nuffnang

Friday, July 25, 2014

random photos & selamat hari raya

assalamualaikum...

malasnya nak buat kerja....dah mood raya dah....nak upload gambar pon malas...gambar menu berbuka aku lepas raya kot aku masukkkan...tu pon kalau rajin...hik..hik...ni pon ambil gambar yang ada....malas..malas...

sebelum tu...aku nak ucapkan selamat hari...maaf zahir batin....



waktu berbuka...siap bawa doa...masa ni tak hafal lagi doa berbuka....sekarang dah hafal....hari2 baca...lama2 dah hafallah....alhamdullilah...masih penuh amir hadif berpuasa....





aira hanisah ambil darah....sian dia...3 hari berturut2 ambil darah...baik dari demam seminggu...demam balik....ambil darah lagi...sian dia...





demam...panas sangat...biar aje tak pakai baju...makin kursuslah anak ibu...





order domino's sebelum bulan ramandan....masa tu musim bola...






kasut pertama aira...yang aku belilah...





sepatutnya ni kasut pertama aira....kawan aku bagi....tapi sebab besar....simpan dulu...raya ni baru pakai....





Wednesday, July 23, 2014

memancing

assalamualaikum....

lagi 2 hari lagi aku bekerja...pastu cuti...horayy...kau orang ambil cuti raya lama ke...aku ambil 3 hari aje..dapatlah seminggu...cukuplah tu....ada orang kat opis aku dah start cuti dari minggu lepas lagi...bestnya...syok cuti lama2kan....

ini cerita sudah lama punya cerita....terjumpa plak gambar nie...ok...kita buat entry ni dulu....hari kejadian...masa hari belia...berapa bulan punya ceritalah...lantaklah....hik...hik..masa tu husband aku dengan adik ipar masuk pertandingan memancing...aku tak ikutlah...duduk rumah...jaga aira hanisah...amir hadif ikut...kecewa sekor ikan pun tak dapat...tu yang tak suka husband aku pergi memancing...memanjang aje tak dapat ikan....mancing kat pasar lagi bagus...takpelah...bagi peluang...sian lak...hik..hik...

oklah layanlah gambar amir hadif di hari kejadian....amir hadif lagi kecewa...penat ikut ayah...last2 tak dapat apa2....lain kali try lagi....hik..hik..




siap bawa bekal dari rumah....takut lapar...





macam pandai aje...padahal baru fiirst time ikut....





naik buai...ayah tolong buatkan...bijak2...





buai...buai ku laju...






gaya mesti ada...






menanti ikan yang tak muncul2...




Monday, July 21, 2014

menu berbuka

assalamualaikum....

entah ke mana hilangnya mood aku ni....orang lain puasa juga...hik..hik...

mula2 nak ucapkan takziah kepada keluarga krew dan penumpang mh17....berat mata memandang...berat lagi bahu memikul....sedih...tak dapat nak ucapkan....semoga mereka bersabar atas duggan ini....dan sama2lah kita berdoa buat rakyat palestin....

alhamdullilah amir hadif masih berpuasa penuh.....tak sangka pula....anak bujang aku....kuat orangnya....memang tak banyak kerenah...ada sekali tu dia susah nak bangun sahur....tu pon sebab dia tidur lambat....lepas tu memang aku tak kasi dia tidur lewat dah....

minggu lepas...hari apa entah...aku pon dah lupa...aku ni sejak berpuasa asyik lupa aje...padahal malas nak ingatkan balik...malas nak fikir....hik..hik..masa tu ambil amir hadif kat taska....keluar dari taska...masam aje muka dia...ada yang tak kenalah tu....masuk2 kereta....terus cakap...."ibu...ibu dengar yek...amir hadif tak puasa"...aku pon hairan dah kenapa pula tak puasa....tapi aku diam aje...bagi dia cakap dulu..."ibu tahu tak"...air mata dah bertakung dah...."amir hadif mandi....kawan amir hadif dia pergi pijak air...dia percik2kan air...terus air tu masuk mulut amir hadif"....pastu aku pon tanya dia...pastu amir hadif ada minum air tak....dia jawab tak....amir hadif ada makan ke...dia jawab tak....amir hadif puasalah tu....tu namanya tak sengaja....puasa amir hadif tak batal....dia jawab balik..."tapi air tu dah masuk dalam mulut amir hadif....air yang masuk mulut amir hadif tu...air kotor"...aku cakap takpe...dia jawab lagi..."air tu ada hitam2...air tu najis tau ibu"....air mata nak gugur dah...takpe...boleh aje...tak batal...tuhan tahu....amir hadif puasalah tu....dah tak ada apa2....lain kali kalau air termasuk dalam mulut...amir hadif kumur aje....tak batal puasa pon.....bila dengar macam tu...barulah berseri2 muka tu...ceria....hik..hik...

