nuffnang

Thursday, January 30, 2014

pengalaman bersalin

assalamualaikum....


anak dah masuk 5 bulan lebih....baru nak cerita pasal pengalaman bersalin....hik..hik...aira hanisah bersalin awal 3 hari....sepatutnya due date aira hanisah 28 ogos...tapi 25 ogos dah keluar....ayah berharap bebenar aira hanisah keluar 31 ogos...konon2 nak dapat anak merdeka....hik...hik...aku lak apply cuti awal...konon nak rehat kat rumah....tak sempat nak rehat pon....dah keluar...hik..hik..

24 ogos (sabtu)....pagi tu bangun seperti biasa...duduk berehat jap kat rumah....tengah hari tu...dalam pukul 12 aku ke seremban...ada open house rumah akak aku...masa on the way tu...tiba kat kajang...tiba2 perut aku rasa sakit....aku cakap dengan husband...."sakit lak perut nie...macam nak bersalin aje"....pastu husband aku cakap..."pastu nak patah balik ke....sakit sangat ke"....aku jawab..."takpelah...pergi ajelah...takdelah sakit sangat...kang lepas makan kita terus balik ler"....kita orang pon teruskan perjalanan....sakit perut tu datang sekali aje...pastu hilang....kita orang pon sampai ler kat rumah akak aku...abang ipar nampak aku...terus dia cakap dengan aku..."kau larat lagi ke...macam tak larat aje"....aku pon cerita ler kat dia...."tulah...tadi sakit perut...tapi dah hilang"....dah sampai tu...aku pon balun ler makan...makan puas2...adik beradik lain tak sampai lagi....bila dah kenyang...mata pon layu...aku pon tumpang tidur jap...sementara tunggu adik beradik lain sampai....bila dia orang sampai....cakap dengan dia orang....yang tadi aku sakit perut...dia orang semua cakap..."lambat lagi nie..perut kau pon tak jatuh lagi...masih kat atas lagi....dia main2 aje tu"....memang perut aku tak jatuh pon...oklah...aku pon lepak ler kat rumah akak aku sampai malam....biasalah kalau dah jumpa adik beradik....berborak tak ingat dunia....hik..hik..bila dah malam tu...akak seremban aku pon suruh aku tidur kat situ aje..tapi aku tak nak...lagipon mana ada bawa baju...dalam pukul 8.30 malam aku pon balik putrajaya...

tiba kat putrajaya pukul 9 lebih ...sampai2 rumah...basuh muka dan gosok gigi aje...pastu lepak tengok tv...layan bola...tengah2 layan bola...aku pon terlelap...tiba2 pukul 1 lebih aku tersedar...tiba2 sakit perut...kali ni sakit dia memang sakit bebebau...kerap lak tu...kejap sakit...kejap hilang...tak sampai satu minit pon...aku pon kejutkan husband aku....aku suruh husband aku bersiap...barang2 aku dan baby semua dah ada dalam kereta....aku suruh husband aku pergi ambil air selusuh dalam kereta...husband aku pon turun...aku pon bersiap...masa nak tukar baju tu...tiba2 perut memulas lak...nak terberak...hik..hik...aku pon pergi ler membuang jap...bila husband aku naik...tengok2 aku dalam toilet..."aikkk...sakit nak bersalin ke...nak berak nie"....hik...hik....aku pon jawab...."sakit nak bersalin gak nie....sama masa nak bersalin amir hadif gak nie....membuang dulu"....bila dah selesai membuang...aku pon salin baju....minum air selusuh....masa nie memang dah tertahan dah...husband aku pon terus angkat amir hadif dari tidur...masa tu pukul 1.50 pagi...terus turun pergi ke kereta....masa dalam kereta tu aku suruh husband singgah kedai mamak dulu...niat dihati nak mengeteh dulu...tapi macam tak tahan lak....aku suruh tapau milo suam aje...konon nak bagi tenaga....masa husband aku tengah beli milo...aku dalam kereta dah tak tahan dah...rasa lama bebebau lak plak husband aku nie....husband aku siap beli roti lagi....takde maknanya....aku minum air milo sesedut aje....tak tahan dah...sakit sangat....tak tertelan aku....

