nuffnang

Sunday, September 30, 2012

kidzania

assalamualaikum....selamat malam....

macam mana orang gomen....mesti senyum lebarkan....alhamdullilah....rezeki.....tapikannnn....nak beri tahu....malam bajet tukannn....aiii masuk tv tau....tapi sayangnya aii tak dapat tengok pon....aiiikan tengah bertugas....sob...sob...tapi (banyaknya tapi) my husband dapat tengok aii ...berita tv3 pukul 6.30 pagi....hik..hik.....

ok...ok...lari dari tajuk kan....selalu benau...hik..hik..jom cerita pasal amir hadif pergi kidzania.....

29/09/12 (sabtu)....pagi tu gagah aku bangun....walaupun badan penat giler....ikutkan hati....nak sambung tidur lagi....di sebabkan tiket kidzania tu dah hampir tamat tempoh...terpaksa gak ler aku pergi....

kidzania terletak di mutiara damansara...bersebelahan dengan ikea.....makanan tidak di benarkan bawa masuk....kidzania ini belajar anak2 kita berdikari.....semua aktiviti dia orang akan buat sendiri......orang dewasa tidak dibenarkan masuk.....hanya tunggu di luar sahaja.....


  Kidzania buka dari  10 pagi –  5 petang (untuk hari isnin hingga jumaat) 

untuk hari sabtu, ahad, cuti sekolah, cuti ada 2 seisi. 
seisi pertama start pukul 10 pagi - 3 petang dan 
seisi ke 2 start pukul 4 petang - 9 malam 

bayaran 

3 tahun ke bawah - RM35 
4 - 14 tahun - RM55
dewasa – RM35 


 kita orang keluar rumah dekat pukul 9 pagi....pastu pergi breakfast dulu....hik...hik....


.yang penting bangunan kidzania dia ada kepala kapal terbang air asia yek.....



kita orang sampai pukul 10.30 pagi....sampai aje terus ke ground floor....serahkan tiket....


lepas tu dia orang pasangkan gelang....sila lihat di tangan amir hadif...


dan juga map....pastikan dapatkan map yek....nanti senang nak cari tempat...tak adalah membazirkan masa.....dia orang juga ada bagi check sebanyak 50 kidzo...


lepas tu terus ke tingkat 5....pergi immigration departmant dulu....


lepas tu terus ke cimb bank...cashkan cheque dulu....di sini bermulalah aktiviti....semuanya akan dilakukan oleh anak2 sahaja.....nasib baik mood amir hadif memang baik sungguh.....tengok....amir hadif paling kecil...hik..hik...


yeh..yeh...dapat cash...dah boleh mulakan kerja....kebanyakan kerja akan di jalankan dalam 20 minit....itu  tak termasuk waktu menunggu....kena banyak bersabar yek....


kerja pertama....amir hadif nak jadi polis....


kusyuk dengar taklimat....amir hadif polis paling muda....


oklah....mulakan tugas....


ye..ye...amir hadif....macam pandai aje.....selesai aje kerja....dia orang akan dapat gaji....good job....


kerja ke 2....amir hadif nak jadi bomba.....masa ini menguji kesabaran tau...nak menunggu pulalah lama....bomba memang menjadi sambutan...sentiasa ramai....


berjaya juga jadi bomba....


dengar taklimat dulu....amir hadif bomba paling kecil juga.......amir hadif duduk tengah2 barisan depan....tapi nasib baik amir hadif berani....


bomba paling kecil mulakan tugas....masa ini dia orang nak naik kereta bomba....


rumah terbakar...panggil bomba....bomba datang berlumba2.....tapi kali ini bukan rumah yang terbakar....tapi hotel.....


ye...selesai....dapat gaji....


kerja ke 3.....painting.....kali ini tiada gaji....tapi kena bayar.....


amir hadif paling belakang....


kerja ke 4....amir hadif jadi pilot....masa ini pon menguji kesabaran....pon lama menuggu.....tengok...amir hadif pilot paling kecil gak....berani sungguh ler amir hadif.....bangga tengok amir hadif.....tak takut langsug....


masa ini tengah tunggu amir hadif jadi pilot....tak boleh ambil gambarr....jauh ke dalam....kerja pilot pon di bayar gaji....


kerja ke 5....amir hadif kerja di marrybrow....yang ini bukan cita2 yek anak oiii...hik...hik...yang ini tiada gaji.....


master chef.....

master chef paling kecil......dia orang di ajar buat burger.....


ye...berjaya siapkan burger....


lapar....terus makan burger.....dah kenyang teruskan kerja lagi....


kerja ke 6.....kerja di KPJ....amir hadif jadi pesakit.....di bayar gaji juga.....habis dah kerja.....


ambil hadif dapatkan kumpulkan duit 72 kidzo sahaja....boleh membeli belah.....tapi semuanya mahallll.....


robot ini aje amir hadif boleh beli....


beli sekeping gambar aje....satu gambar RM20....3 keping RM50....












