nuffnang

Friday, August 29, 2014

random photos

assalamualaikum......

ye...ye..dah hari jumaat...pastu dapat cuti 3 hari....syok...syok...selamat menyambut hari merdeka yang ke 57....merdeka...merdeka...merdeka...hik..hik..hik...semangat....

oklah jomlah layan random photos aku...konon nak masukkan menu berbuka aku yang tertunggak tu...dah basi dah...raya pon dah habis....kejap ajekan...dah habis raya...dah nak masuk bulan 9.....pejam celik...nanti dah masuk tahun baru...uwaaaa....makin meningkatlah usia ni....ok...ok...dah jangan nak membebel banyak sangat zira oiii....




anak teruna aku...masa ni ada majlis hari raya kat taska dia....budak ni makin besar...makin manja lak perangai dia....lebih dari adik....sekarang ni aku cuba slow2 berhentikan dia minum susu botol....ajar minum susu pakai cawan...punya liat nak habiskan....tak ada nikmat ler tu...








ni menu berbuka puasa nam....masa aku puasa nam...2 kali kot aje masak sendiri....yang lain beli aje...








nampak tak....semua kereta warna putih...bukan tu...tengok kereta belah kiri tu...macam mana dia parking....nasib baik badan aku slim...slim sangat...hik...hik..bolehlah aku keluar....esoknya....husband aku terpaksa masuk pintu belah kanan....tulah debab sangat...hik..hik...








jangan terpedaya yek...aku tak dapat pon anugerah khidmat cemerlang....anugerah khidmat cemerlang tu  dah lama dia orang terima......kat opis aku ni...siapa dapat skt 90 ke atas...akan dapat sijil....siap naik pentas lagi....thanks bos2 semua....mana tahu tahun depan dicalonkan dapat anugerah khidmat cemerlang lak...hik...hik...








ni singgah makan masa on the way balik kampung nak tengok bapa sedara aku meninggal....main berhenti aje....perut dah lapar masing2....gerai biasa aje...tepi jalan di kuala pilah...masakan kampung...itik..puyuh...daging salai...semua ada...alhamdullilah sedap dan murah....gerai ni pernah masuk JJCM....dodol tu pon sedap....nyam...nyam...









aira hanisah pertama kali main games ni....abang yang lebih2....sibuk...








lunch hour...makan subway...








terselit....lepas raya cafe tutup...pergi cafe perbadanan pon lauk pauk semua licin....last2 makan maggi...nangis jap...lapar woiii....nak nasi...nak nasi....








tahun ni aku tak banyak pon beli kuih...membazir...bukannya habis....aku beli rempeyek...biskut famous amos....kuih siput....kuih cicin...tu pon kirim ngan budak opis balik sabah...biskut coklat kat atas tu aku beli dengan budak praktikal...tu pon memang beli untuk amir hadif bawa jamuan kat taska....tapi sebelum bawa pergi taska...amir dah rembat dulu...nak rasa katanya...





Wednesday, August 27, 2014

aira hanisah sudah 1 tahun

assalamualaikum....

timbul kembali...hik..hik...bz memanjang....hari cuti asyik berjalan aje...hari sabtu hari tu...pergi open house 4 buah rumah...pastu singgah manjaku....tiba rumah dah malam...hari ahad pergi nsk...beli barang2 rumah...semua bagai...banyak dah habis...syampu...ubat gigi...barang dapur...dah kosong dalam peti tu...asyik gantung periuk aje...minggu ni last kot pergi open house....kembang dah badan ni...asyik makan aje...hik..hik...

alhamdullilah...25hb hari tu genaplah anak dara aku setahun....anak dara aku lahir betul2 hari gaji...pandai...hik...hik...tak sempat lagi nak sambut birthday dia....tengoklah hari sabtu ke ahad ni...tu pon sambut 4 beranak aje....