jomlah layan gambar menu berbuka aku...hari aku lupa...malas dah nak ingat...cuma ada 2 kali aku berbuka di seremban....dan 1 kali di rumah MIL...dan 1 kali aku beli aje....tu aku tak ambil gambar....

sebenarnya dah malas dah nak masak....masak sikit pon tak habis...husband aku pon cakap kita masak 1 kali untuk 2 hari ajelah...asyik tak habis aje....aku bulan puasa kurang plak makan...minum air ajelah kenyang...amir hadif banyak mana sangat dia makan...tapi kalau tanya dia nak masak lauk apa...jawapan dia sambal...nak air apa...air ribena...tu ajelah...buah pon malas nak potong dah...sape nak ambil aje dalam peti ais...naik lebam buah tu atas meja...





ikan masak asam rebus...sambal kuini...ayam goreng...roti john...ulam2...air ribena...








ayam masak lemak cili api...ulam2...kuih tepung pelita...air mangga dan soya....







beli durian...bulan puasa nie tak berapa nak laku sangat...husband aku aje yang bedal....







telur masak sambal kicap....sayur sawi...timun....pulut durian....air ribena bandung....







ayam masak sambal...sayur kobis...bubur lambuk...air mangga...masa nie baru balik dari hospital...aira hanisah demam...






ikan masak sambal...ayam goreng....timun...buah magga...air teh o ais...






ikan bakar...sayur sawi...ulam...buah epal...air mangga...






buat nasi lemak...sambal sotong....air kelapa...






udang + kacang + carrot goreng kunyit....sambal belacan...ulam...air ribena...






ikan masak sambal...sayur sawi...ikan goreng..sambal belacan...kuih tepung pelita...air kelapa....







sambal sardin...ikan masin...telur....timun....nugget...air laici...






ikan masak asam...ikan sardin semalam...timun...tepung pelita...air soya...






Wednesday, July 16, 2014

pengat durian bersama pulut

assalamualaikum....

sunyi sepi blog aku...bulan puasa ni jadi lemau plak....hik...hik..sebenarnya...minggu lepas aira hanisah demam....seminggu aku cuti jaga dia...kali ni memang teruklah dia demam...suhu cecah 40+++..risau dan gelabah aku...aku ni kalau anak demam...aku dah tak kerauan....hati tak senang....

dia start cuti hari jumaat malam sabtu...hari sabtu tu demam dia biasa aje...masuk hari ahad.....pagi tu aku nampak putih2 kat gusi dia...rupa2 dah tumbuh gigi...tu yang demam...tapi suhu dah cecah 40....petang tu pukul bawa pergi hospital..punya ramai orang....nurse check...terus masuk ubat bontot..dia suruh bawa bilik air....buka baju dia...tinggalkan pampers aje...pastu nurse tu pesan...hari ini lambat sikit dapat jumpa doktor...harap puan bersabar...orang yang pukul 11 pagi tadi pon belum panggil lagi....terlelan air liur aku dengar....husband aku ajak balik dulu...rehat kat rumah....

pukul 6.30 kita orang pergi lagi...sampai kat sana tengok nombor dah tak jauh dah....tunggu ajelah....kang balik lagi nombor dah panggil lak...kena register baru....tapi kita orang ada bawa air dan kurma siap2....memang dah jangka kena berbuka kat hospital....pastu husband aku ada beli  waffle dan air kotak untuk amir hadif....masa nak azan tu nombor kita orang tinggal satu nombor lagi....ngam2 nombor kita orang terus azan....stop sekejap...bagi laluan untuk berbuka....berbuka ler kat hospital....lepas berbuka terus nombor kita orang di panggil....

