nuffnang

Monday, June 30, 2014

hari sukan taska cendekiawan

assalamualaikum...

selamat berpuasa...hari ini hari ke dua kita berpuasa...alhamdullilah...semalam amir hadif puasa penuh...mula2 aku agak risau juga...takut dia tak larat ke...banyak ragam ke...tapi alhamdullilah..berjalan dengan lancar aje...tak ada kerenah pon...relax aje plak aku tengok dia...banyak kali aku tanya kat dia....amir hadif lapar tak...dia jawab...tak...amir hadif haus tak...dia jawab...tak...aku terus peluk dia...bagus anak ibu nie...bangga ibu dapat anak macam amir hadif.....berseri2 muka dia bila aku cakap camtu...

cuma bila dengar azan...dia tanya aku...ibu dah boleh makan ke...belum lagi...tu azan zohor....azan magrib baru pon leh makan...amir hadif pergi sembahyang dulu...alhamdullilah...amir hadif dah boleh sembahyang sendiri....ikut mood dia...ada masa senang aje...ada masa kena paksa....kadang2 kena bagi ceramah kat dia...amir hadif dah besar...kalau amir hadif tak sembahyang...nanti tak masuk syurga....nak ke....

permintaan dia...kalau dia puasa...dia nak RM1...nak beli air kotak selepas mengaji...aku pon..oklah...tiba2 bulan puasa tak mengaji...tapi aku dah janji nak bagi RM1...aku bagi ajelah...bagi semangat kat dia...budak2kan...

hari ini amir hadif pon puasa....minta2 dia ok aje...macam semalam...malam tadi ada whatapps kat cikgu dia...suruh tengok2kan amir hadif...bangun sahur pon ok...slow2 aje aku kejutkan dia....siap pimpin tangan pergi bilik air....hik...hik...hari pertama sahur...dia makan sendiri...pagi tadi minta ku suapkan....baiklah anak ku sayang....lepas sahur dia tak tidur...layan kartun...pagi tadi pukul 5.30 dah mandi....sampai renyuk2lah baju sekolah dia...baring sambil tengok tv...hik..hik..

oklah...berbalik pada cerita asal...21hb yang lepas...hari sabtu...taska amir hadif ada sambut sukan tahunan....amir hadif rumah sukan warna turquoise....tahun ini tahun terakhir amir hadif di taska cendekiawan....tahun depan dah masuk darjah satu...sob....sob....

jom layan gambar hari sukan taska amir hadif....



mula2 sampai...datang awal supaya dapat tempat duduk....angkut aira hanisah sekali...tengok tu...tak kasi aku buat peace...dia tak pandai buat....jealous ler tu....hik..hik..





ye..banyak tempat kosong lagi....






amir hadif dengan kawan dia...






jerung...





bersiap untuk perbarisan...





perbarisan...




game...






tak sempat nak tangkap gambar amir hadif....cepat sangat....tahu2 dah sampai...







kumpulan amir hadif dapat no.3...





dapat botol air...kalah menang...hadiah sama aje...





sempatlah budak ni tidur kejap....hik..hik..





cendol...bihun sup dia sedap....tak ada plak ambil gambar...2 kalilah ambil...dap...dap...ada lontong juga...




Friday, June 27, 2014

random photos

assalamualaikum....

alhamdulilah....pagi tadi hujan....sejuklah sikit....kalau tidak...bahangnya....panasss....

semalam aku cuti...hari rabu...pengasuh aira hanisah bagitahu yang aira hanisah demam...aku pon apply cuti awal2...segan lak asyik el aje....aku pesan ngan budak opis...kalau aku x datang maknanya anak aku demam...kalau aku datang aku cancel cuti tu balik....hik..hik....tak tahu ler nak dapat akal apa lak c aira hanisah....banyak akal dia sekarang...kemain lasak....

esok last kita makan siang yek...pastu dah puasa....selamat menyambut ramadhan....

oklah..jomlah random photos dari zira...



bawa bekal nasi goreng....




akak aku ada bagi buah bacang ke kuini...aku konfiuslah dengan buah ini....buat sambal...pastu makan dengan nasi panas....sedap...pedas....masam...pedas...bertambah2....





