nuffnang

Thursday, December 29, 2011

balik kampung

bukan satu kampung tau aku balik.....banyak kampung and banyak destinasi aku pergi......padahal cuti 3 hari aje.....

mula2 24/12/11 (sabtu)....pagi tu aku bangun awal masak nasi lemak.....lepas breakfast husband pergi servis kereta dulu....aku kemas rumah and kemas ler ape2 patut.......lepas servis kereta husband pergi ambik MIL....aku n c hadif bersiap sedia aje kat rumah.....tengah hari baru ler kita orang bertolak ke seremban ambil akak aku.....pastu baru kita terus bertolak balik kampung kat jempol.....bermalam aku satu malam kat situ.....

25/12/11 (ahad)....MIL ajak pergi balik kampung dia kat johor lak.....maka tengah hari tu kami berangkat ke johor....tapi akak aku tinggal kat jempol dulu.....mula2 MIL aku ajak ke muar dulu.....kat muar kita orang singgah 3 biji rumah sedara MIL.....maklum sedara MIL semua berlonggok kat situ......dah petang sikit.....barulah kita orang berangkat lak ke segamat.....bermalam kat situ......

26/12/11 (isnin)....masih kat segamat lagi.....pagi2 lagi kita orang menuai hasil.....

 petik buah rambutan......buat bekalan adik beradik.....aku bawalah sikit kat opis.....c hadif pagi2 dah breakfast nugget.....

 tu dia husband aku....mengayakan galah....bukan pandai sangat pon....bolehlah lagi tak dapat ape pon....hik...hik..

 c hadif n ibu tolong punggut aje.....c hadif bawa sikit2 aje....maklum ler sebelah tangan lagi ada nugget....

 nie bunga kantan....tengok husband aku pergi ambil yang dah jadi bunga.....orang bandar masuk kampung camtu ler ghoper nyer.....lepas kena marah dengan MIL mertua aku....terus husband aku cakap "ala saje aje nak bagi bunga kat zira"....."cantikkan ayang".....hampeh punya husband......bunga kantan dia bagi aku....rembat ngan bunga kantan tu baru tahu......

 buah nenas....yang nie kita orang tak ambil.....

 pokok lengkuas....

daun pandan....husband ambil sikit letak dalam kereta.....yang lain MIL ambil......

nie buah nam nam.....aku tak reti makan.....husband kata sedap.....

banyak lagi....ayam....itik....semualah ada.....tuan rumah siap bekal telur itik kat kita orang......penuh satu bonet kereta......

selesai menuai.....kita pon breakfast....pastu siap2.....bertolak ke rumah sedara MIL lagi.....tapi masih kat segamat.......pastu kita orang singgah lak kat jakel......dapat sehelai dua kain hela......murah sesangat.......

dah shopping bertolak lak ke pahang sempadan ngan negeri sembilan (jempol).....rumah sedara MIL jugak.....akak aku dah risau.....ingatkan aku dah tinggalkan dia......akhirnya kita orang sampai ke jempol dah petang.......

pas magrib kita orang bertolak ke kl.......sampai ke putrajaya pukul 11.00 malam.....perghhhh......penat nyer.....esok nak pergi kerja pon tak larat.....tapi aku gagah gak lah.....

2 comments:

lovely said...

aauuww.. Romantis hubby u. dia bagi bunga kantan kat u. tu kira ok lagi. Hubby i lg hampeh.. ade ke bunga lalang dia kasi kat i masa mula-mula nak ngorat i. hahhahahaaa bg dia dah habis romantis la tu..hikhikhik.....

Qaseh Ziera said...

romantik sangat ler tukan...hik...hik....