak tu....hik...hik...

jom layan gambar amir hadif di paksa ambil gambar dengan dinosaurs.....





























lepas kita orang tengok dinosaurs live....kita orang rehat jap.....makan ais cream.....lepas tu kita orang pergi taman rama2....taman rama2 sebelah dengan pusat sains negara aje.....dalam taman rama2 bukan ada rama2 aje....ada kuru2....burung....ada lagi bintang2 yang lain....tapi tak ingat nama binatang tu....hik..hik..

jom layan gambar kita orang dalam taman rama2....

















































di bawah ini bayaran masuk ke dinosaurs live.....bayar satu tiket aje.....masuk pusat sains negara tak perlu bayar....taman rama2 pula free aje.....






Wednesday, October 17, 2012

pizza hut

assalamualaikum.....

hari kejadian sabtu (13/10/12)....di alamanda putrajaya.....


pizza hawaiian supreme....



garlic bread n mushroom soup....



pepsi n mountain dew....



set untuk kids.....free aje....



ibu n amir hadif....










Tuesday, October 16, 2012

berkursus

assalamualaikum....selamat pagi....

semalam dan hari ini tuan blog akan menghadiri kursus....tajuk kursus adobe indesign.....kursus di opis aje....tuan blog belum ada kursus lagi tahun ini.....dah masuk bulan 10 baru nak menghadiri kursus....baru dapat 2 hari kursus....kena cari 5 hari lagi kursus.....dalam tempoh 2 bulan lebih ini.....boleh ke tuan blog dapat kursus....hik...hik....









Monday, October 15, 2012

colgate dengan penutup baru


wah.... colgate dah berwajah baru.....ke aku yang baru tahu???...hik...hik....aku suka.....senang nak simpan lepas guna.....dirikan aje.....boleh disusun sebaris dengan syampu, cuci muka, mandian.....nampak kemas aje.....




Sunday, October 14, 2012

fogging

assalamualaikum.....ermmm...sekejap aje rasa 2 hari cutikan.....esok dah hari isnin.....berkerjalah kita yek.....hik..hik....

kejadian ini berlaku pada (11/10/12) hari khamis yang lepas....kat kawasan rumah aku selalulah orang datang fogging.....dalam sebulan tu mestilah ada.....kawasan putrajaya ramai yang kena demam dengki....termasuklah aku.....aku pon pernah di suspek kena demam dengki....terseksa oiii....sakit dia lain macam....menusuk ke tulang.....so kita kenalah berhati2 yek...tolonglah bekerjasama kalau tak nak kena demam denggi......


masa ini aku baru lepas parking kereta......dia orang baru datang ke blok aku....



terpaksa patah balik.....amir hadif tak tahan bau fogging.....nak termuntah pula.....

Friday, October 12, 2012

due date

assalamualaikum....salam jumaat semua....sekejap aje dah hari jumaatkan....apa2 pon yang pasti esok cuti....hik...hik...

pagi tadi datang opis....duduk terus tengok kalendar....tengok ada tugasan penting tak hari ini.....ok hari ini kena uruskan satu meeting....pastu aku tertengok pula date 13/10/12 (esok)....sob...sob..sob....tarikh due date aku....mungkin hari esok adalah kelahiran anak ke 2.....dulu amir hadif pon lahir betul2 pada tarikh due date....ermmmm....bukan rezeki kami.....

dah tak mahu sedih2kan.....tu semua urusan tuhan....yang penting kita mesti sentiasa happy selalu....mungkin ada rezeki yang lain.....amin....

tapikan tarikh 12hb tu salah ler....dah lepas sebulan yang lalu....macam mana boleh salah ini....sori fizah.....salah pula....ok aku dah betulkan kat kalendar aku.....hik...hik....

Thursday, October 11, 2012

segmen : cik misya nak follow!


jom pakat ramai2 kita join segmen cik misya nak follow......caranya mudah sahaja.....cuma click di sini ....


followers saya 163 orang sahaja....supaya kita boleh share pengalaman ke.....maklumat ke.....resepi ke.....suka n duka ke......apa2 yang boleh share....tapi biar yang berfaedah dan berguna untuk kita....


aku nak tag budak liya ....liya jom join....pastu u ajak geng lain pula yek...hik...hik...

gambar raya dah siap di framekan

asslamualaikum....selamat pagi....harap2 semua sihat n ceria2 selalu.....hik...hik...

terima kasih kat adik ipar aku......nasib baik ada photograper yang baik hati....dahlah tolong snapkan gambar.....pakai kamera besar gedabak dia.....pastu tolong editkan, cuci n framekan gambar raya kita orang....terima kasih daun keladi yek ateh....nanti tahun depan tolong buatkan lagi yek.....jasa baik mu dikenang....hik...hik...



nielah gambar raya kita orang yang dah siap diframekan......



ada 2 ketul gambar baru....tak tahu lagi nak letakkan kat mana....frame gambar pilot amir hadif tu kena tukar....sebenarnya tu frame gambar aku dapat anugerah cemerlang.....colour dia tak macth dengan frame lain.....frame baru dah ada dah....tapi masih dalam kereta lagi.....tak bawa naik atas.....asyik lupa aje....hik...hik...







Tuesday, October 9, 2012

masak2 n makan2

assalamualaikum.....selamat malam....

perhhh....jenuh aku godek2 blog aku ini.....konon2 nak tukar header baru.....macam2 masalah pula....tak boleh nak upload gambar ler...jenuh.....dahlah tuan blog nie buta IT....hik...hik..apa2 pon terima kasih kat sue....yang bersusah payah buatkan header untuk ahkakkkk.....terima kasih daun keladi yek.....hik...hik....

ok....nak cerita....minggu lepas aku teringin bebenau nak makan lauk kari....bila time lunch aje....nampak lauk kari macam terliur bebenau....tapi tak nak beli...nak buat sendiri....boleh???....sanggup tu pasang angan2 dulu.....dan sanggup tunggu sampai hari sabtu.....konon2 nak makan puas2....hik...hik....


ini aku masak untuk hari sabtu.....ayam masak kari....sedapnya....nyum....nyum....



esoknya....kuah kari ayam masih banyak lagi.....dan aku masih tak puas makan kari.....aku rebus telur terus campak dalam kuah kari tu.......mudahkan....hik....hik...



ubi ini aku rebus semalam....perhh....meletopsss cicah dengan sambal.....



yang ini untuk amir hadif.....roti bakar satu......