Thursday, September 27, 2012

ada brannnn

assalamualaikum....selamat pagi...hari ini dah hari khamis....tinggal satu hari lagi hari belanjawan.....malam ini aku stayback.....harap2 ada berita baik untuk kakitangan kerajaan....hik..hik...

oklah....lari lagi tajuk pula....semalam aku ada delete gambar dalam kamera....tiba2 jumpa plak gambar lagak ngeri....aku tak ingat tarikhnya....tapi yang aku ingat aku ambil gambar ini time aku pergi rumah terbuka...tu pon c hadif menjerit....puyooooo.....puyoooooo....power....kebetulan kamera dekat dengan aku....sempat ler aku snap.....

bukan dia sorang yang buat....ramai lagi....dalam bulatan tu pon geng dia....berdezupppppp.....vroommmmm....berlumba2......ngeriiii....tak sayang nyawa betul....

Tuesday, September 25, 2012

laman perdana putrajaya

assalamualaikum....

kali ke 2 aku makan kat laman perdana putrajaya.....malas nak pergi jauh2.....yang dekat2 aje pon ok aje....hik...hik...hari kejadian.....malam sabtu (22/09/12)....jom layan...


chicken chop black paper.....sedap....


chicken chop mushroom....sedap gak...


beef burger....


char keuy teow....tak berapa sedap...tapi habis...hik..hik..


air untuk kami....




Monday, September 24, 2012

motor power

lepas aje beli tablet untuk amir hadif....kebetulan ada kawan husband ajak pergi rumah terbuka n tengok motor besar2....apa lagi.....serbu ler.....amir hadifkan suka dengan motor....ibu pula suka makan free...hik...hik..memang sesuaiiii......

majlis rumah terbuka "litre bikers club".....


power motor dia.....


goooooddddd.....hebatkannnn.....


motor2 power n hebattt....

ipad

22/09/12 (sabtu)....akhirnya amir hadif dapat juga beli ipad (ipad sangat ler kan)....hik..hik...sebenarnya dah lama c hadif minta belikan ipad....tapi aku tak adalah beli betul2 ipad pon....kita orang beli kat lowyat aje....


teruja sungguh amir hadif....

nampak tak harga tu....baru RM269....masuk install, cover semua bagai.....dapat ler RM300 aje....kata penjual tu.....ala akak....untuk budak2 sesuai yang ni maaa....tak perlu mahal2....


amir hadif bangun pagi aje terus mengadap tablet....masalahnya sekarang.....walaupun dah ada ipad.....tv n pc tetap amir hadif dia nak buka juga.....tak beri peluang lansung kat orang lain.....semua dia nak tengok.....









Friday, September 21, 2012

jumpa duit

assalamualaikum....selamat pagi....hari ini dah hari jumaat....ye...ye...ye....esok cutiiii.....bestnyaaa....hik..hik..

hari ini aku dah cerita pasal aku jumpa duit....kejadian berlaku semalam (20/09/12)....masa aku on the way ke parking kereta....tiba2 aku terjumpa duit kertas.....terang pula mata aku....selalunya rabun....nampak duit jadi terang benderang pula mata nie....mata duitan sungguh....hik...hik....



macam nie keadaan duit yang aku jumpa.....


duit sepuluh ringgit....insyaallah akan aku sedekahkan ke masjid....

Wednesday, September 19, 2012

makan free part 6

assalamualaikum....selamat pagi....sihat semuanya....habis dah bulan syawal....lepas ini dah tak ada jemputan rumah terbuka lagi....walaupun syawal dah habis....semalam opis aku baru buat jamuan raya....dah habis syawal dah....tapi takpe....dapat makan free lagi....hik....hik...

8/09/12 (sabtu)....pukul 9.00 malam blok aku dan blok belakang ada buat jamuan raya.....tapi sedihnya aku tak dapat turun....aku sakitttt......husband aku n amir hadif aje turun........tapi husband aku turun awal sikit....kebetulan husband aku ajk blok.....kenalah tunaikan tanggungjawabkan.....





antara menu yang ada....nasib husband aku ada ambil gambar....boleh ler aku update blog....hik...hik...


amir hadif tunggu ayah buat kerja.....dan nasib baik husband aku ada tapau makanan sikit untuk isteri tercinta....soto aje pon....hik...hik...


9/09/12 (ahad) .....ada 2 jemputan...tapi dua2 jemputan kita orang tak pergi....ada hal yang lebih penting....penting sangat ler kannn....hik...hik..

10/09/12 (isnin)...duduk rumah aje....kebetulan ada kawan nak datang rumah....house mate lama....

tamat ler makan free....