25hb hari tu juga dia kena cucuk setahun...pagi2 dah dapat hadiah....hik..hik..berat naiklah...dari 6.6kg...jadi 7.1kg...tapi masih atas line...tak memuaskan...janji naikkan dik....hik..hik..

masa bawa dia pergi cucuk kat klinik...keluar aje dari klinik...dapat call dari akak aku...bapa sedara aku meninggal...tahun lepas wife dia yang meninggal...hari tu aku el balik kampung....balik hari aje....

anak dara aku tu belum pandai jalan lagi....tapi berdiri tu dah boleh dah....memanjat pon pandai...kalah abang dia...dia punya lasak....perkembangan terbaru....kalau cakap clap...clap...dia pandai tepuk tangan dah....bye2 pon dah pandai...salam pon dah pandai...siap tinggalkan air liur lagi...hik..hik...kalau tanya...mana sakit...cepat2 sapu2 kat kepala....walaupun tak terhantuk....kalau minta kiss...dia bagi kepala...jadilah...hik..hik...

sekarang ni tak boleh tinggalkan dia sorang2...hari tu lepas ambil dia...letak dia dalam walker...aku masuk bilik jap...simpan beg...keluar tengok dia dah atas sofa....urut dada...pastu asyik nak main pintu...tak kisahlah pintu apa...pintu bilik...pintu laci...suka benau buka tutup...suka keluar spender abang dia...dahlah laci tu tak boleh aku nak ikat...laci lain aku dah ikat dah...dah pernah tersepit jari tu...tapi nak main gak..tak serik...tak betul2 sakit kot...hik..hik...

suka berebut barang dengan abang dia...kuat dia...kalau dia tak dapat....menangis....tak mahu mengalah....hari tu bagi dia dan abang makan buah anggur...aku tukang buang kulit...lambat ler...3 orang makan....termasuk aku sekali...hik..hik...masa nak suap abang dia...punya dia marah...tarik baju abang dia...tumbang gak ler abang dia...tak padan yang kecit....nak menang aje.....dia suap apa dia makan...pantang tengok orang makan...dia punya mulut...tergamit2...

gigi dah 4 batang...2 atas...2 bawah...dia tumbuh gigi atas dulu...orang tua2 cakap...kalau tumbuh gigi atas dulu...cakap besar...betul ke...pastu gaduh laki bini...ikut abanglah ni...ikut ayanglah ni...memandai ajekan.....jangan dik...ibu cili kang mulut tu...hik...hik....






buat orang geram aje....






nie balik dari klinik...lepas cucuk...singgah breakfast jap sebelum balik kampung....




Thursday, August 21, 2014

jamuan raya

assalamualaikum...

alhamdullilah...semalam aku berjaya habiskan puasa nam....husband aku pon sama...tapi dia terpaksa tambah satu hari...gara2 meneman isteri puasa....hik...hik..

hari jumaat lepas opis aku ada buat jamuan raya...tapi buat ala kadar saja....setiap tahun memang ada pertandingan gerai dan persembahan....tapi tahun ni hanya pertandigan gerai saja...tahun lepas aku tak kesempatan join jamuan raya kat opis...sebab aku tengah berpantang....kira tahun ni tahun pertama aku dapat join....pejam celik rupanya...dah setahun lebih aku kat opis ni...hik..hik..tapi aku tak dapat ler berkerjasama menghias gerai pagi tu....sebab pengasuh aira hanisah pergi klinik ambil darah....tapi..tapikan...aku ada tolong juga petang khamis tu....pastu ada tolong beli barang2...2 hari berturut2....kira tak ada rasa bersalah sangat.....tapi segan jugalah....hik...hik...sian dia orang...bertukus lumus pagi tu....menghias semua baru pagi tu boleh start....pukul 11 dah kena nilai dah.....

