nuffnang

Monday, March 31, 2014

birthday amir hadif

assalamualaikum...

28/03 yang lepas....genaplah 6 tahun anak bujang aku....dah 6 tahun anak aku...kejap aje...dah besar dah ...bila dia tengah tidur...aku tengok....ya allah dah panjangnya anak aku....dah besar  dah rupanya....tahun depan nak masuk darjah satu dah....rasa baru semalam aje lahirkan dia...

masa mengandungkan dia aku ada alahan sikit...ada morning sicknes....tak lalu makan...pastu asyik mengidam nak makan cup corn...yang peliknya...hanya cup corn kat di petronas sahaja....cup corn kat lain  tak sedapp....hari2 kena singgah petronas....pastu suka minum soya jagung...tu pon kena beli kat petronas....sangat nganda2kan....pastu bila lahirkan dia....dia pantang nampak petronas....mesti kena singgah...ada aje benda dia nak beli...bila lalu kat petornas...dia dah jerit2...petronas ayah....petronas ayah....amboi...petronas ayah...kayanya ayah kaukan...hik..hik..bila pergi mana2....kalau lalu depan petronas aku terpaksa buat2 tunjuk benda lain kat dia...kalau tak sepanjang jalan dia akan menangis....pernah pergi johor...dia punya menanggis nak pergi petronas....tahu tak...bukan dia nak beli barang....dia nak mandi kat petronas tu aje....tak dapat beli...mandi pon jadi....hik..hik.......masa dia dah masuk taska....sebelum pergi taska....hari2 dia ajak ayah dia pergi petronas...kalau tak pergi...dia melalak2.....tak nak pergi taska.....dah dapat apa dia nak..baru ler boleh hantar dia....bawa pergi kedai lain pon dia tak nak....nak juga petronas....tahu ajelah barang kat petronas...boleh tahan gak mahalnya....lama2 husband aku asyik bising kat aku....aku pon dah tak tahan...satu hari tu aku mengamuk...dia masuk dalam rumah aku keluar...dia keluar aku masuk....aku cakap dengan kalau pergi petronas lagi...ibu tinggalkan amir hadif....esoknya tak pergi...tulat...dia buat perangai lagi....aku pon mengamuk lagi...kali ini aku siap kunci pintu lagi....sejak tu...dah takde petronas lagi....hik..hik...

masa lahirkan dia.....dia terus ditempatkan di nicu...ada jankitan kuman....ada masalah jantung sikit....masa pergi tengok dia...badan...kaki...tangan penuh dengan wayar...sayu hati ini...uwaaaaa....

masa berapa bulan entah...dia pernah jatuh katil...punya gabra aku....tak pasal2 laki bini bergaduh....dia salahkan dia...dia salahkan dia....hik..hik...lepas tu pernah berjahit di tengah2 kening...dan luka ditepi kening....masa tu baru dapat kaki...jalan pon tak tetap...entah macam mana entah..tiba2 dia terjatuh betul2 kena tepi bucu rak tv....bila aku angkat dia...nak pitam aku tengok darah....husband aku tengah makan pon terus berhenti....terus bawa hospital.....lepas kejadian tu terus aku jual rak tv tu...padahal aku baru aje beli rak tu dalam 3 bulan kot...fobia aku tengok rak tv tu....hik...hik...

tak boleh makan lebih sikit...kalau lebih...mulalah muntah...sampai ler sekarang ni...rasa tak kena kat tekak dia memang muntah ler....tak boleh bau busuk...memang berlambak ler muntah.....kalau ada bau busak cepat2lah suruh dia tutup hidung....

sekarang ini agak banyak mulut....asyik bercakap....ada aje cerita dia....ada aje dia nak cakap....macam2 permintaan dari dia...ada yang ibu dan ayah tunaikan....ada yang ayah ibu tak tunaikan....ibu dan ayah ikut kemampuan...tak semua ibu dan ayah boleh tunaikan....banyak benda kena ambil kira....ada masa ibu dengan ayah disekolahkan oleh amir hadif....amir hadif lebih bijak dan lebih pandai dari ibu dan ayah....hik..hik..ada aje idea amir hadif....kadang soalan amir hadif tak termampu ibu dan ayah jawab...luar dari fikiran...

