nuffnang

Wednesday, May 16, 2012

bukan rezeki kami (3)

hai semua.....harap2 semuanya sihat yek....sementara aku tak ada kerja n tak tahu nak buat apa......apa kata aku sambung cerita aku yek......

17/04/12 - pagi tu aku tak boleh tidur......dalam pukul 5.30 pagi perut aku semakin kerap sakit......hilang sekejap.....datang balik sakit tu.....rasa dia betul2 macam kita nak bersalin......masa tu c hadif tengah nyeyak tidur.....aku pon bagitahu kat husband......pergi hospital lepas subuh aje.....kesian pula tengok c hadif......aku pon tahan aje sakit tu.....azan aje subuh aku terus ke bilik air.....mula2 nak mandi....tapi tak tahan pula sakit.....terus tukar baju aje.....lepas tukar baju aku terus gosok gigi....sebelum tu aku suruh husband siap2 n kejutkan c hadif.......

masa aku tengah gosok gigi.....tiba2 aku rasa macam aku terkencing dalam seluar......aku pon check seluar....bukkkkk......melambak keluar darah.....aku tumpah darah......habis lantai bilik air penuh ngan darah......seluar aku pon lencuh dengan darah......aku pon terus tukar pad.....baru aje pakai pad......bukkkkkk......melambak lagi darah keluar......sampai 3 kali aku tukar pad.....semuanya lencun......aku pon rasa nak pitam.....akhirnya aku terus pakai kain batik n terus ke hospital.....masa on the way hospital....darah masih keluar.....kain batik aku basah dengan darah.....tiba kat hospital.....turun aje dari kereta bukkkkkk......melambak darah keluar lagi.....staff kat hospital tolak aku pakai wheelchair......terus masuk wad kecemasan.....doktor datang check....ambil darah n masuk air......masa dalam wad kecemasan kain batik aku dah lencun dengan darah.....darah masih tak berhenti keluar lagi......

lepas tu dia orang tolak aku ke dewan bersalin pula (tolak pakai katil).....tiba kat dewan bersalin dia orang minta aku tukar kain.....masa aku turun dari katil.....bukkkk.....darah keluar......habis katil tu kena darah aku......dia orang pon cepat2 tolong aku sebab aku tak boleh berdiri....nak pitam.....doktor n nurse kelam kabut check aku.....sorang cucuk tangan.....sorang cucuk peha.....sorang ambil tekanan darah.....tangan belah kanan aku masuk air......tangan belah  kiri masuk ubat.....masa tu aku dah mengigil kesejukan......nurse selimutkan aku masih mengigil.....tekanan darah aku rendah.....doktor datang scan kat perut n check kat bawah.....masa scan tu doktor kata kantung aku dah ke bawah.....doktor pon nak tolong keluarkan......tapi tak berjaya.....dua kali cuba pon tak berjaya....akhirnya doktor kata kena cuci gak......

sebelum kena cuci tu aku duduk kat labour romm dulu....agak lambat gak aku tunggu.....3 kali aku tukar baju....semuanya basah kena darah.....nasiblah nurse n doktor kat situ baik2....masa kat wad kecemasan pon doktor baik gak.....comel aje doktor tu......cakap dengan aku pon baik2 aje.....siap bagi semangat kat aku.....tak silap aku nama dia zahira.....doktor kat dewan bersalin pon baik gak.....ada 2 orang.....nama tak ingat.....sorang free hair....sorang pakai tudung.....yang pakai tudung tu baik sangat....time aku sakit perut....dia siap urut2kan perut aku......pastu tanya kat aku sakit lagi tak.....baiknyeee.....nurse2 pon baik gak....banyak kali tolong aku.....thanks semua.....

dalam pukul 3 petang barulah aku ditolak pula ke bilik operation.....masa tu aku rasa berdebar n takut.....seram sejuk pula kau rasa......alhamdullilah dapat doktor n nurse yang baik gak.....semua bagi semangat kat aku......tapi tak syoknya masa aku kena cuci ada 2 orang doktor lelaki yang muda n handsome.....malu aiiii......walaupun dia orang layan aku dengan  baik.... aku tetap rasa malu......tapi yang cuci aku doktor perempuan.....doktor lelaki tu cuma cucuk ubat bius n pasang alat2 kat dada (panggil apa yek....tampal sana....tampal sini....penuh dengan wajar)....

lepas selesai aku cuci....aku ditolak pula ke wad pemulihan......masa tu aku mengigil sesangat2....sampai 3 helai selimut pon masih sejuk....agak lama gak aku mengigil.....2.- 3 minit sekali nurse ambil tekanan darah aku.....bila semua dah ok baru aku di tolak ke wad biasa.....duduklah aku dekat hospital 2 hari satu malam......sepanjang aku masuk hospital aku kena masuk air hampir 10 botol....naik bengkak ler tangan aku......tapi alhamdullilah semuanya dah selesai.....tamat....


4 comments:

.:Mama Dhia:. said...

ngeri bile dengar tumpah darah..mesti mase tu cemas sangat kan??huhuhu... ape pun yg penting, insyaallah ade rezeki lg nanti..

Nur Danisha said...

tidakkkkk..ngeri ngn darah..mintak d jauhkan...
fobia kot klu jd gitu

aizamia3 said...

sabarlah.. pasti ada hikmah disebalik apa yang terjadi..

sedih jugak membacanya dari awal..

Qaseh Ziera said...

mama dhia : memang cemas gak lah....gelap mata sekejap.....thanks yek...

nur danisha : sampai skrg aku fobia tau.....

aizamia3 : thanks yek....