nuffnang

Wednesday, December 31, 2014

persiapan persekolahan

assalamualaikum....kembali bersiaran...hik..hik...

sama2 ke berdoa untuk pulihkan banjir....dan tahziah juga buat pesawat airasia indonesia....

hujung2 tahun ni ramai yang ambil cuti...cuti bersambung2...habiskan cuti yang ada yek...aku ambil cuti...tapi tak ke mana pon....mula2 aku ambil cuti 22hb...pengasuh aira hanisah minta cuti...kebetulan lak aira hanisah ada check up kat hospital...lepas tu pengasuh aira hanisah...minta sambung cuti satu hari lagi...ada hal tak dapat settlekan....bila dah cuti...aku pon settlekan apa yang patut...pergi bank...masuk duit raya anak2.....punya lamakan simpan....nak masukkan duit ptptn anak2...tapi off servis  lak....pergi tabung haji.......masukkan ke semua duit tu....malas dah nak simpan2...hik..hik...balik2 rumah...tengok buku tabung haji anak2...buku aira hanisah lansung tak ada potongan gaji di masukkan.....amir hadif masih kekal yang dulu...padahal aku ada buat pertambahan....nak tak nak aku pergi tabung haji lagi...kali ni upadate buku aku sendiri....nak tengok ada pertambahan tak...rupa2nya....semua potongan masuk dalam buku aku...ermmm....dah setahun baru nak check....salah siapa...

lepas tu aku masuk kerja satu hari...sambung lak cuti satu hari lagi....26hb...tak ke mana pon...akak aku datang rumah....bawalah dia orang jalan2....hari pertama bawa pergi IOI.....hari ke 2 bawa ke GM klang....

oklah....berbalik kepada cerita asal...hik..hik...alhamdullilah...persiapan persekolahan untuk amir hadif dah lengkap...tinggal nak pergi sekolah aje...tapi TPM umumkan sekolah tangguh seminggu lagi...pening kepala aku...nak letak mana lak amir hadif tu....hari jumaat ni orientasi dia...masih kekal....baju sekolah...baju melayu...sampin....kasut....beg....alat2 tulis...botol air...buku2...semua dah settle...cuma ada satu buku aje...tak boleh beli lagi...tak ada stok...




kali pertama shopping....beli kat aeon aje....masa ni baju melayu jenama canggih takde saiz...semua besar2...beli baju melayu jenama school 2 pasang dulu....beli baju sekolah rendah 3 pasang....1 pasang jenama school...kasut beli 2 pasang...satu pasang dah ada kat rumah....stokin pon beli 2 pasang....kat rumah ada 3 pasang lagi....sampin warna coklat tak ada jual pula....





kali ke dua shopping kat mydin subang....beli baju melayu jenama canggih 3 pasang lagi....pastu belilah sekali alat2 tulis....tambah lagi 3 pasang stokin....sampin warna coklat pon tak ada jual....cari sampin coklat punyalah susah....pergi ke kamdar pon tak ada...pergi presint diplomatik pon tak ada.....pergi kedai biasa2 kat dengkil pon tak ada...keluar masuk kedai....tiba2...tengah temenung....baru teringat nak tanya google...hik..hik...rupa2nya kat giant bangi ada jual...kat tingkat satu....tapi aku tak pergi situ pon...masa nak ke lif tu...aku ternampak banner....ada jual kelengkapan baju sekolah kat tingkat g1...zaida butik...aku terus ke situ....ada jual jenama canggih juga....aku beli 3 helai sampin....lega....




stiker nama amir hadif...ada lebih...tampal kat alat tulis dia...pasni nak tempah stiker lain...kat alamanda ada jual...nanti terjah ke sana lak....



kelengkapan barang2 sekolah amir hadif:

baju sekolah rendah - 3 pasang

baju melayu             - 5 pasang

sampin                     - 3 pasang

songkok                   - pakai yang ada

kasut                        - 3 pasang

stokin                       - 8 pasang

beg sekolah              - 1 beg beroda (beli sendiri)  dan 4 beg sandang (hadiah + pemberian) nanti masa
                                    masuk sekolah ambil buku teks dapat lagi 1 beg...tak tahu beg apa dapat...
                                   ermm...kaya dengan beg pula....hik..hik..

botol air                   - 4 botol...takut hilang...kat taska banyak kali hilang....hik...hik...

alat2 tulis                - main beli aje...rasanya cukup....hik..hik...

buku2                      - settle...satu buku aje beli lagi habis stok...masa orientasi nanti beli...