hari isnin...masih demam lagi...bagi ubat ajelah.....hari selasa masih demam lagi...suhu masih tinggi lagi....bawa pergi klinik lak...sebab dah 4 hari kena ambil darah....tiba2 doktor suspek denggi...esok kena ambil darah lagi...hari rabu ambil darah...kali ini keluar bintik2....tapi dah tak demam dah....doktor kata dia tak berani nak cakap denggi ke atau demam virus...esok kena ambil darah lagi...aduhhh..berapa kali nak ambil darah....hari khamis ambil darah...alhamdullilah...doktor kata darah dia dah ok...dah tak perlu ambil darah...dia dah ok...macam2...buat risau aje...aku rasa dia demam campak kot...

oklah...hari ke berapa entah aku pon dah lupa.....malas lak nak kira...hik..hik...kat blok sebelah rumah aku ada orang jual durian...RM10  dapat 6 biji....dah berapa kali husband aku beli...amir hadif durian dia tak makan...tapi kalau buat pengat dia makan....selalu aku buat pengat makan dengan roti...tapi kali ini aku teringin nak makan dengan pulut...tapi tak pandai masak pulut....kukus pon tak ada...cakap dengan husband...dia kata...ala...masak aje guna rice cooker....masak macam nasi aje....aku pon google...macam2 cara ada...takpelah...kita try....sekali menjadi...berbunga hati...hik..hik..pandai gak husband aku...hik..hik..





terliur lak...dah macam makan kat hotel lak...siap berhias bagai...hik...hik...





amir hadif suka....sahur pon dia makan.....minat sungguh dia....





Friday, July 4, 2014

random photos

assalamualaikum....

hari ini hari ke 6 kita berpuasa....alhamdullilah aku masih puasa penuh lagi...rasanya penuh lagi aku puasa tahun ini...cik p***d tak muncul2 lagi....dah 10 bulan dah....yelah...akukan menyusukan aira hanisah...alhamdullilah...masih ada rezeki untuk dia...

alhamdullilah...amir hadif pon masih puasa penuh lagi...masih bertahan....tak banyak kerenah...cuma bila dah pukul 7 tu...dah mula asyik bertanya....bila dah boleh makan...agaknya bila dah berbau lauk tu...dia rasa terliur...rasa tak sabar nak makan....bangun sahur pon senang....kena lembut2...lepas sahur dia tak tidur...kadang dia tengok tv...kadang2 main game kat lap top...

aira hanisah pulak...orang bangun sahur...dia pon bangun...kadang2 orang tak bangun lagi dia dah bangun...orang nak berbuka...dia pon sibuk...masa tu ler nak menjerit bagai....kadang2 apa yang rasa boleh sumbat kat mulut dia aku sumbatkan aje...terus diam...dia pon nak berbuka....aku selalu cakap dengan amir hadif...adik pon puasa...kita bangun sahur...dia pon bangun...kita berbuka...dia pon nak berbuka...hik...hik...

mohlah...layan random photos dari zira....




budak demam...ibu cuti jaga dia....





aku tak suka minum manis2....breakfast aku suka minum air kosong aje...kalau minum kat kedai  dan hari cuti baru aku minum air manis....tu pon sebab husband aku minum..aku join sekali...sebab tu hari2 aku bawa air kosong kat opis.....sejak husband aku minum air oldtown white coffee....aku try minum...sedap juga...bila time breakfast kat rumah....aku buat air ini aje....hik..hik...





sedap...terbau2 lak bau dia...hik..hik..





ini amir hadif punya uji kaji...budak tu memang ada aje kerja dia...lain sikit perangai dia...budak lelaki selalunya suka memanjat ler...suka yang ganas2....kalau tengok dia lompat longkang...longkang tu kecil aje...alahaiiii....

tapi.....kalau benda yang pelik2 bagi kat dia....dia kalau diam...pergilah tengok...adalah benda dia buat...kalau tengok dia ke hulu ke hilir...ambil benda...adalah uji kaji dia nak buat....ambil tisu...letak air...letak sabun...entah apa lagi...dia tunjuk kat aku...ibu...tengok tisu ni dah bertukar menjadi pau.....sambil senyum....pastu ambil botol...ambil air...letak sabun...letak tisu...letak colour...berkecah satu rumah dengan air....apa ler dia nak buat...pastu tunjuk kat aku...ibu...tengok air dalam botol nie....bila ibu goncang...nanti dia akan jadi cantik...tengok....putih2 ni....dia akan turun ke bawah....sakit kepala aku....

