nuffnang

Monday, December 16, 2013

pengasuh...

assalamualaikum....

memang dalam delema ler aku....macam2 dugaan...punya susah nak cari pengasuh....sebelum bersalin lagi husband aku dah carikan pengasuh...dah dapat....satu blok ngan aku....ok....ingatkan settlelah...tak ada masalah....nak jadikan cerita...ada hamba allah datang melawat aku kat rumah....dia pon tanya ler...nanti baby hantar kat mana...aku pon jawab.....hantar kat sini...bla...bla...tingkat...bla...bla...rupanya anak dia pun pernah hantar kat situ...aku pon tanya ler...ok ke tak...dia kata...orang tu jaga anak dia ok....tapi member dia pon hantar kat situ juga...anak member dia ada masalah....ada kes...kira besarlah kes tu...siap kes polis ler....bila dengar cam tu....jadi takut plak....bila cakap dengan MIL dan adik beradik aku....dia orang semua tak bagi....husband aku pon tak tahu nak cakap macam mana...yelah dah janji nak hantar....dahlah husband dia asyik tanya kat husband aku...jadi ke nak hantar anak...husband aku dah jadi serba salahlah pulak...

aku pon cari pengasuh lain...dapat ler...mula2 aku tanya dia jaga berapa orang...sekarang dia dah jaga 4 orang...paling kecil nak masuk setahun...oklah...aku pon cakap nanti aku confirmkan....nak bincang dengan husband....bila husband aku dah setuju...aku pon call...kata jadi nak hantar...tiba2 dia cakap dia ada tambah baby lagi sorang...beza sebulan dari anak aku....dia kata dia dah biasa jaga ramai2...oklah..aku pon cakap...nanti saya cakap dengan husband....bincang lagi...ok setuju....aku pon call lagi...cakap aku nak jumpa dan nak datang rumah dia...last2 dia jawab dia dah tambah lagi 2 orang....bila aku dengar camtu...faham2 ler...perhhh ramai bebenau...larat ke...terus cancel.....

cari punya cari...tak dapat gak pengasuh....lagi 2 minggu nak masuk kerja...tak dapat gak pengasuh....bila dah tak dapat pengasuh...adik beradik aku pon suruh hantar kat dia orang...dia orang kata.....sekarang nie dah macam2 kes...dahlah susah nak dapat anak...dah masing2 nak jaga anak aku...termasuk ler MIL...masalahnya takkan aku nak berpisah dengan anak...tak sanggup aku...bincang punya bincang.....akak seremban aku pon cakap....sekarang ni kita kena fikir pasal keselamatan anak....hantar aje dengan dia...lagipon dia ada sorang anak aje...seminngu sekali ambil...lagipon aku ada rumah kat seremban....aduhhhh....termampukah aku....sepanjang cuti tu....macam2 aku fikir...tengok muka anak...sedihnya....rasanya macam nak berhenti kerja aje......nak hantar taska...memang aku tak nak....tapi pernah gak tanya kat taska amir hadif....baby dia ambil RM500++....tertelan air liur......akhirnya aku bersetuju hantar anak kat rumah akak aku kat seremban....

sepatutnya aku masuk kerja 25/11...tapi aku sambung cuti 3 hari...pastu aku minta akak aku duduk rumah aku 2 hari...28 dan 29/11 untuk jaga anak aku kat rumah....tak sanggup lagi nak pisah dengan anak....pastu aku akan hantar terus anak aku....aku pon  pack barang2 anak aku ....hantar kat rumah akak aku.....

tiba2 MIL aku bagitahu dia nak jaga anak aku selama seminggu....alhamdullilah...tak berpisah lagi dengan anak aku....4hb husband aku pergi sembahyang subuh kat surau.....ada orang tanya husband aku...dah dapat pengasuh ke...pastu husband aku jawab belum...dia pon kata kat blok sebelah ada jaga anak...dia bagi no phone....alhamdullilah orang tu nak jaga....sekarang dia dah jaga 2 orang...2 orang tu dah setahun lebih....2 2 perempuan...oklah tu...harap2 sangat dia dapatlah jaga anak aku dengan baik...kesudahannya aku ambil balik barang anak aku kat rumah akak aku....akak aku lak yang sedih...hik..hik..syukur sesangat...




sesungguhnya ibu tak sanggup berpisah dengan kamu....walaupun seminit....







1 comment:

lovely said...

mestilah sedih, berpisah dengan anak.
inilah yang dikatakan kasihnya ibu..
tak gitu.. Qaseh Ziera.. hihiii..
apa pun syukur dah dapat pengasuh. harap pengasuh tu jaga dpt jaga si comel ni dgn baik..Amin..