kadang2 perangai amir hadif....boleh buat  ibu dengan ayah naik angin....kadang2 amir hadif membuat ibu dengan ayah gembira....tersenyum.....tergelak....hebat juga anak ibu jadi pelawak antarbangsa....hik..hik..

harapan ibu dan ayah.....semoga amir hadif menjadi anak yang soleh...anak yang bijak...anak yang pandai...anak yang lembut hatinya...amin....



hari jumaat...husband aku belikan kek...kecil aje....biasalah amir hadif....mesti nak tiup lilin...oklah....kita layan ajelah birthday boy.....hari jumaat hari tu cikgu dia ada whatapps aku...hari ini sampai hari jumaat amir hadif jadi pelakon tambahan dengan jehan miskin dan shuib kat taska dia....tak tahu ler apa dia kena buat...balik kang adalah cerita dia....kita tunggu cerita dari dia...hik..hik..






Friday, March 28, 2014

random photos

assalamualaikum....

salam jumaat...minggu depan dah start sekolah dah....dah seminggu pergi kerja jalan lancar aje.......keluar rumah pon lambat sikit....minggu depan....siaplah....hik...hik...jom layan random photo dari qaseh ziera....



aira tengah test baju....nak buat ukuran baju raya....




amir dengan buku aulad.....beli buku ini pon atas permintaan amir hadif....amir hadif cakap dengan aku yang di jadi imam kat taska....pastu dia cakap dengan aku...ibu tak nak bagi hadiah ke....amir hadif dah jadi imam....pandaikan....aku jawab...takpelah...amir hadif jadi imam selama seminggu....5 hari...nanti ibu bagi hadiah...padahal aku nak dia tunggu sampai hari sabtu.....tapi dalam kepala otak apa aku nak bagi budak nie....hik....hik...4 hari lepas tu.....balik dari taska...amir hadif bagi borang untuk beli buku aulad.....pastu dia bagitahu aku ....ibu...ibu belikanlah buku ini...amir hadif dah jadi imam 4 kali....ibukan dah janji nak bagi hadiah kat amir hadif.....aku jawab....baru 4 kali....belum 5 kali lagi....esok kalau amir hadif jadi lagi imam baru ibu belikan.....esoknya dia bagitahu lagi....hari ini amir hadif dah 5 kali jadi imam.....ibu belilah buku aulad tu....aku pon jawab....amir hadif nak hadiah buku tu ke.....kalau nak ibu belikan....tapi jangan minta hadiah lain lak...hik...hik...jimat duit aku...buku tu baru RM3 aje.....




dapat buku tu....balik2 rumah teruslah baca....baru buka buku...datang aira hanisah lak....ambik kau....koyak ler buku tu...





ada kebakaran....masa ini on the way balik seremban....





ini budak...pantang nampak benda....aku letak limau atas tilam...dengan pantasnya dia datang....terus ngap....hik...hik...




tali seluar aku pon jadi....mula2 main2...pastu terus masuk mulut....




hari selesa lepas kerja.....ambil budak2 terus pergi expo bayi, kanak2...apa entah kat picc....pergi sana pon nak cari buai elektrik...pengasuh aira hanisah bagitahu buai elektrik yang aira hanisah guna dah rosak....tak ada jual pon kat situ...benda lain plak yang aku shoping...pastu aku ke manjaku kat bangi lak....ada buai tu...tapi tinggal yang mahal2 aje....aku pergi lak kat kasih ibu...di bangi gak...ada....aku beli yang bentuk sun flower tu.....


nie semalam....bawa budak ini pergi klinik...pengasuh kata dia batuk dan selsema....tak boleh tidur...mengamuk aje...tapi doktor tak galakkan bagi ubat....dia baby lagi...lagipon dia tak demam....










