nuffnang

Tuesday, July 30, 2013

pengalaman bersalin


minggu nie aku dah masuk 36 minggu....tinggal 4 minggu...maknanya ada sebulan lagi....debaran semakin terasa....

bila dah hampir nak bersalin ini....tiba2 teringat pula time bersalinkan amir hadif...5 tahun yang lepas....masa teringat  inilah....baik kita abadikan dalam blog ini...boleh jadi kenang2an...mana tahu...bila amir hadif dah besar...dia baca blog ibukann...hik..hik..

masa aku pregnantkan amir hadif...aku hadapi masalah usia baby....aku jenis period yang tak teratur....2 3 bulan baru period....bayangkan....aku kawen bulan 6...last period aku bulan 4....mula2 check up...nurse kira ikut tarikh period aku....tiba2 aje aku dah pregnant 3 bulan....padahal aku kawen baru sebulan lebih...camne tu....hik..hik...

setiap kali p check up...mesti scan...doktor dok ukur sana...ukur sini...ukur kaki...ukur kepala....segalanyalah dok diukur.....dan setiap kali ukur...mesti tukar tarikh due...pening kepala...yang menjadi masalah lagi...baby aku kecil...lagilah susah nak kira usia baby....

ok kita teruskan cerita pasal  nak bersalinkan amir hadif yek...aku masih ingat lagi.... pada 27/3/2008 (khamis)...masa tu aku masih berkerja lagi...yelah...tarikh due pon asyik bertukar aje...mana satu pon aku tak tahu...baiklah kita kerjakan....cuti awal2 kang tak beranak lagi....lebih baik simpan cuti.......masa tu lepas lunch...tiba2 badan aku jadi sejuk....kesejukkan teramat...sampai menggigil ler...mata pula asyik pedih...sampai keluar air mata....macam nak demam....bila dah sejuk sangat...aku dah tak tahan...aku pon bangun terus berjalan2...dok pusing dalam opis...kononnya nak bagi badan aku panas....ada kawan opis aku (budak lelaki) pon tegur aku...""kau dah kenapa nie...dok berpusing2 nie...beranak kang baru tahu""....hik..hik..aku pun jawab ler....."kau tak sejuk ke...aku sejuk sangat ler".....bila dah tak tahan sesangat aku pon sms husband aku...suruh ambil awal...aku dah tak larat dah...tiba2 demam pula....

balik dari opis aku...terus masuk bilik...dah tak tahan bebenau....dok berselubung....malam tu aku tak makan pon.......malam tu boleh pula husband aku sakit perut....memulas2....tiba2 pula perut dia masuk angin....sapu minyak angin pon tak hilang.....dahlah isteri demam...suami pula sakit perut....dugaan tul..... malam tu husband dok tahan sakit....bila dah dekat nak masuk waktu  subuh tu barulah hilang sakit perut husband dan aku pon dah tak demam... 

28/03/2008 (Jumaat)....dalam pukul 6 pagi aku bangun dari tido...konon2 nak pergi kerja....time aku bangun dari tido tu...tiba2 perut aku pula sakit ...aikk...masuk angin gak ke....malam tadi husband aku...kali ini aku pula yang sakit.....maybe aku tak makan malam tadi kot.....aku pon baring balik atas katil...berapa minit lepas tu hilang plak sakitnya...main2 pula....aku pon bangun balik nak pergi mandi...belum sempat nak masuk bilik air...sakit tu datang balik...aik...nape nie....sakit sangat pula tu...aku pon duduk tepi katil...seminit lepas tu sakit tu hilang balik...husband aku pon cakap ler....."macam mana nie...nak pergi kerja tak"...aku pon jawab..."entah ler...kejap sakit...kejap hilang...takpe...abang sembahyang dulu"....bila sakit tu hilang  aku pon nak p mandi...tiba2 sakit tu datang lagi...kali nie sakit perut yang memulas2...rupa2nya sakit nak membuang...aku pon lepaskan hajat tu....hik..hik...lepas tu aku rasa lega sangat...aku cakap ngan husband..."la...sakit perut nak berak rupanya"....hik..hik..aku pon nak p mandi...tiba2 sakit tu datang lagi...aik...dah berak pon sakit lagi...kali ini dah takleh tahan...sakit bebenau pula....makin lama makin kerap sangat pula sakitnya....husband tanya lagi..."macam mana nie....nak pergi hospital tak...entah2 nak bersalin kot".....aku pon jawab...."jap2...kita tunggu jap lagi...kalau dia sakit lagi....baru kita pergi"......padahal aku takut nak pergi hospital...takut kena seluk (akibat dengar cerita dari orang)...hik..hik..