yang bestnya gerai kita orang dapat no.2....tak jauh pon beza dengan gerai yang dapat no.1 tu....hik..hik...tema hari tu adalah merdeka raya...kita orang plak dapat gerai buah...so semua sepakat nak buat ala2 dusun gitu.....pagi pertandingan gerai...petang baru makan2 dan penyampaian hadiah....eh...ada lagi pegawai unit aku dapat best dress untuk perempuan.....yang lelaki dari unit lain...





bidai yang belakang tu aje yang sempat aku deco....






orang kuat....




bertukus lumus....terbaik korang.....





buah...buah...lai...lai...hik..hik...






aku baru sampai....semua dah siap....bergambar ajelah...hik..hik..







bergambar lagi.....sebelum gerai kami di nilai.....







kami dipaksa....pakai prop original...tu yang menang...hik..hik...tu ada buah durian lagi...bukan tiruan tau...betul punya durian....bau dia ada dah ada markah....tu yg dapat markah lebih....hik...hik....








paksa kena pakai kain batik lak....








comel tak mak dara ...yang pasti kami semua dah ada anak 2....







berangan....padahal kena sambut tetamu aje....






jamuan raya...yang ni belah petang lak...








rakus tak aku...hik..hik...kambing weiii....







dah selesai...aku pon tak ada...dah balik...thanks semua...tahun depan kita try dapat no.1 lak...insya allah....




Tuesday, August 19, 2014

restoran padi house

assalamualaikum...

batuk dan selsema datang melanda.....sabar....tu semua dugaan...makna taknya...pergi open house semua jamukan air berais....dahlah panas...memang sedaplah....kesannya...camnilah...redha ajelah...minggu lepas...hari sabtu kita orang ada dua jemputan...satu di sungai buloh dan satu lagi...kat blok aku....tapi jamuan kat blok aku...aku tak pergi...sebab...sampai rumah dah lambat...jalan jem....aira hanisah pon dah penat...bagi t***k...terus lelap....maka ibu pon join sekali...biar ayah dan abang aje pergi......

2 minggu lepas punya cerita...lunch hour kita orang berkonvoi ke padi house...jalan kaki aje...sambil jalan...sambil mengumpat....hik..hik..mana ada...beborak aje...tak baik tau....





air untuk 5 orang.....






apa namanya....chicken...






yang pon sama tak tahu nama...beef....aku punya....






kuey teow kungfu...





chicken chop ape entah...






sorang lagi makan gambar di atas....yang ada qaseh-ziera tu....tak nampak lak apa namanya....hik..hik....







Monday, August 18, 2014

D'kenali ikan bakar

assalamualaikum....

bertemu kembali....tengelam timbul aku ni...ahkak bz kooo....bz sangat ler tu...hik..hik...tapi betul...bz tau....

insya allah hari ni masuk 4 hari aku puasa nam...tinggal 2 hari lagi...hari ke 2 aku puasa nam aku berbuka kat luar...tu pon sebab bawa aira hanisah jumpa ustaz kat bangi...budak tu buat hal...tak leh tinggalkan....nak melalak aje kerjanya....dulu pernah jadi sekali...bawa pergi jumpa ustaz...bagi minum dan mandi...dah ok dah...lepas raya dia buat hal lagi....keluar rumah dah pukul 6 lebih.....habis berubat dah azan....minum air dulu dalam kereta...pastu baru cari kedai makan....ni pon kita orang main terjah aje...janji dapat makan....



nama restoran tu d'kenali ikan bakar...tapi aku tak order pon ikan bakar...lain kalilah try...




menu yang ada...




sebelum makanan sampai...makan dulu otak2...sedap....amir hadif suka....





air...




menu yang kita orang order...boleh datang lagi....sedap...service pon cepat....