Thursday, March 27, 2014

aiskrim goreng buatan sendiri

assalamualaikum....

hari ini aku nak share resepi aiskrim goreng......yang paling senang giler...bahan2 pon tak banyak....jangan jadi macam aku....nak buat...tapi tak buat2...dekat setahun kot....dasar pemalas....hik...hik...tapi bila dah buat sekali....permintaan pon tinggi....buat banyak kali pulak....bukan anak yang suka....emak bapak yang lebih2....hik..hik...




mula2 sediakan 2 keping roti....tak kisah ler nak guna roti apa....aku guna roti gardena....




lepas tu letak ler aiskrim....ikutlah nak letak perisa apa...jenama apa...aku pakai jenama nestle bekas yang warna biru....ada 3 perisa....letakkan aiskrim tu kat ditengah2....tak bulat pon takpe....tapi kalau bulat lagi cantik...aku beli scop aiskrim tu kat kedai mr. diy...murah aje...rm3++....lepas tu ambil roti lagi satu tu...letakkan atas aiskrim tu....




ambil cawan....aku pakai mug aje...tekan2kan roti tu....





beginilah rupanya....pastu tu...buangkan roti di tepi tu....






tara...siap....





buat stok banyak2....masukkan dalam peti ais...tempat beku  tu...biarkan dalam selama 4 jam....pastu boleh goreng....






selepas di goreng....





ermmm...sedapnya...ranggup dan sejuk....




Tuesday, March 25, 2014

aira hanisah sudah 7 bulan

assalamualaikum....

malam tadi.....perdana menteri, datuk seri najib razak mengesahkan pesawat MH370 berakhir di lautan hindi....takziah diucapkan kepada ahli keluarga...dan al-fatihah untuk umat islam yang berada dalam pesawat tersebut....

hari ini genap 7 bulan anak dara aku...dah banyak akal dah dia....sekarang nie tak boleh ditinggalkan dia sorang2....mesti kena ada teman....janji ada sebelah dia...kadang2 aku saje aje dengki dia...mula2 main2 dengan dia...pastu aku buat2 bangun ....bila dia mula cebik nak nangis...cepat2 aku duduk balik....hik...hik..

sekarang nie dia dah pandai ke depan dan ke belakang....pantang nampak benda....cepat2 dia nak ambil.....letak dia atas tilam...tak sampai berapa minit dah keluar dari tilam...ermmm........ada aje benda dia nak ambil....benda yang kita tak kasi main tu yang dia nak....bila dia dah dapat...kalau kita ambil....memang melalaklah dia.....mainan dia kita bagi tak nak pulak dia main....aku bagi dia main cawan...punya suka...gedebak gedebuk dia ketuk atas lantai....

dia punya suara boleh tahan gak....kalau kita lambat ambil dia...mulalah dia jerit2....bila dia dah mula merajuk....susah nak pujuk...menangis memanjang.....kenalah pujuk...peluk2 dia....susah nak berhenti....boleh tahan gak budak nie....




cebik nak nangis....bila kita bangun nak tinggalkan dia....mulalah tu....




bila kita duduk balik....senyum...







Friday, March 21, 2014

random photos - makanan

assalamualaikum....

hari ini kita layan random photos lagi...aku rasa pasni...setiap hari jumaat aku nak buat n3 pasal random photos ajelah...hik..hik....




subway...husband aku tapau bawa balik rumah aje.....




roti telur....breakfast entah bila entah...aku kalau masak kat rumah...ada masa aku rajin snap gambar....ada masa...terus ngap aje....hik...hik...kalau handphone sebelah aku aje...memang aku snap ler....kalau jauh...padang dari kejauhan ajelah....hik...hik..lagipon kadang2 amir hadif suka guna handphone aku....tab dia dah rosak...entah bila aku nak beli lain untuk dia....






nie pon....entah bila ler aku beli....snap aje gambar....pastu simpan baik2 dalam kamera.....hik..hik...nie aku beli dekat member lama aku....sedap....nak beli boleh order kat sini qisahkami.blogspot.com 




roti john unan....sedap....




keteow + bihun sup....sedap gak...beli dekat foodcourt presint 9.....




jambu air cicah sambal kicap....




nie aku breakfast kat gate one....dekat dengan kg dato abu bakar baginda....kedai kelate....sekarang kedai ini dah pindah....sebelah dengan restoran ramai seafood.....kena datang awal tau....kalau tidak licin.....