bila dah tak boleh tahan aku pon ikutlah cakap husband....dalam pukul 7 lebih aku pon pergilah hospital....masa on the way ke hospital.....aku cakap ngan husband jangan bawa kereta laju2....entah2 lambat lagi nak bersalin...kang kena seluk banyak kali...ngeriiii....time datang sakit tu...aku pulas tangan pastu peha  husband aku....yang mana sempat ler....bila aku dok pulas2...husband aku pon tekan minyak...yang aku..."takyah laju2"...hik..hik..yang paling kelakar...bila aku dah sampai hospital...dah sampai dewan bersalin pon...aku suruh husband aku round2 dulu...punyalah takutttttt.....hik...hik...

aku tiba hospital dalam pukul 8 lebih....aku terus pergi kat kaunter buat pendaftran....walaupun sakit aku buat2 tahan aje....dah siap semua pendaftaran...nurse suruh aku masuk satu bilik....buat urin test dulu....pastu dia suruh baring...nak seluk...tengok berapa dah buka...time nie aku dah sakit bebenau dan tak boleh fikir apa dah....betul2 dah tak tahan...apa nurse suruh buat aku ikut aje....dah sakitkan....apa pon tak ingat....bila nurse tu seluk dah buka 4cm (tak rasa sakit pon....tak rasa apa2 pon...mungkin dah terlalu sakit kot....hik..hik...)...terus nurse tu suruh aku tukar baju dan  terus ke labour room....masa kat labour room tu nurse terus pasang mesin kat perut aku....nurse tu pesan kalau sakit sangat...sedut gas nie....perhhh...time nie aku dah meraung2 dah...dah tak tahan...kejap2 aku panggil nurse....sedut gas pon...tak berkesan...tambah sakit adalah....nurse pon check lagi dah buka 6cm....nurse pesan jangan teran tau...doktor belum sampai lagi...bolehhh....aku tak tahan dah nie....nurse tu datang lagi...check...baby aku boleh pula tido...time2 nie plak nak tido...nurse suruh aku mengiring...bagi baby bangun...dahlah sakit...oh...baby kenapa plak nak tidur....

tak lama tu doktor pon sampai....doktor pon check bukaan...doktor kata nak pecahkan air ketuban dulu....terus dia orang sediakan peralatan....masa pecahkan ketuban tu...rasa sakit sikit aje....lepas aje pecahkan ketuban...dia orang panggil husband aku masuk....dan mulalah acara meneran....kali pertama ku teran tak berjaya...yelah aku dari semalam tak makan...mana ada tenaga....dia orang kata aku salah teran....tu teran muka.....kali kedua pon tak berjaya....time aku meneran...nurse2 tolong gak tolak perut aku kebawah....dan dia orang bagi semangat kat aku....bila doktor kata kepala baby dah keluar....kalau awak sayangkan anak awak...tolonglah push betul2...aku masa nie dah tak tentu arah dah ....aku siap bangun lagi....dah tak tahan sangat...aku sempat ler peluk husband aku...hik..hik...last2 husband aku kena keluar....kali ke 3 ke 4 kot baru aku berjaya.....perhhhhh...lega....masa tu pukul 10.15 pagi..keluar putera aku...muhammad amir  hadif.....

lepas aje amir hadif keluar...dia orang terus bawa keluar....pastu acara jahit menjahit....bila aku tanya doktor...anak aku lelaki ke perempuan....doktor jawab...takpe...nanti husband awak pergi tengok...anak awak kena tahan kat nicu dulu...rupanya amir hadif kena jangkitan kuman dan ada masalah jangtung sikit....satu hari aku tak dapat tengok baby...hanya husband aku aje dapat tengok....esok paginya baru aku boleh tengok amir hadif.....kesian....penuh dengan wajar....tapi doktor kata tak ada apa2...kita nak habiskan dos ubat dulu....

29/03/2008....petang tu aku boleh keluar...amir hadif kena tinggal....doktor nak pantau dulu....sedih....sob..sob...2 hari lepas tu...baru amir hadif dah boleh keluar....alhamdullilah......tulah kisah pengalaman aku melahirkan amir hadif....
















1 comment:

Adams Ayens said...

Tahniah..
nak menyambut bb raya la ni ek..
Makan la B'Young baik utk kesihatan