tiba kat hospital...aku pon turun...husband aku pergi cari parking...aku pon terus buat pendaftran...masa buat pendaftran...aku betul2 tak tahan...cakap pon dah tak betul...bila nurse tu tengok aku mengerang kesakitan...dia terus tanya aku..."sakit sangat ke puan"...aku pon jawab ler...."ah ha...tak tahan ler''..."kalau puan tak tahan...puan terus masuk dalam dululah...aku terus masuk....pastu nurse suruh aku tukar kain...ambil air kecing....periksa tekanan darah...timbang semua...aku memang dah tahan dah...nurse tu pon suruh aku baring atas katil...nurse tu baru nak pasang alat kat perut aku...tapi aku dah mengerang dah...tak tahan sesangat....dah ke kiri ke kanan....nurse pon tanya aku...puan ada rasa nak teran ke...aku terus jawab..."ah ha...saya dah tak tahan nurse..."ok...ok...saya check bawah dulu..."dah 6 cm puan....jap yek saya panggil doktor"...pastu datang lagi sorang nurse....nurse tu suruh kawan dia lak check sementara tunggu doktor...dia cakap dengan kawan dia...betul tak dah ada kepala baby...kawan dia pon seluk....memang betul dah ada kepala baby dah....dia orang terus tolak aku ke labour room....doktor pon datang....doktor check dah 8 cm....dia orang pon kelam kabut nak pasang air...tapi aku dah mengerang dah....dah tak tahan dah....terus aku cakap....boleh tak saya nak teran...dia orang tak sempat dah buat apa....aku terus teran...dia orang pon kelam kabut panggil husband aku......" ok puan....kuat lagi puan"....aku terannn ...pump....lega...sekali tu aku dengar lagi...."kali ini lagi kuat puan dan paling pajang"...dalam hati aku...la...tak keluar lagi ke...tadi tu apa....rupanya air ketuban yang pecah....aku pon teran yang panjang sangatttt....pump.....kali ini betul2 lega.....nurse dan doktor semua...cakap..."alhamdullilah....senang dapat pesakit macam nie...datang2 terus bersalin"....aku senyum aje....nasib baik husband aku sempat aku tengok aku bersalin...tapi kejap ajelah....amir hadif lak masa tu.....ada mak cik dari kelantan tolong jagakan....kebetulan mak cik tu tengah tunggu anak dia bersalin...

dia orang pon main teka teki dengan aku...."puan tahu anak puan apa"...aku debar2 dah...bukan perempuan ke....dia orang siap suruh husband aku tutup mulut...jangan bagi tahu aku....bila dah potong tali pusat....baru dia orang tunjuk kat aku.....hik..hik...lega...perempuan.....tepat pukul 2.40 pagi keluarlah nur aira hanisah....nurse pon bersihkan baby...doktor dok keluarkan uri...pastu jahit menjahit pon bermula....ada koyak sikit sebab aku angkat bontot....alhamdullilah....semuanya berjalan dengan lancar.....




nur aira hanisah....gambar nie aku ambil kat kedai mamak depan rumah aku di seremban....





Wednesday, January 29, 2014

bergaya dimana jua

assalamualaikum.....

tengok anak bujang aku nie....memang suka bergaya....vacuum rumah pon siap berjeket...hik....hik...sebenarnya masa nie kita orang nak keluar....aku tengah bersiap...agaknya bosan tunggu aku bersiap....tu amir hadif keluarkan vacuum....terus dia vacuum rumah...aku yang tengah bersiap....terkejut dengar bunyi vacuum....padahal aku dah vacuum rumah dah ....tengok2 anak bujang aku....terlebih rajin plak....

amir hadif sekarang nie dah pandai bergaya....bila nak keluar rumah aje...mesti dia yang aturkan nak pakai baju colour apa....kadang2 tu siap tanya kat aku...."ibu ada baju oren tak"..."ada"....amir hadif nak pakai baju colour oren"...."adik dengan ayah ada tak"....sudahnya satu keluarga pakai baju colour oren.....kadang2 tu...."ibu pakai baju colour pink dengan adik....amir hadif colour biru sama dengan ayah"....ikut suka dialah...kadang2 dia sama dengan adik....kadang2 sama dengan aku.....hik...hik...


tengah fokus nak vacuum....



tak persan lagi ibu ambil gambar.....




dah nampak....pastu dia tanya...."nape ibu ambil gambar amir hadif"...aku jawab..."saje aje"....pastu dia jawab..."ala...amir hadif tahu....ibu nak masuk blog ibukan"....hik...hik...amir hadif bukan boleh tau....semua benda dia nak cerita dengan orang....kadang2 dia cerita dengan cikgu dia....bila ambil dia dari taska....dia akan cerita ler kat aku...."ibu tadi amir hadif cakap dengan cikgu...ibu amir hadif beli tut.....ibu beli kat tut"....macam2 lagilah....semua benda dia nak cerita......sekarang nie aku jadi berhati2 lak...takut benda yang sensitif pon dia nak cerita.....hik...hik..






Tuesday, January 28, 2014

aira hanisah dah 5 bulan

assalamualaikum....