Tuesday, August 12, 2014

persembahan tahunan dan majlis perkahwinan

assalamualaikum...

hari ini aku dah start puasa nam...orang lain dah habis buat...aku baru terhegeh2 nak buat....tu pon malu kat husband...dia start puasa semalam.....ajak isteri buat tak tahu aje...baik dia buat dulu...hik..hik...insya allah aku puasa sampai hari khamis...jumaat tu ada jamuan kat opis...pastu sambung balik minggu depan...harap2 sempatlah...caiyok..caiyok...

hari ahad yang lepas...taska amir hadif ada buat persembahan tahunan...pastu ada majlis perkahwinan sekali...anak lelaki pengasas taksa amir hadif kawen....so...dapat makan free lagi....hik..hik...persembahan dari umur 4 tahun hingga 6 tahun...buat kat uniten, bangi....




amir hadif...tahun ini buatkan 2 pasang baju melayu untuk amir hadif dan husband...raya pertama dia orang pakai warna kelabu...hari raya ke 5 kebetulan hari jumaat dia orang pakai baju warna purple lak...baju melayu warna kelabu aku tempah buat baju melayu cekak musang...warna purple ni aku tempah buat baju melayu johor....amir hadif minta aku pakaikan baju warna purple untuk persembahan dia...dia kata tak suka pakai baju melayu warna kelabu tu...dia punya kolar tercekik.....nanti susah amir hadif nak buat persembahan....hik..hik...








tutup mulut....gigi takde...







amir hadif dengan kawan dia...








adik yang sentiasa happy...tapi tak nak duduk..nak berdiri dan bebas...lenguhh weiii...adik tumbuh gigi...abang hilang gigi...hik..hik...








amir hadif dan ibu...








giliran ayah pula jaga....







ucapan dari pengasas taska cendekiawan...ehh..dah tukar nama taska amir hadif...apa yek...tunas cendekiawan ke apa...entah lupa plak..memandaiii...hik..hik..









persembahan dari class amir hadif....bawah jagaan cikgu ila....







aku duduk belah kiri...amir belah kanan lak...plak duduk kat barisan tengah....aduhhh...nampak tak amir hadif....








langsung tak nampak amir hadif dah...amir hadif tukang kira 1 2 3...tunduk...2 kali...mula2 dan akhir persembahan....dia orang nyayi 2 lagu...musabah cinta dan suara azan..sedih lagu tu...amir hadif pon kata sedih....apa2 pon terbaik persembahan dia orang...









masa persembahan amir hadif...gegirl ni tidur...









habis persembahan amir hadif...aku suruh husband aku pergi ambil makanan...lapar sesangat....dahlah pesembahan amir hadif second last...selalu macam tu....asyik last aje...nyampah..hik...hik...masa tunggu makanan...pengantin pon sampai....









lapar...lapar...sedapnya....ada lagi aku makan...bihun sup dan cendol.....makanan semua sedap2....

masa ni amir hadif tengah beratur ambil belon...lepas persembahan dia orang diberikan belon sorang satu....sampai nak habis makan amir hadif tak keluar lagi....aku pon pergi tengok...masa tu dia baru aje dapat belon ipin...pastu boleh dia minta lagi satu belon kat cikgu dia....untuk adik plak...aku pon cakap...takpe..nanti share aje dengan adik....aku pon bawa dia keluar  terus bagi makan....sian lapar....lepas makan dia terus pergi minta lagi belon untuk adik dia...punya sayang kat adik....dapatlah belon dora....pastu dia pergi main dengan kawan dia...aku sambung makan...biarkan aira hanisah main belon...sekali...pommmm....meletup dah belon aira hanisah....terbang kena kipas....penat abang ambil belon untuk adik....hik..hik...

amir hadif ni....kalau dapat apa2...dia mesti ingatkan untuk adik juga....hari tu orang yang ngajar dia ngaji bagi duit raya....balik tu dia tunjuk kat aku....pastu dia cakap...alamak lupa nak minta adik punya....esoknya...dia bawa balik duit lagi...dia kata untuk adik...aku tanya...amir hadif minta ke...yelah...amir minta untuk adik...acik tu kata dia lupa plak nak kasi adik punya...ya allah...maluu.....masa raya pon sama...kalau dia dah dapat duit raya...mesti dia tanya adik dah dapat ke ibu....perihatin sangattt.....








balik dari persembahan tu singgah manjaku....beli pampers dan lain2....tiba rumah...husband aku terus pening2 lalat....takpe...doktor amir hadif ada....siap bagi pakai cool fever buatan sendiri lagi....hik..hik...