roti nan dengan ayam tandoori....




nie masak sendiri...masak pindang....sayur sawi dengan ulam salad.....hari tu pergi nsk selayang....bawa MIL beli barang dapur....nsk jual sayur satu plastik penuh RM3 aje....campur2 ler....pandai2lah nak ambil sayur apa....murahkan....apa lagi husband aku dengan ghairahnya...ambil sampai 3 plastik....macam2 sayur ler borong...baby kailan, salad, sawi, kacang...lepas tu agih2kan dekat MIL dengan emak sedara husband....






nie pon masak sendiri...masak simple...tapi sedap....licin....hik..hik..







Thursday, March 20, 2014

cara menyediakan makanan untuk aira hanisah (baby 6 bulan)

assalamualaikum.....

hari ini aku nak share cara aku sediakan makanan untuk aira hanisah....semuanya aku siapkan setiap hari....aku tunjuk step by step yek....



sebelum tidur dalam pukul 10 malam...aku akan masak bubur nasi dulu....aku gunakan slow cooker....bangun pagi tu takdelah kelam kabut sangatkan.......




bangun pagi tu....bubur nasi dah masak....tutup suiz aje...bagi dia sejuk dulu....




pagi tu aku potong2kan bahan2 yang diperlukan....macam carrot, kobus bunga, kentang, broccoli, bayam, isi ayam, isi ikan dan lain2.....masak kejap aje....sambil2 tu pergilah iron baju dulu....bahan2 ini nak masuk sekali dalam slow cooker pon boleh.....tapi aku tak suka....sebab bahan2 tu akan terlalu masak.....takut hilang khasiat plak....macam ikan bilis...aku goreng tanpa minyak....pastu aku blend....simpan dalam bekas.....nak guna aku taburkan aje kat bubur.....kalau nak bawa rumah pengasuh aku masuk dalam bekas kecil aje....




lepas bahan2 tadi dah masak...masukkan dalam bubur nasi...biarkan dia sejuk bersama2 dulu....sambunglah iron baju...tak pun mandi dulu ke....sembahyang dulu ke....bersiap2 dulu...




bila dah sejuk...masukkan dalam blender....pastu blend semuanya....setiap pagi kalau bunyi blender...tu rumah aku ler....hik..hik...




dah siap blend....masukkan dalam mangkuk...macam aku masuk 2 mangkuk....satu bawa rumah pengasuh....satu lagi simpan kat rumah....petang balik kerja aku akan panas dulu....pastu bagi aira hanisah makan lagi...








Wednesday, March 19, 2014

cuti jaga anak-anak

assalamualaikum.....

dah berapa hari aku tak update blogkan....bz skit ler...hik..hik....hari khamis dan jumaat yang lepas...aku terpaksa ambil el....mula2 hari khamis tu...pengasuh aira hanisah sakit mata....tak boleh hantar aira hanisah....takut berjangkit pula...aku pon cakap dengan husband...hari khamis aku ambil cuti...hari jumaat dia plak....tapi jumaat tu husband aku tak boleh plak cuti....terpaksa aku el lagi....

pagi jumaat tu...gerakkan amir hadif untuk pergi taska....sekali  badan dia panas....amir hadif plak demam...sudahnya hari jumaat tu aku jaga ler dia orang berdua....

aku cakap dengan husband aku...kalau amir hadif tak baik demam lagi....dan kalau pengasuh aira hanisah tak baik lagi sakit mata....hari isnin dia jaga lak budak dua orang tu.....hari ahad malam tu...aku tanya pengasuh aira hanisah...dah ok ke...dah boleh hantar aira hanisah tak...dia cakap dah bolehlah....tapi mata tak baik betul2 lagi....ok...hari isnin tu hantar aira hanisah kat rumah pengasuh....pastu hantar amir hadif pergi klinik...tak baik demam lagi....lepas dah settle kat klinik...husband aku hantar aku pergi kerja...dia lak jaga anak....

hari selasa...alhamdullilah...amir hadif dah sihat....tapi badan dia kena gatal2 lak.....




hari khamis berdua dengan budak manja nie...tak boleh kena tinggal....nak berkepit aje...nganda2...hik..hik...




hari jumaat....amir hadif kalau tak demam...jangan haraplah dia tidur siang.....




hari isnin....kena ambil darah...dah lebih 3 hari demam....





