nuffnang

Wednesday, April 30, 2014

misi mencari walker aira hanisah

assalamualaikum...

hari sabtu yang lepas....petang tu misi mencari walker aira hanisah....ada orang tanya...aira hanisah nie nak panggil apa...aira ke...hanisah ke....mana2 pon boleh...nak panggil nama penuh pon boleh...habis ibu dia panggil apa....ibu dia ikut dan aje....hik..hik......kejap nur aira hanisah...kejap aira hanisah...kejap aira....kejap hanisah...kejap nisa....aira hanisah ok aje...aku panggil dia pandang aje...hik..hik...pengasuh dia panggil aira...bapak dia lak...panggil gegirl...abang dia lak panggil adik....banyaknya nama...hik..hik...

dah cerita bab nama lak...teruskan cerita....kan walker amir hadif dulu hantar rumah pengasuh...dah seminggu kat rumah tak ada walker...hari2 aku berzikir kat husband...macam mana ayang nak buat kerja...tinggal kejap aje...dah masuk bawah meja....dah capai wayar laptop....suruh amir hadif jaga....memanglah dia jaga...tapi mata kat tv...mulut aje bising...adik..adik..jangan adik..ibu adik dah masuk bawah meja....pastu aira hanisah lak bila kita tinggalkan dia...mulalah nak ikut...nangis....kalau ada walker...dia ikut aje kita...kita masuk bilik...dia pon masuk...kita keluar...dia pon keluar...tapi bila lama2 duduk dalam walker....dia boring gak...buat peragai....tapi sekurang2nya bolehlah aku bergerak...

amir hadif kalau jaga lak...bila adik tu nak meniarap...dia tolak...suruh baring...adik baru nak meniarap..dia tolak lagi....mengamuk2 adik dia....kesian adik dia...hik..hik...lagipon time nak bagi makan...susah gak...bila bagi makan sambil baring...kejap2 dia meniarap...sampai comot2 ler...kalau aku ribakan...ada aje benda dia nak capai...ada satu hari tu...dia nak ambil bekas makanan dia...aku tak bagi...capai2 tak dapat...apa lagi terus dia capai pakai kaki...terlengkup habis bubur dia...ambik kau....hik..hik...

bila aku dah berzikir hari2....aku siap ugut lagi....kalau tak ada walker....ayang tak kemas rumah ke...jangan marah ayang yek....abang buatlah semua...hik..hik..husband aku pon ajaklah cari walker...dia ajak cari kat area bangi aje...dia malas nak jalan jauh2...oklah....




mula2 kita orang ke manjaku...




kat manjaku banyak pilihan....beli yang murah2 aje...pakai kejap ajekan...





bagi aira hanisah try dulu...





tengok...abang dia yang lebih....





pastu kita orang ke kasih ibu...




kat depan kasih ibu tu...dia ada buka khemah...jualan murah...




sebelum masuk....tengok2 dulu...kot2 ada yang berkenan....





aira cuba walker kat kasih ibu...





kat sini tak banyak pilihan...lagipon harga dia agak mahal sikit dari manjaku....lepas tu kita orang ke tateh pula....tanya kat budak situ...adik walker kat mana...kat tingkat atas kak...ok...kita orang pon naik...naik2...tak nampak pon walker...adik tadi pon ikut sama...aku pon tanya...mana walker dik....tu...satu aje kak....ermmm.....satu aje...berapa tu...rm300++...oklah...aku pon turun balik...terus keluar...hik..hik...tapikan aku tengok baju kat situ cantik2...ada jenama zara..macam2 ler...aku tengok sekali imbas aje.....hik..hik....lepas tu kita orang patah balik ke manjaku....husband aku malas dah nak pusing2....






yang ini dapat kat kasih ibu...terus pakai...hik..hik..