MIL suruh potong rambut aira hanisah....depan dah panjang...belakang tak panjang2....manalah aku pandai nak potong rambut.....last2 mak sedara husband aku yang tolong potongkan....dah rata....gambar atas tu lepas kena potong...kalau takde headband tu...dah macam lelaki....





balik seremban...singgah mr diy....





belikan aira hanisah buku...baru rm1.90...amir hadif jangan cakap ler...semua benda dia nak...






bawa bekal....lauk simple aje...





pergi kursus kat JPM...






makan kat mamak...






bawa bekal...ikan untuk amir hadif buang tulang siap2....







cikgu amir hadif whatsapp gambar amir hadif....masa ni tengah bersajak sempena hari guru....






Wednesday, June 25, 2014

aira hanisah sudah 10 bulan

assalamualaikum...

semalam aku dah bersiap nak pergi kerja...dah siap make up bagai....make up sangat ler....hik..hik..amir hadif pon dah siap...tinggal husband aku aje tengah sikat rambut...tengah aku masukkan susu dalam cooler bag...tiba2 telefon aku berbunyi...rupa2nya pengasuh aira hanisah yang telefon...dia demam...tak larat nak jaga aira hanisah.....

aku tanya husband...dia nak cuti ke aku yang kena ambil cuti....husband aku kata dia tak boleh ambil cuti...ada kerja urgent...terpaksalah aku yang cuti....kalau aku tahu baik aku tidur lagi...hik...hik...nie pukul 5 dah bangun...terpaksalah buka tudung...buka baju...salin baju basahan....jadilah suri rumah...hik..hik...

tapi cuaca sekarang...panasnya...semalam duduk rumah...berpeluh2...nak buat kerja pon tak selesa...tekak nie sentiasa haus...bila minum air banyak...yang keluar pon banyak...hik..hik....bila cuaca tak menentu...tu yang mudah demam....

hari ini genap anak dara aku 10 bulan...kejap aje anak oiii kau besar...lagi 2 bulan dah setahun....hari isnin hari tu bawa check up...berat dulu 6.3 kg...sekarang 6.6 kg...betul2 atas garisan....nurse tu cakap...nasib atas garisan...kira oklah nie...2 bulan lagi datang...cucuk setahun....

perkembangan terbaru...dah boleh duduk....amir hadif dulu....jalan dulu baru duduk...pastu tumbuh gigi awal...aira hanisah plak gigi tak tumbuh lagi....tapi dua2 anak aku tak merangkak pon.....





gambar masa check up hari isnin hari tu...





breakfast kat mamak....puri tu garing....nyam..nyam...





semalam....main sorang2...sian dia....abang tak ada yek...





Friday, June 20, 2014

random photos

assalamualaikum.....

aduh...kenapalah malasnya nak update blog nie...penyakit M tu besar sangat....hik..hik...takpe...esok cuti....yeaaaa....opss...lupa...esok taska amir hadif ada sukan....berkobar2 amir hadif...dok tanya hari ini berapa hari bulan....menghitung hari...

pagi tadi lepas hantar aira hanisah....nak ke parking kereta....tengok ada kereta block kereta aku...dia baru keluar kereta sambil dukung anak dia....masa tu husband aku pon baru sampai kat parking....husband cakap ler dengan budak tu...saya nak keluar....budak tu pon dah serba salah....kesian lak aku tengok...dahlah anak dia tengah tidur....pastu budak tu cakap...boleh tak saya hantar anak kejap....aku pon...boleh...boleh...tak sampai hati...padahal aku dah lambat dah....aku pon tunggu dalam kereta....dalam hati...cepat...cepat....dah pukul 7.12 minit dah ni...sempat ke tak....nampak aje kelibat budak tu....lega...nasib tak lama sangat....aku pon pecutlah....minta2 sempat....alhamdullilah...sempat....semputtttt...hik..hik....dugaan...