Wednesday, March 12, 2014

kenny rogers roasters

assalamualaikum.....

setiap hari jumaat lunch hour kan panjang....kalau tak ada hal....mulalah...tanya orang...lunch nanti kau nak pergi mana....balik ke....hik...hik..kalau dah ada geng....mulalah...kita pergi sini nak tak....kadang2 belum waktu lunch lagi dah bincang  nak makan mana.....hik...hik...

hari jumaat 2 minggu lepas kot....kita orang teringin nak makan kenny rogers....kita orang ke...aku yang teringin...hik..hik..



air kita orang...aku punya triple passion....100 plus member punya...lagi satu air kosong untuk ibu mengandung....muffin semua sama...vanila....




kita orang semua order quarter meal...nie aku punya...konon ambil nasi...takut lapar....kesudahan tak habis....hik..hik..aku kalau satu hari tak dapat nasi...mulalah mengigil....kadang2 tu pagi nasi....tengah hari nasi....malam nasi....ambik kau...hik..hik..member aku cakap...aku kuat makan...tapi badan tak naik2....ye ke....ermmmm...hik..hik...lagi2 sekarang aku menyusukan baby.....lepas pam susu....aku dah mula lapar....asyik nak makan aje.....berat aku sekarang masih 47kg...





member aku punya.....lyn kecit...dia lagilah...nama pon dah kecit...makan mestilah tak habis...tangki kecit....hik...hik...jangan marah lyn....





yang ibu mengandung punya....mestilah habis...2 orang makan...hik..hik..








Tuesday, March 11, 2014

aiskrim goreng nestle

assalamualaikum....

hari ini dah hari ke 4....masih tak jumpa lagi pesawat MH370....marilah sama2 kita berdoa semoga allah memberi petujuk di mana pesawat tu berada....

aku ada gak berangan2 nak buat aiskrim goreng sendiri....macam senang aje....tapi tulah...macam2 rintangan....padahal....malas...hik..hik....hari tu pergi nsk...amir hadif nampak aiskrim goreng keluaran nestle....dia minta beli....oklah kita try....



aiskrim goreng perisa coklat....




setelah di goreng....ok...sedap gak...ranggup di tepi....





Friday, March 7, 2014

random photos

assalamualaikum...

salam jumaat...penghulu segala hari...hari ini kita layan random photo yek...selalunya random photos nie kat blog lieyalatif aje yek....hik..hik...






kain baju dengan kasut2 yang tak pakai lagi.......daripada buat perhiasan....lebih baik bagi dekat orang yang memerlukan....





aira hanisah dengan topi baru....beli kat jualan sumber asli....RM10 aje....nasib muat...semalam beli topi kait2 lak....sekali tak muat plak....minggu depan nak try tukar....





amir hadif dengan aira hanisah....





aira hanisah time makan....kalau dia dah kenyang...disembur2kannya...






amir hadif buat benteng...tak kasi adik kacau dia....sekarang ini aku tak sempat sangat nak ajar amir hadif....tu buku belajar sembahyang....aku suruh dia baca dalam 5 kali...kalau hari2 baca....dalam 2 3 minggu hafallah....dah banyak bacaan sembahyang amir hadif dah hafal... amir hadif ada bagitahu....kat taska dia ada kena jadi imam....alhamdullilah.....tu buku tu sebenarnya dah kena koyak dengan aira hanisah...tu kena buat benteng tu...hik..hik...







husband pengasuh ada bawa orang pergi umrah....balik tu dia belikan aira hanisah jubah...siap dengan tudung lagi...tapi besarlah pula...takpe kita simpan dulu...nanti dah muat kita pakai...hik..hik...ada lagi dia bagi....ada kurman...kismis...kacang2...coklat....








cantik tak saya pakai tudung....macam anak orang arab tak...hik..hik..atok bagi...terima kasih atok...