pernah dulu...masa tu aku mengandung...memang dah mabuk..terbaring aje..tiba2 diam aje...aku masuk bilik tengok husband aku tengah tidur...aku tengok amir hadif dalam bilik air....sekali aku masuk bilik air...buih berkepul2 satu bilik air..dia nampak aku tersegih....aku tengok botol syampu semua dah kat lantai....aku angkat semua kosong...kau orang bayang...syampu aku...syampu dia....mandian aku....mandia dia....ubat kumur...pencuci tut aku...semua kosong....aduhhh...angin satu badan...kau orang dapat bayangkan tak....

ada lagi...dia nak makan roti...nak letak nutella...oklah aku bagi..dia tak kasi aku buatkan...dia nak buat sendiri...mula2 aku tengok ok aje....aku pon biarkan aje....sekali husband aku menjerit...coklat tu entah apa dia campurkan....jadi cair....dengan roti satu plastik...penuh dengan coklat macam2 rupa....satu meja penuh dengan cawan....cawan tu kotor dengan coklat...apakah semua ni...amir hadif...amir hadif....

pelik2 tul amir hadif ni....macam2 lagilah dia buat....nak cerita sampai esok tak habis...husband aku cakap R&D dia banyak sangat...

dia memang suka tengok profesor comot...lagi satu tajuk apa entah...ada sorang budak perempauan dan sorang budak lelaki jadi pengacara.....uji kaji tu anak orang putih yang buat....sanggup dia salin bahan2 yang diperlukan...pastu tanya aku ada ke tak....




budak ni tak tahu lagi macam mana plak perangai dia...tapi tengok lasak dari abang dia....suka memanjat sekarang...selamba dia tampar abang dia....hikk.hikk...






sebelum pergi sekolah...






cheese naan...teringat lak...







kau tengok...mandi pon bawa ikan...padahal ikan tu ayah dia beli nak kasi ikan puyu makan....dia pergi ambil ikan tu bawa mandi...kononnya mandi ala2 kat air terjun....hidup plak ikan tu...dah seminggu....hari2 dia bawa mandi...hari2 ikan tu minum air syampu dia....panjang pula nyawa ikan tu...hik..hik...






ini kat manja ku...dah lama kot gambar ni...





lepas sukan taska amir hadif...kita orang pergi kenduri kawen.....sepupu husband aku kawen....selamat pengantin baru...






buat layang2...budak ni mana reti diam....ada benda dia nak buat....





aira hanisah dah bersiap nak pergi rumah nenek yek...






Thursday, July 3, 2014

menu berbuka

assalamualaikum....

hari ini orang gomen tersenyum aje yek...syukur...jangan banyak cekadak...terima seadanya....hik..hik...

menu berbuka aku selalunya masak yang simple2 aje...masak yang paling senang dan mudah....janji kenyang...hik..hik...selalunya satu dua lauk aje...waktu sahur lak...makan yang berbuka punya...hanya panaskan aje....paling tidak pon...goreng telur aje...hik...hik..hari pertama puasa...sahur tu...masak nasi goreng aje....

sekarang ni ada anak kecil...susah sikit aku nak ke dapur...sebelum ni...laki bini berperang kat dapur...masak sama2...aira hanisah plak asyik nak berkepit aje....suruh husband aku jaga...kejap ajelah...pastu dah menjerit....nak t..t..k....pastu nak bagi makan dulu...terpaksalah husband aku turun ke dapur dulu....nasib ler dapat husband yang pandai masak....cewahhhh...puji nampak...hik..hik..padahal husband aku rela masak lagi jaga anak....kenalah kerjasama....kata suami isterikan..thanks bang...banyak tolong ayang...ayat jiwang lak....hik..hik..

oklah...jomlah tengok menu berbuka aku...dari hari pertama hingga hari ke 4....




hari pertama...ikan + kacang masak sambal...ikan dan ayam goreng....ayan tu permintaan amir hadif...timun jepun...buah anggur...bubur lambuk dapat kat surau....amir hadif dan husband suka makan bubur labuk....aku tak suka.....air ribena bandung...permintaan amir hadif juga...pastu buah melaka...permintaan amir hadif lagi...banyakkan permintaan amir hadif...layankan aje...





