nuffnang

Thursday, August 22, 2013

ambil cuti awal

insya allah aku akan bercuti awal seminggu...cuti pon dah diluluskan.....26hb dah start cuti...esok aku last kerja....mak buyung dah tak larat dah bawa perut ke opis...nak rehat kat rumah aje...

esok ada jamuan raya kat bahagian aku...kalau ada rezeki sempat ler aku makan...hik..hik...jumaat depan lak jamuan raya opis aku....memang takde rezeki ler......pasrah dan redho...hik..hik....semoga segalanya  berjalan dengan lancar...














Monday, August 19, 2013

open house

assalamualaikum....

start hari sabtu hari tu...ramai dah buat open house...sana sini ada jemputan...hari sabtu aje aku ada 3 jemputan...tapi aku pergi  satu rumah aje...tak larat dah mak buyung nak bawa perut ke hulu hilir....hari ahad pon ada...MIL aku buat....sempat jugalah mak buyung merasa pergi open house yek ...hik..hik...

minggu depan pon ada jemputan gak...tak tahu ler sempat pergi ke idak...mak buyung ada 10 hari lagi...29hb tu dah due date....harap2 semuanya berjalan dengan lancar......





Thursday, August 15, 2013

wong solo

14hb...cafe opis aku masih tutup lagi....pagi tu breakfast kat rumah siap2...husband masak nasi goreng...pastu bawa bekal untuk tengah hari....hari ini pon sama...bawa bekal...bawa nasi putih dengan lauk ayam masak sambil cili api dengan kacang buncis....bawa sampai makan tengah hari....bawa sampai 4 tuppaware...hik..hik..sekali sampai opis tadi...cafe dah buka dah...takpelah...makanlah bekal...jimattt.....hik..hik..

semalam balik dari opis....lapar...ajak husband p cari makan...malas dah nak masak...sekarang ini aku pergi dan balik kerja husband aku hantar dan jemput....sampai ler bersalin....kebetulan pula taska amir hadif tutup...2 hari amir hadif ikut ayah p opis....seronok ler dia...lepas tu dapat makan kat luar lagi....bertambah seronok ler....hik..hik...semalam pon buntu nak makan mana...ke wong solo ajelah....lagipon dah lama dah tak makan...


air tembikai 2 gelas



set ayam penyet , set daging (impal kot dia punya nama...lupa ler) dan satu nasi kosong satu.....












warung @ bangi

assalamualaikum....

ramai lagi masih bercuti...raya sakan kau orang yek....aku tahun nie raya ala kadar aje...tahun depan aku nak cuti panjang2 lak...awal2 lagi dah pasang niat yek...hik..hik..

sejak balik cuti raya hari tu....mood nak masak dah kelaut....kebetulan pula masa aku balik putrajaya (12hb)...pagi tu nak jerang air...tup..tup...gas pula habis...call orang gas...dia bagitahu dia orang masih bercuti lagi......kesudahannya kena ler makan luar....tapi kedai banyak tutup...pusing satu putrajaya....semua tutup...yang buka mamak....nak tak nak...mamak ler..pagi breakfast kat mamak...tengah hari...makan kat mamak lagi....esoknya pon sama...mamak..mamak....13hb aku masuk kerja...tup..tup..cafe pon tutup...call husband suruh carikan makanan....sudahnya....mamak gak...hik..hik...

balik dari kerja...mood pon kelaut...lemah longlai...ajak husband cari makan dulu...pusing punya pusing...banyak kedai masih tutup...jom ler ke bangi....dah tak nak mamak dah....no..no..no...



makan kat warung @ bangi



air apple asam boi dan teh dangdut (permintaan amir hadif...geli hati dia beli baca tajuk air tu...terus dia order...)



nasi goreng tomyam...sedap...



mee sup....pon sedap...isi dia banyak...











Tuesday, August 13, 2013

raya 2013

assalamualaikum....selamat hari raya semua...hari ni aku dah  kembali bekerja...aduhhhh....malasnya nak kerja....dahlah malam tadi hujan....syoknya sambung tido lagi....hik..hik..kat opis pon ramai lagi yang bercuti...cafe pon masih tutup...bertambah2 malas ler...hik..hik...

alhamdullilah....mak buyung sempat makan ketupat, ketupat palas, lemang....semuanyalahhh....puas ler dapat makan....lepas nie kalau bersalin pon dah tak kisah....keluarlah anak oiii...ibu tak sabar nak jumpa kamu.....hik..hik...

minggu ini aku akan masuk 38 minggu....semalam ada check up...semuanya ok....sekarang kena bersedia ajelah....

oklah jomlah...layan gambar raya kita orang...tapi gambar raya pertama ajelah...tahun nie mood nak bergambar tak maii ler....asyik ingat nak makan aje...balun puas2 hik..hik..





















Tuesday, August 6, 2013

selamat hari raya



SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR DAN BATIN




menu berbuka hari ke 24, 25, 26 dan 27

assalamualaikum....hari ini aku last day...esok cuti...balik kampunggg.....oklah hari nie last update untuk menu berbuka aku yek....pastu tunggu tahun hadapan....hik..hik..



hari ke 24


nasi goreng, ayam goreng, cempedak goreng (aikk...semua goreng2 aje...hik...hik..), buah tembikai, buah jambu air dan air kiwi...





hari ke 25

tiada gambar....sebab kita orang berbuka di rumah emak mertua aku.....





hari ke 26


soon + pucuk tahu + kentang + carrot + telur masak sup, sambal ikan bilis, ayam goreng, jemput2, buah jambu air dan air tembikai....





hari ke 27


ikan siakap masak stim, sayur kobis, bendir, sambal (semalam punya tak habis), jemput2, buah jambu air dan air rabena.....



