Monday, August 11, 2014

jemputan rumah terbuka

assalamualaikum....

hari isnin...lemau aje rasanya...mata nak lelap aje rasa...berapa kali menguap....hik..hik....hari sabtu aku ada 4 jemputan...2 di seremban...2 lagi di putrajaya...tapi semua buat petang.....tak terkejar...konon2nya...pergi kat seremban dulu...pastu baru ke putrajaya...akhirnya satu rumah tak dapat pergi....rumah pertama rumah akak aku...lantaklah...dia kata buat petang..aku datang awal juga...rumah akak sendiri...apa kisahkan...hik..hik..pukul 2.30 aku sampai rumah dia...melantak dulu...pukul 4.30 rumah ke 2...jiran rumah aku kat seremban.....sampai putrajaya dah magrib...mula2 macam malas dah nak pergi..rumah member opis lama aku.....tapi husband aku ajak pergi gak...tak baik katanya...orang dah datang rumah kita...kita tak datang plak rumah dia....so..bekejar cari hadiah....sebab dia buat birthday party anaknya....sampai rumah dia dah malam...rumah yang last...kita orang tak pergi...sian kat aira hanisah.....lagipon nak bagi dia makan....orang lain melantak sedap2...dia tengok aje...hik..hik...dia pon dah rimas....




sebelum keluar rumah...awal lagi...mehlah berposing...kang kat rumah orang tak maknanya nak snap2...segan lak...hikk...hik..





kami lagi...tu tengok gigi amir hadif...dah patah...2 batang dah patah...banyak gigi dia dah goyang....tunggu nak roboh aje...hik...hik..mula patah gigi bawah....masa tu tengah bersahur...dia makan ayam...tiba2 menjerit...tengok gigi dia dah berdarah...dah nak tercabut sangat...tapi drama swasta dia...setengah jam jugalah ayah dia pujuk...macam2 helahlah ayah dia buat...last2 husband aku bagi benang...suruh dia tarik...tapi tak berjaya...husband aku cakap dengan dia...meh ayah tolong masukkan benang kat gigi amir hadif...dia pon bagi ler....bila dia buka aje mulut....husband aku pon terus tarik aje gigi tu....selesai...terpinga2....hik...hik..heboh....belah atas hari sabtu patah....heboh gak...aku malas nak layan...ngeri...hik..hik..biar dua beranak tu....pandai2lah bang oii....




buah hati kami....bila gigi amir hadif patah....teringat plak kisah amir hadif dengan emak sedara husband aku...amir hadif panggil tok su....masa tu raya....2 tahun lepas rasanya....masa tu time tu kita orang beraya kat rumah tok su.....kat kuala selangor.....masa nak balik tu...kita orang pon bersalam....tiba giliran kat amir hadif....amir hadif pon salam...masa bersalam tu...boleh pula dia tegur tok su tu....ee.....gigi dah tercabut yek....kita orang gelak ler....aku pon terkedu....tok su tu pon cakaplah....bertuah punya budak.....banyak2 cucu aku datang...tak pernah tegur....dapat cucu ni berani  tegur gigi aku...hik...hik...lepas tu ada kita orang datang lagi rumah tok su tu...boleh amir hadif senyap2 pergi tanya...tok su...tok su dah buat gigi ke belum....hik...hik...tulah amir hadif....ada aje modal dia....






abang dan adik...






ni kat rumah akak aku..orang tak datang lagi...makanan pon belum habis hidang....ada aku kesah...dah lapar ni.....bagi makan dulu...hik..hik..amir hadif suka makan redang....