hari kedua....ayam masak tomyam...permintaan amir hadif...telur asin...telur dadar untuk amir hadif...arca buah...pegawai kat opis aku bagi...buah mangga...air oren...






hari ke 3....ikan mayong masak asam pedas...sayur sawi masak air....bubur lambuk...pengasuh aira hanisah bagi...suka amir hadif dapat makan bubur lambuk....arca buah...buah mangga...air ribena...permintaan amir hadif...hari2 suruh buat air ribena....







hari ke 4....ikan masak sambal...amir hadif suka makan sambal....sayur kacang campur hati+pedal+telur....ulam raja...buah epal...air ribena....





Wednesday, July 2, 2014

kenduri kawen

assalamualaikum...

pagi tadi kita orang terlewat bagun...takdelah lewat sangat...pukul 5.10...sempatlah makan...cuma panaskan lauk aje.....hik..hik..tulah bila ada anak puasa bersama...agak lambat sikitlah nak tunggu dia makan....alhamdullilah...amir hadif masih berpuasa penuh lagi....tak banyak ragam sangat....cuma bila nak hidang makan...dia dah sibuk bising...lambat lagi ke....dah terliur2 agaknya tengok lauk...hik..hik...

pagi nie aku keluar awal....kan ramai dah tukar waktu berkerja....semalam ngam2 sampai opis....hari ini 7.15 dah sampai...awal lagi....esok cuba lambatkan sikit....

kenduri kawen ni dah lama dah...bulan lepas rasanya...member surau husband kawenkan anak...aku follow aje...dapat makan freekan...hik..hik..dia orang buat majlis tu kat dewan presint 9...




amir hadif memang suka makan nasi minyak nie...aku kurang sikit...lebih suka nasi putih...





ada 2 pasangan pengantin....





nie lauk aku...makan bergilir2 dengan husband...kena jaga anak dara dulu...





dah kenyang dah....jom balik....hik..hik....






Tuesday, July 1, 2014

sepetang di pantai morib

assalamualaikum...

hari ini jalan dah mula sesak....pagi tadi pergi kerja pon kereta dah banyak...ramai dah tukar waktu bekerja...masing2 masuk kerja awal.....balik kerja pon awal...nak sediakan juadah berbuka...aku seperti tahun yang sudah2...masak di rumah aje...no pasar ramadhan....hik...hik...

cerita ini dah lama dah...bulan lepas punya cerita...masa ini balik dari kenduri kawen kat sijangkang...esoknya kita orang mc...cirit birit...hik...hik...balik tu husband aku ajak singgah morib...aku malas...panas...tapi bila amir hadif dengar...dia beriya2 nak pergi...husband aku pon bawalah....amir hadif dengan husband aku aje yang turun....yang lain duduk dalam kereta aje...lagipon aira hanisah tengah tidur....

ada cerita....masa husband aku pergi ke pantai...kita orang dalam kereta...tiba2 ada seorang perempuan dengan sorang anak dara dan sorang budak lelaki...rasanya bukan orang kita...ketuk pintu kereta kita orang...minta sedekah....kita orang buat tak tahu aje....MIL aku cakap...tengok pakaian semua elok aje...tak cacat pon...anak pon dah besar...baju anak dara dia pon cantik....bila dah lama dia orang tunggu...dia orang pon bla...kita orang perhatikan aje tiga beranak tu...dia orang duduk bawah pokok...tunggu kereta lain...bila ada kereta parking...cepat2 dia orang datang....lepas minta sedekah...dia orang duduk bawah pokok tu semula...tiba2 datang seorang lelaki....apa yang dia orang borakkan...terus dia orang masuk kereta MPV warna putih....pastu terus bla....amboiii....ermmm....entahlahh....

oklah layan gambar amir hadif di pantai morib....





suka sangat ler tu...





main ombak....





apa yang dia nak tangkap...





main lumpur...






husband dapat tangkap ketam...ada nak bawa balik...aku suruh lepaskan semula...macam2 anak dan ayah ni...





amir hadif dan ketam...






lepaskan ketam...lepas tu masuk kereta...bontot dah basah...nasib bawa baju spare.....