Monday, August 5, 2013

duit raya




duit raya dah siap......dah siap masuk sampul...pilih...pilih...pilih...nak yang mana satu....hik..hik...

























persiapan hari raya

orang dah mula cuti...aku baru terhegeh2 buat persiapan hari raya....hik..hik..tahun nie aku agak lewat gak siapkan persiapan hari raya...sebelum2 ni sebelum puasa dah settle...tapi tahun nie agak slow skit...hik..hik..


alhamdullilah....rasanya cukup kot persiapan hari raya aku....






























akar fatimah


assalamualaikum.....

minggu lepas aku try ler rendam akar fatimah....orang kata dah dekat nak bersalin....elok ler kita rendam akar fatimah.....Sebenarnya aku pon kurang pasti untuk apa akar  fatimah ni....ada yang kata bila akar fatimah dah kembang.....maksudnya dah dekat nak bersalin...ada jugak yang kata.....lagi cepat akar fatimah kembang.....maksudnya lagi cepat dan mudah bersalin.....tak tahu la yang mana satu......tapi kita cuma usaha je la kan.....apa-apa pun......semuanya ketentuan Allah… kita cuma usaha.....doa....dan tawakal....ada yang buat air rendaman akar fatimah nie sebagai air selusuh....tapi aku tak buat pon...aku buat mandi aje.....



nie mula2 rendam....




setelah setengah jam....




l jam remdam....











Friday, August 2, 2013

menu berbuka hari ke 22 & 23

dah akhir2 ramadhan nie....semangat nak masak dah kurang...dah ketandusan idea nak masak apa....



dah tak tahu nak masak apa....buntu....last2...masak mee goreng aje, pastu beli kuih donat, murtabak, buah tembikai dan air cendol....




yang nie semalam punya....memang dah tak tahu nak masak apa dah....husband tanya aku....aku tanya husband....kesudahannya semalam...balik dari kerja...settlekan hutang piutang kat bank semua....pastu singgah beli ajelah....nasi lemak ayam berempah, nasi ayam hainan, roti john, burger ayam (untuk amir hadif...tu yang tinggal sebelah aje), abc dan air laici kang....
















beg untuk dibawa ke hospital

assalamualaikum.....



nielah beg akan di bawa ke hospital....beg warna warni tu baby punya...beg warna hitam ibu punya....beg nie dah lama aku siapkan...tapi dok dalam bilik aje...pasni kena usung bawa balik kampung.....pastu biarkan dalam bonet kereta....sampai ler bersalin.....



























Thursday, August 1, 2013

persiapan baby

alhamdullilah....rasanya kelengkapan untuk baby dah cukup dah...cuma pam susu aje aku tak beli lagi...beg untuk bawa ke hospital pon dah sediakan...satu beg ibu...satu beg baby....2 2 beg tu aku kena usung bawa balik kampung....yelah...time raya tu aku dah 37 minggu....kenalah berwaspada....minta2 sempatlah aku beraya dulu....



nie antara mula2 barang yang aku beli...ada lagi aku tambah...yelah shopping baju raya abang...terbeli baju baby....hik..hik..bila tengok2 balik...banyak warna pink n purple....semua baju girl...mulalah gelabah skit....betul ke girl...buat keluar boy....camne....masa beli confident aje....hik...hik....last2 aku pergi buat scan lagi kat swasta...tapi scan hitam putih ajelah...confirm doktor kata girl...legaaaaaaaa.......hik...hik...


























scan 3d/4d

assalamualaikum......

hari ini aku ada check up untuk 36 minggu....alhamdullilah....semuanya ok.....lepas nie dah kena check up seminggu sekali....sepatutnya 8/8 (hari raya) aku kena check up balik.....pastu nurse suruh check up 7/8...tapi aku tak nak...time tu aku nak balik kampung dah....last nurse  bagi 12/8 untuk check up...oklah tu....

oklah...kita cerita pasal scan 3d/4d lak....sebenarnya aku buat scan 3d/4d nie dah lama dah..... 16/5 hari tu...masa tu baru 25 minggu....aku buat kat klinik an nisa di seri kembangan...nak buat scan 3d/4d sesuai buat 22 minggu hingga 28 minggu....bayaran untuk scan 3d/4d nie rm120....tapi kena booking kat fb 3d 4d scan malaysia dulu yek...



hai...masamnya muka saya...hik..hik...saya pemalu...susah tul nak tengok muka saya...sampai ibu saya kena mengiring ler....tukang scan tu pon sabar dengan saya....saya asyik tutup muka saya aje.....sebenarnya banyak lagi gambar saya....tapi ibu bagi tengok satu aje yek....hik..hik...nak tahu saya girl or boy....jom....



malulah








nak









bagi









tengok









oklah









saya









tutup 










mata










dulu









yek









1








2








3










tara.....saya girl...hik..hik...