terselit lak...hik..hik...sebenarnya hari sabtu ada jemputan majlis aqiqah dan sambut hari jadi....majlis buat petang dan malam...petang aqiqah....malam hari jadi....kita orang sampai pukul 3...tapi masa tu orang tengah berzanji...husband ajak cari walker dulu...balik kang datang balik....majlis tu buat kat atas rumah aku aje...member husband....sebelum magrib kita orang sampai....malam tu husband aku dengan amir hadif aje datang....






dapat bekas air....satu amir hadif...satu aira hanisah...






nielah pilihan hati aira hanisah dan bapak dia...hik...hik....sebenarnya aku ada pilihan lain....husband aku nak yang ini....katanya simple...tak ada sarat sangat....yang aku lak berkenan yang lain.....yang aku berkenan tu bentuk ikan...warna kuning hijau....kecil sikit dari walker ini...harga sama aje...tapi budak yang jaga kat situ cakap....yang bentuk ikan ni baru lagi....tapi susah sikit nak pasang...setengah jam pon belum tentu siap...ada aku kesah...setengah hari pon aku sanggup....hik..hik...masa tu aira hanisah dah duduk dalam walker nie...bila aku angkat letak kat walker bentuk ikan tu...terus dia nangis....tak nak...aku angkat balik...letak kat walker ini balik...terus diam....terus husband aku cakap....tengok...anak pon suka yang nie...adik ambil yang ni ajelah.....abang tunggu kat bawah....aku...terpinga2....hik..hik....sebelum husband aku pergi majlis hari jadi tu...husband aku pasang walker ini dulu.....





budak puas hati...dapat kalahkan ibu....bencii....hik..hik..







amir hadif jelous dengan adik...dan2 tu keluarkan atv dia....terus caj bateri....selama nie...bertahun2 tak main...duduk aje benda alah tu kat dalam bilik....








Tuesday, April 29, 2014

donut & homemade coklat

assalamualaikum....

sepatutnya n3 nie semalam aku publishkan....tapi mood aku semalam kelaut....kemalasan melanda...biasalah hari isninkannnn....hik...hik...pagi tadi aku terlanjak tidur....tak dengar bunyi alarm....macam mana nak dengar...handphone kat dalam bilik...kita orang tidur kat luar...baguskan....sedar2 dah pukul 5.40 pagi...lompat katak akak....hik..hik...apa lagi kelam kabut dibuatnya...nasib semuanya ok...sampai opis pon tak lambat...lebih awal dari biasa lak...pelik aku...hik..hik..

hari sabtu lepas...aku terlebih rajin...mimpi apa entah....hik..hik...bangun pagi...sembahyang subuh...terus ke dapur...cakap dengan husband aku...abang jaga anak...ayang nak buat donut....maka..gigihlah sang isteri membuat donut....hik..hik...kebetulan bahan2 semua dah ada....ada cerita di sebalik cerita...nantilah aku cerita....hik..hik..

resepi aku google...pastu anak buah aku ada ajar...masa beli bahan2 taukeh kedai tu ada juga ajar...bagus taukeh tu...siap tanya nak buat apa...dia carikan bahan...siap tuliskan cara macam mana nak buat....baguskan....hik..hik...




donut gula....




lembut....




donut coklat...




gebu...




makan sampai petang....tak sampai petang pon...tengah hari dah habis....aku buat setengah kilo tepung....banyak dapat...sebenarnya banyak lagi...tapi ada 2 orang tu...tak menyabar....lepas2 goreng terus ngap....sape lagi kalau bukan amir hadif dengan ayah dia....makan macam tu sedap jugak...



hari ahad...petang tu....aku buat homemade coklat pulak....yang buat hari tu dah habis....buat stok banyak2...budak 2 orang kat rumah tu...lalu lalang kat situ...ngap...ngap...tahu2 dah habis...sedap ler tu...hik..hik...nanti raya coklat nie salah satu kuih raya aku...hik..hik...



nie kat rumah...letak atas meja....senang dia orang nak ambil....





semalam aku bawa sikit kat opis...bagi kawan2 merasa...