Friday, December 12, 2014

burger king

assalamualaikum....

alhamdullilah....malaysia menang bola dengan vietnam....malaysia ke peringkat akhir....kalah menang kita kena sokong....barulah rakyat malaysia.....lepas ini malaysia akan bertemu dengan thailand semula.....

hari kejadian ini beberapa minggu yang lepas....tak ingat....masa tu dah malam dan hujan....lapar...en. om nak beli subway....amir hadif lak nak makan dominos....aku sokong amir hadif....hik..hik...buka2 internet...slow...hari hujan...nyampahhh tul internet....pikir nak makan apa yek....kebetulan ada pamphlet burger king kat rumah...bincang punya bincang...semua setuju makan burger king....call n wait...hik..hik..




hasil order dari kita orang....





cheezy fries....





rock it fries...aira makan yang kosong....no perisa....






rodeo tendergrill deluxe...en om punya...




rodeo classic...crunch amir hadif punya...






classic chicken wrapz...aku punya..






Thursday, December 11, 2014

jalan-jalan di IOI CITY MALL Putrajaya

assalamualaikum....


apa khabar....hari ini breakfast apa...aku bawa bekal...lauk tomyam...lebih lauk malam tadi...penjimatan....hik..hik..

kau orang dah sampai ioi city mall....aku sebelum tu dok dengar2 member bercerita aje...nak pergi tak kesempatan....hari sabtu lepas...kebetulan nak cari baju sekolah amir hadif...en.om tanya...nak cari kat mana...aku ajak pergi parkson aje...mula2 dia ajak pergi parkson alamanda....tiba2 teringat.....kat ioi pon ada parkson...alang2...ke situ terus ajelah...hik..hik...

mula2 cuci mata dulu.....wahhhh....besarnya...semua ada....dapatlah rembat kasut aira hanisah kat gerai tengah2 tu....beli pam amir hadif kat toy r us....lepas tu masuk parkson...cari punya cari...tak jumpa pon jual baju sekolah...tanyalah budak kat situ...rupa2nya belum start jual lagi....ermmmm....oklah...jomlah kita ke aeon ajelah....jom layan gambar yang sempat aku snap kat ioi.....







jom shoppinggg.....nak pakai spek dululah...






comel tak???.....









anak n bapak...





king kong tu dengan amir hadif sape lagi handsome....hik...hik...






adik pon tak tentu arah...nak turun dari stroller....nak bebas.....






budak ni merengek2....nak beli lego...takde...kita nak cari baju sekolah...hik..hik...






berangan....





Wednesday, December 10, 2014

balik n9 dan johor

assalamualaikum....

2 minggu lepas punya cerita....MIL aku ajak balik kampung aku....kat jempol n9....anak buah dia bertunang....pastu dia dia ajak balik ke johor....kampung halamannya....nak jumpa sedara mara....nak bagi ole2 dari haji....




hari sabtu....anak buah MIL bertunang....rasanya ini hantaran belah lelaki kot....







tu anak buahnya....selamat bertunang zana....malam tu aku tidur rumah adik aku semalam....





pagi2 lagi dah bertolak ke johor....nak pekena satay....tapi kita orang breakfast dulu kat n9....makan roti canai....perut apalah ni....hik...hik...





ye...ye orang tu ambil order....sudahnya dia bagi tahu....kita orang letak dulu....pastu kira berbanyak makan.....mula letak sepuluh cucuk ayam....kejap aje habis....terkulat2lah pula tunggu yang lain....ramainya orang...tak berhenti2 orang masuk.....angkat2 tangan....bang...satay daging ada....tunggu...dapatlah sepuluh cucuk lagi....pastu terkulat2 lagi....tunggu...dapat lagi sepinggan...berapa cucuk entah....makin lama makin ramai lak orang....sedap....makan lak panas2....tapi memandangkan ramai orang....kita orang makan apa yang ada ajelah.....






nilah kedai satay yang  kita makan...mula2 masuk kedai sebelah dia....warisan apa nama kedai dia.....tapi satay kat situ dah habis....






jambu ni beli masa kat area felda sri jaya.....rumah atok sedara en. om....murah 2 ketul baru RM1....besar...