ada lagi dugaan tau...2 hari lepas...husband aku tapau nasi goreng daging merah...kongsi dengan amir hadif...kebetulan sedap pula nasi goreng tu....berselera aku makan....tengah sedap makan...tiba2...nampak satu benda warna hitam...aku pon kuis...tahu tak apa tu....anak lipas kau....masih cukup sifat lagi...uwekkkkk.....aku pon suruh amir hadif stop makan...grrrr...kenapalah jadi macam tu....jagalah kebersihan...dugaan....dahlah lapar...nasib husband aku ada tapau 2 ketul roti john...penyelamat...

oklah...jom layan random photos aku....




bawa bekal...lauk asam pedas...amir hadif punya...aku gorengkan telur...takut nak bagi ikan...banyak tulang....





beli jagung kat NSK...sebiji RM1.20 ke RM1.30...lupa lak...besar2 jagung dia...sepatutnya 2 biji nak rebus...sebiji lagi aku nak buat cucur jagung....tup...tup..husband aku rebus semuanya...bukan nak tanya dulu...grrrr....amir hadif tu...bukan makan pon jagung...sibuk aje lebih...hik..hik...





ikan apa masak sambal...aku nie bukan kenal sangat ikan...makan aje tahu...hik..hik...






mee goreng dan air old town white coffee.....






KL fiestival city mall .....bawa MIL jalan2....pergi berapa minggu yang lepas...tak ingat...ultraman mebius....





tengoklah...kalau orang laki tangkap gambar...reda ajelah...dapatlah rebat sorang sepasang kasut untuk MIL, amir hadif dan termasuk diri sendiri...hik..hik...





ayah dan anak...happy father's day....






tapau KFC....





kat opis ada ceramah pasal kecantikan....dia orang panggil zamzarina pengacara apa kata wanita TV1...aku pon tak pernah tengok...hik..hik...






roti telur.....





tapau subway....




Wednesday, June 18, 2014

restoran seri manis dengkil

assalamualaikum....

kali ini kita orang cari kedai makan kat area dengkil pula.....tu pon pusing2 cari kedai makan...tak tahu nak makan kat kedai mana....dah jumpa kedai makan...tengok macam suram aje...tak jadi....cari kedai lain lak....agak2 kedai tu ada orang...macam sedap aje...kita orang pon trylah....

nama kedai tu seri manis....ke sri manis...macam tulah bunyinya...tak berapa nak ingat...makan pon dah lama dah....hampir sebulan kot rasanya....makan kat luar sebab malas nak masak...lagipon masa tu nak tengok amir hadif berlakon....takut penat....nak tengok anak masuk tv kononnya.....hik...hik....sanggup makan luar....padahal anak jadi pelakon tambahan aje....hik....hik...

oklah makan kat situ....makanan boleh tahan gak...kiranya boleh datang lagilah....hik..hik...




air asam boi....air epal asam boi...dan air suam...





ikan kembong masak tiga rasa....




tomyam...




kailan ikan masin...telur dadar...sambal belacan...












Tuesday, June 17, 2014

aiskrim home made

assalamualaikum....

selamat pagi...lagi berapa hari lagi kita dah nak puasa...kejap ajekan...rasa macam baru aje habis raya...dah nak raya balik....masa begitu pantas sekarang....pejam celik...dah setengah tahun dah...tup..tup..masuk tahun 2015 pulak...yang belum ganti puasa...cepat2 ganti...hik..hik..

hari sabtu hari tu...aku ada buat aiskrim....tiru resepi kat FB...ramai yang share...tengok bahan2 dia sikit dan mudah...aku pon try...alhamdullilah..jadi...sedap...amir hadif asyik minta aje...satu hari berapa kali minta...pagi2 buta pon dah minta...grrrr...hik...hik...nanti aku share resepi yek...



selepas keluar dati peti ais....




nyam...nyam...



resepi...copy dari FB...kau trylah buat....


jom try!!

saya tertarik dengan menu membuat aiskrim di Rumah... Sebab saya suka makan aiskrim.

jadi, saya dah copy paste menu ini, dan kongsikan pada anda semua, Yang dah berkeluarga, boleh cuba bagi anak2 dan suami makan... (buat waktu anak2 tgh merajuk kompom xjadi merajuk budak tu)

Aiskrim Oreo handmade yang SEDAP !!! kalah Oreo Mc Flurry Mc D

cara buat?