Friday, April 25, 2014

aira hanisah sudah 8 bulan

assalamualaikum...

hari ini genap 8 bulan anak dara aku...4 bulan lagi dah masuk setahun...kejap ajekan...hik..hik..aira hanisah masih lagi menyusu badan....alhamdullilah...masih ada rezeki lagi untuk dia...

perkembangan terbaru....dia tak pandai duduk tetap lagi...tapi kalau kita tengah baring...dia aku menyendeng kat kita...duduk sengget...tak pun...kalau ada bantal ke...apa2 aje...janji dia boleh nyendeng kat situ...pastu dia tengok tv...sambil tu dia goyang2kan kaki....sekali tengok macam orang kaya aje gayanya....amboiii....hik..hik..

pantang nampak orang makan...mulut dia tergamit2...tangan dia pantas aje rampas....kalau tak pedas..aku sumbat aje sikit...hik..hik...tapi bila dia dah dapat rampas...kalau nak ambil balik...memang melalaklah dia....lagi satu....dia pantang nampak kertas....cepat aje dia nak ambil...amir hadif baru letak buku...dia dengan pantas kilat datang....orang bagi mainan tak nak pula dia main...benda yang tak kasi tu yang dia nak....amboiii....hik...hik..

sekarang kalau kita marah dia...eppp...yasa lagi dia tu....amboiii...cebik...terus nangis....hik...hik...dia nangis aku pujuk...pastu marah lagi...nangis....pastu pujuk...saja aje aku dengki dia...hik..hik...kadang2 ada masa kita marah dia buat tak tahu aje...geram pula aku....aku lak paksa dia nangis....nangislah dik...ibu marah nie...ibu marah nie...hik..hik....




sekarang nie susah bebenau nak ambil gambar dia...asyik bergerak aje....walker tu waler amir hadif....banyak berjasa tu...dari amir hadif sampai ler anak2 aku...anak buah aku aje dah 3 orang....last sekali hari anak buah husband aku....ingatkan dah tak beranak lagi....hik..hik...rezeki allah...walker tu aku dah hantar rumah pengasuh aira hanisah...sekarang nie kena cari walker lain lak....nak beli ke tak....pakai kejap ajekan...3 4 bulna aje kot...dulu amir hadif 11 bulan dah jalan...tapi kalau tak beli tak boleh buat kerja aku lak....hik..hik...tengoklah macam mana....








Wednesday, April 23, 2014

budak dalam cawan

assalamualaikum....

hari bila entah...aku pun tak ingat dah....nak bagi aira hanisah makan....pastu ternampak cawan upin ipin amir hadif...tiba2 teringat kat blog moon ada ambil gambar anak dia dalam cawan....aku pun mengetest kat anak aku....hik...hik...

mula2 panggil amir hadif....amir hadif jom tengok ibu nak buat magic...amir hadif cuba diri kat sini...buat macam ni....amir hadif pon ikut ajelah...hik...hik...pastu aku try buat kat aira hanisah pulak....



dah hasilnya....amir hadif dalam cawan upin ipin.....





aira hanisah lak dalam cawan...hik..hik...





Monday, April 21, 2014

shopping baju raya

assalamualaikum....

sabtu lepas aku pergi menyopping baju raya.....lambat lagi zira oii...3 bulan lagi kot....hik...hikk...kau orang dah shopping ke belum...aku memang suka siapkan awal2.....nanti bulan puasa aku topup sikit2 aje...buat tambah2...kalau rasa dah cukup...dok rumah diam2....takdelah penat....hik..hik...

aku tak adalah shopping bayak sangat pon....beli sikit2 dulu....tak adalah rasa keluar duit macam air....hik..hik...nanti bulan depan kita shopping lagi...

aku pergi shopping kat sogo....beli baju untuk anak2 dan husband aje....lain kali nak pergi jalan TARlah....dah lama tak pergi...boleh cari tudung...hik...hik...