kuih2 ni beli kat parit bunga...rumah emak sedara en. om...ada beli kupang juga...masak kat rumah anak buah MIL kat felda moakil, segamat....tidur kat situ malam tu....sebelum tu ada singgah kat sawah ring....kat muar....kira satu hari banyak tempat ler pergi....dah tak ingat tempat lain tu....hik..hik...ada singgah kedai 2 ringgit....murah2...banyak pula kedai 2 ringgit kat johor....






ni dah nak balik....balik tu singgah kat felda medoi.....rumah sedara en.om....berapa banyak sedara en.om kat johor....hik...hik...pastu ada singgah kedai 2 ringgit lagi....kali ini kat segamat pula.....tengah hari tu pekena asam pedas....






Tuesday, December 9, 2014

random photos

assalamualaikum....

ramai lagi masih bercuti yek....cuti panjang masing2....macam mana persiapan sekolah anak kau orang....amir hadif punya masih tak lengkap lagi...kena cari lagi...hari oreintasi sekolah amir hadif dah bertukar...mula2 27hb hari sabtu...dapat surat kena datang 2hb  pula....hari jumaat...kenalah ambil cuti...tapi dia orang suruh datang sekolah dulu buat pengesahan dan  bayar RM15 untuk beli tanda nama dan fail peribadi....sekolah kafa amir hadif aku dah settlekan ...dah bayar pendaftaran pon...amir hadif tak kafa kat sekolah dia tu...aku hantar kat lain...

oklah...jom layan random photos...





masa ni lepas check up....berat aira hanisah sekarang 6.6 kg...atas garisan...






pakai kopiah abang...suka tul main kopiah...ni kopiah MIL aku bagi masa pergi haji...







muka cuak...tengok iklan kena ragut...takut dia...lagi2 masa kena langgar...pastu berdarah...menjerit2 dia....dah tahu takut nak tengok juga...







nak bercermin mata juga....masa ni abang dia tengah pilih nak pakai spek mata yang mana untuk persembahan hari konvo...








beli lauk tomyam...kailan ikan masin...balik rumah masak nasi n rebus telur asin....








beli brownies kat budak opis...pastu share berdua....




Thursday, December 4, 2014

noodle station di alamanda

assalamualaikum....

selamat pagi semua...hik...hik..

batuk....selsema...kita orang satu rumah kena batuk dan selsema....sambung menyambung....en. om masih semput lagi.....

hari kejadian 2 minggu lepas rasanya....pergi lunch dengan budak2 opis....biasalah hari jumaat...mula2 member ajak pergi pasar tadi...rupa2nya pasar tani tutup hari tu....so kita orang pon lanjaklah ke alamanda....






air minuan...





member punya keteow ladna.....






member punya juga....tomyam seafood....






aku punya...apa prawn entah...hik..hik..






ni apa yek...lupa juga...member punya...semakin berusia semakin lupa pula...hik..hik...






Wednesday, December 3, 2014

Mat ayam Kampung

assalamualaikum....

kau orang tak cuti ke...kat opis aku ni ramai gak yang bercuti...hantar anak balik kampung...bawa anak jalan2 bercuti...seronoknya...aku??....aku ambil cuti satu hari aje...hari isnin...tu pon sebab ada sepupu husband tunang...pastu MIL aku ajak balik johor....semalam...siap2kan amir hadif...tengok muka dia dah bengkak....kat mata dah naik biji2....aduh....apa yang dia elergik....amir hadif ni sensitif sikit...tak boleh salah sikit...ada aje yang tak kena....en. om pula kena semput....lepas pergi klinik dia orang duduk ajelah rumah.....

lepas tengok karnival upin ipin...terus cari makan...masing2 dah lapar....mula2 ajak en. om pergi ayer 8...pastu sampai kat sana....macam tak ada orang....amir hadif pon....macam pelik..."tempat apa ni bu...tak ada orang pon...tak naklah makan kat sini".....maybe hari cuti kot...tak ramai orang yang datang...terus cancel....en. om ajak makan kat cyberjaya...mat ayam kampung....




mat ayam kampung...banyak cawangan dia...sentiasa penuh dengan orang....






ayam kampung....





sambal belacan....





ulam2....tempoyak...






pucuk paku....





daging....





model air....hik..hik..