1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)
- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki)
- 1 sudu ovalette (pastikan halal)
- sedikit esen vanilla
blendkan sampai gebu.

2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais. (freezer)

4) MAKAN !!!!!!! sampai menjilat sudu~!!!
*dah reti buat, x perlu la beli kat McD lagi.... hehe

Friday, June 13, 2014

random photos

assalamualaikum...

ke manalah hilang kau zira oiii...hik..hik..bizi oiii...macam2lah berlaku....hik...hik...mula2 hari khamis aku kursus satu hari kat JPM...esoknya aku mc...kan aku ada ngadu yang bahu aku sakit...makin di biarkan makin sakit lak...masa on the way pergi opis...dia punya dengut...mak aii...pastu nak pegang stereng kereta pon dah tak boleh....tapi gagah gak pergi opis...kononnya boleh tahan lagi....orang kuatkan...hik..hik..bila dah sampai opis...dah tak boleh tak tahan.....bisanyaaa..aku call husband...dia datang ambil...terus pergi klinik...arwah emak aku selalu cakap...kalau aku demam...memang aku takkan makan ubat...tapi kalau aku makan...tu maknanya aku dah tak tahan ler tu....sakit sangat ler tu....samalah kes nie...sanggup tahan aje...dah tak tahan baru ler terhengeh2 pergi klinik...sanggup 4 hari tahan sakit....hik..hik....

hari ahad tu plak.....ada kenduri kat sejangkang...sedara belah husband aku kawen...masa makan tak ingat...macam2 ada....malam tu...ambil kau....aku dan husband cirit birit...laki bini rebut bilik air...hik..hik..sudahnya hari isnin...mc lagi....hari selasa masuk kerja...pagi tu ada perhimpunan...petang tu aku half day plak...rumah pengasuh aira hanisah...bocor...banjir satu rumah...dahlah esoknya ada jamuan....pening...pening...kerja dah banyak tertunggak...

sebenarnya banyak cerita yang tertunggak...kalau aku ingat aku sharelah...macam ada orang tertunggu2 cerita dari kaukannn....hik..hik..oklah kita terus layan random photos dari zira yek..hik..hik..




amir hadif nak pergi mengaji...tunggu ayah bersiap....layan tv dulu....al-quran tu hantaran masa aku kawen...kasi dekat anak...hik..hik..




bawa bekal nasi goreng ala kadar...hik..hik..




masak ayam sambal...bendi goreng...




yang nie bawa bekal..nasi goreng cincai...hik..hik..




ikan bakar...sayur pucuk paku...jagung rebus...



pergi ke sogo kali ke 2....bawa akak aku shopping baju raya...aku pon tersopping juga...hik...hik...hari tu pergi jalan TAR cari tudung....pastu singgah lagi sogo....dah 3 kali pergi.....tak cukup2 lagi baju raya...ada aje nak tambah...hik..hik..




masa ni balik kampung....singgah beli pisang kat kuala pilah....




breakfast kat mamak...




jamuan kat opis....nasi tamato....yang baru2 nie menu nasi hujan panas...sambut ramadhan...




beli sup tulang...balik rumah...masak nasi dan goreng telur aje....




budak nie suka bebenau menyembur....botak kepala...




beli keteow tomyam...sayur aje dah selambak....




mee rebus...sedap....husband beli kat area opis dia...




nak berfaridah gak...hik...hik..




chicken chop...murah aje..RM8...kat perbadanan...hari ini pon makan chicken chop...malas nak keluar...