baju melayu untuk husband dan amir hadif dah siap dah tempah...tahun nie tempah 2 pasang baju melayu untuk dia orang....untuk aku dan aira hanisah pon dah tempah....untuk aku berpasang2 baju juga ler....hik..hik..untuk aira hanisah...sepasang cukup ler....yang lain aira hanisah pakai gaun ke....skirt ke..seluar ke...campur2....







masa nie on the way ke sentul... aira hanisah aku tinggalkan kat MIL...tak boleh bawa budak kecit nie....sesak2 dengan manusia...biasalah sogo...sentiasa ramai orang....kesian kat dia....




budak nie excited lebih...hari jumaat tu aku cakap dengan dia...amir hadif nak naik keretapi tak...kalau nak naik keretapi kena tidur awal...esok ibu nak naik keretapi....kena bangun awal...kalau lambat ibu tinggal....ambik  kau.....pukul 5 lebih pagi dia dah bangun....hik...hik....ingatkan nak bawa kereta...pastu parking kat LRT sentul timur...pastu husband aku ajak naik motor aje....kebetulan ada motor adik ipar...masa nak naik motor tu...amir hadif cakap kat aku....ibu mesti berdebar2kan naik motor...ibu takut ke naik motor...pegang kuat2 tau.....mentang2 dia hari naik motor....nasihat kat kita lak...hik...hik...





amir hadif cakap dengan aku....nanti keretapi lalu...ibu ambil gambar amir hadif tau....hik...hik...





dalam keretapi...asyik ler bercakap....aku cakap dengan amir hadif...amir hadif janganlah bising2...nanti orang tahu...amir hadif tak pernah naik keretapi...buat malu aje...hik...hik...






berselfie suami isteri...hik..hik..amir hadif cakap...ibu dengan ayah macam orang bercinta....tak baik tau pegang tangan....hik...hik..






nampak tak aku...di celah2 manusia....




amir hadif dok diam2....nak test baju nie....bersabar tau....





sementara ayah dan anak test baju...ibu selfie lagi...hik..hik...




Friday, April 18, 2014

random photos

assalamualaikum....

seperti biasa...hari jumaat kita layan random photos dari qaseh ziera....hik..hik...



amir hadif tengah bagi kucing makan...amir hadif nie nampak aje macam berani...kalau dengar dia bercakap...memang tak berhenti....tapi dengan kucing penakut...dari jauh berani ler...bila kucing tu dekat kat dia...lintang pukang lari.....tengok tu...punya jauh tengok kucing makan....dia letak bekas makanan kucing tu...bila nampak kucing datang....cepat2 dia kebelakang...hik...hik....




beli biskut untuk aira....tak sempat nak bagi dia...cepat2 dia makan kotak tu....hik..hik...





nie lawan game dengan amir hadif...biasalah kalau pergi aeon....tempat pertama yang dituju amir hadif....gamelah....habiskan duit kat situ....cehhh...aku leh kalah plak dgn amir hadif....





nie hari jumaat....lunch hour...pergi ariani....ada sale...rembat 2 helai tudung....pastu singgah tapau kat wong solo.....





sekarang nie...kalau pergi makan....amir hadif dah pandai order apa dia nak makan....bila kita tanya amir hadif nak makan apa...dia diam aje....bila orang datang ambil order.....selamba dia aje order...kadang2 dia pula yang minta buku menu dulu....amboiiiii....nie kat mamak terowong.....





aira hanisah...biasalah...orang tengah makan....dia tido....budak nie kena pakai kasut....kalau tak...asyik nak masuk kaki dalam mulut...tapi dia pandai buka tu.....amboii...babab kang....hik...hik...hari tu pergi aeon pakaikan dia stokin....tengok2 sebelah stokin aje tinggal.....





bulatnya mata dia....hik..hik...apalah aira hanisah nak cakap...beriya2....hik..hik..





pergi giant....borong aiskrim....






Wednesday, April 16, 2014

bento untuk amir hadif

assalamualaikum....

orang berbento....kau pon nak berbento....berbento sangat ler....hik..hik....sebenarnya semalam amir hadif nak bawa bekal....kebetulan memang ada masak nasi goreng....oklah...sekali sekala....nak harapkan hari2 masak memang takde ler....hik..hik...yang tak masak nie pon....pagi2 dah kelam kabut...camne tu....hik..hik..

hari ini aku dengan amir hadif ada bawa bekal.....lebih masak malam tadi....hik..hik...penjimatan....




nasi goreng hotdog....pastu bawa 3 ketul coklat....masa aku siap2kan bekal amir hadif....aikkk....macam bento aje....boleh masuk blog nie....hik...hik..





pakai bekas free....beli susu dutch lady.....comel ajekan....hik...hik.....balik petang semalam....aku tanya kat amir hadif....habis ke makan nasi goreng dengan coklat....amir hadif bagi kat kawan tak....amir hadif jawab balik.....ermmm....coklat tu cair tau bu....susah nak makan....hik..hik..macam mana tak cair....nasi goreng tu panas....panas2 terus tutup....pastu tu terus masuk beg.....memang cair ler...








Tuesday, April 15, 2014

homemade coklat

assalamualaikum...

terima kasih ler kat anak buah aku.....selama nie aku dok tengok aje resepi nak buat coklat....buatnya idak....ingat lagi raya tahun bila entah...siap order bagai....padahal nak buat dia senang aje...tapi tulah...malas memanjang....hik..hik...

aku biasalah....alaa....order aje...buat apa nak penat2.....keluar duit aje...bayar...dah dapat.....terus ngap.......hik..hik....

bila tengok anak buah buat....barulah rasa nak buat....baru ada kesedaran....hik..hik...apa punya mak sedara ler......




comotnye....hik..hik...nak resepi....kau orang google aje...melambak...sama aje....kat belah dalam..intinya aku letak badam...




tara...dah siap...bila dah pandai...berwarna pula....apa macam...ada orang nak order kat aku tak....hik...hik...







Friday, April 11, 2014

random photos - makanan

assalamualaikum....salam jumaat....jom layan random photos dari qaseh ziera.....




cendawan goreng + kentang....beli kat pasar tani...cendawan aku makan....kentang amir hadif makan....hik...hik...






nie breakfast kat gate one.....kedai nasi ambeng....roti canai dia sedap....






pizza....selalu beli untuk amir hadif....macam2 perisa ada....2 ketul RM5...beli kat jualan sumber asli.....kena pergi awal...beratur panjang....






nie plak beli kat perbadanan.....sedap...tapi sikit....tak kenyang...dasar kuat makan.....hik..hik...






nasi goreng cincai.....






donut coklat....buat dengan akak dan anak buah.....first time try buat....guru dia anak buah aku....terbalikkan....sepatutnya emak sedara yang ajar anak buah....hik..hik..







separuh lagi....donut letak gula....buat setenggah kilo...banyak dapat....






makan kat food court presint 9....nasi lemak ayam berempah.....






ikan masin terubok....kirim kat member balik sarawaak....RM10 dapat 4 ekor ikan....banyakkan....






sekuang calit...husband aku beli kat uniten....rasanya sama dengan kat pasar tani punya....rasa sama....cara bungkus pon sama.....hik..hik....






husband beli macam2 bun....masa tu sambut birthday amir hadif...tiup kek kecil aje...kek besar belum cerita lagi...hik..hik...






breakfast nasi kerabu...masa ini husband ada kerja...dia tapaukan aje....






pergi alamanda....tapau mcd...macam2 burger ada....





masak kat rumah....simple.....tapi menjadi kesukaan aku...hik..hik...






lunch kat food court presint 11...husband makan nasi kukus...aku nasi campur....amir hadif makan keropok, hotdog, otak2 goreng....