25hb yang lepas genap umur aira hanisah 5 bulan....bulan depan dah boleh bagi makan.....lagi awal ler aku kena bangun....hik...hik...

semalam bawa dia p check up....sekarang berat dia dah 6.1 kg...naiklah sikit....cucuk semalam jerit kejap aje...lepas cucuk masukkan dia stroller...terus tidur....

sekarang dah banyak akal....bagi susu s26 dah tak nak...nak susu ibu aje....boleh plak dia tahu bezakan..mana satu susu ibu dengan susu formula....dia akan rasa sikit dulu....kalau susu ibu...dia teruskan....kalau susu formula....ditolak2kannya....mengamuk dia kalau bagi susu formula...dia tolak2 dengan lidah....tapi kalau dah haus sangat....minum aje dia...habis sebotol....hik..hik...

kalau dia bangun awal...dia akan bising...pastu dia akan korek mata, hidung, mulut aku....suruh bangun gak....bila aku buka mata...pandang dia...terus dia senyum...amboiii...adik oii...baru pukul 4 pagi dik oiii.....bangun kol 5.30 ler dik....hik...hik..kadang2 aku saje dengki dia...aku muka mata...pastu aku tutup balik....cepat2 dia korek mata aku....hik..hik...

sekarang semua benda nak masuk mulut...apa aje di capai....terus masuk mulut....kadang2 tudung aku pon dia tarik2....tak boleh ibu nak lawa sikit....senget benget tudung ibu...hik..hik..



nie gambar semalam....tu peha gebu dah kena cucuk....hik..hik...





Monday, January 27, 2014

kami serupa tak??...

assalamualaikum....

cuba korang tengok muka amir hadif dengan aira hanisah serupa ke tak??....ramai yang kata amir hadif ikut muka aku...aira hanisah plak ikut muka husband aku....betul ke??...hik..hik...







Friday, January 24, 2014

demam

assalamualaikum....

huk..huk...huk...kembali bersiaran....sebenarnya aku demam...3 hari mc....aku start demam hari ahad lagi....hari jumaat tu aku balik kampung MIL kat johor....on the way balik tu....aku kena cirit birit....asyik ler berhenti singgah meninggalkan harta karun...hik..hik....yang hairan aku sorang aje kena.....dari dalam kereta badan aku dah seram sejuk....sampai ke tulang...kepala dah pening2.....

tiba kat rumah....badan dah sakit2....malam tidur pon dah tak lena....sejuk sangat...hari isnin nak pergi kerja....tengok2 badan dah naik bintik2....tunjuk kat husband...husband suruh pergi klinik.....kebetulan husband aku nak sedut gas....dia semput lak....

tiba kat klinik ramainya orang...biasalahkan hari isnin....terpaksa ler tunggu gak....nasib baik aku dapat mc 2 hari....tunggu husband plak lama bebebau...pukul 12 baru settle....aduhhhhh.....hari rabu aku pergi lagi klinik....ambil darah....dapat 1 hari lagi mc....aku kena demam denggi....tapi takde teruk sangat....musim kot....esok aku kena ambil darah kat hospital lagi....hari ini pengasuh anak aku lak demam....kau orang kena hati2 tau....jangan biarkan air bertakung...kang tak pasal2 dapat demam denggi cam aku....hik...hik...











Wednesday, January 15, 2014

gambar kelas

assalamualaikum....

selamam aku kemas2 rumah tiba2 terjumpa gambar kelas amir hadif ....sebenarnya dah lama dapat....tahun lepas lagi...masa dapat tu...aku takdelah tengok betul2...sekali limbas aje...pastu terus aku letak atas rak...semalam aku kemas kat rak tu...ternampaklah gambar kelas amir hadif...aku cakap dengan amir hadif...masa tu amir hadif tengah layan komputer...apa entah dia tengok entah...

aku: o...nie gambar sekolah amir hadif...ibu tak tengok lagi...mana amir hadif nie..o..handsomenya amir hadif...tapi kenapa amir hadif butang baju sampai atas...

hadif: cikgu yang suruh....

aku: kakak acah mana (makwe amir hadif..hik..hik..saje nak dengki amir hadif)...

hadif: ala...yang rambut kembang....tulah dia....

aku: (gelak besar...tapi control..) kenapa pula rambut dia kembang...amir hadif tak cakap ke dengan dia ....

hadif: tak naklah...nanti putus cinta....

aku: amboi...kenalah cakap...(dalam hati....gatalnye anak aku nie..hik..hik..)

hadif: ehhh.....tapi sekarang rambut dia dah tak kembang dah....dah ok sikitlahhh (ayat macam frust aje).....

aku: hikkk...hikk...cantik lagi ke....(saje aje aku tanya lagi...nak tahu apa jawapan dia)...

hadif: ermmm...cantik (ayat macam tak puas hati aje)...

aku: eh....budak perempuan nie pon cantik juga (aku tunjuk gambar budak perempuan lain...saje nak api2kan dia)....amir hadif tak suka ke....

hadif: ermmm...tak suka...kakak acah lagi cantik (ayat marah)....

aku: amboi....amir hadif nie gatallah.....belajar pandai2 dulu.....kecil2 lagi dah gatalkan...amboiiii.....

tengok anak aku...gatalkan...baru masuk 6 tahun....dah ada makwe...dah pandai memilih pula tu...ikut perangai sape ler...kecil2 lagi dah pandai nak bercinta.....belum sunat lagi...ni semua terpengaruh drama pukul 7 ler ni...salah ibu juga....dok layan cerita tu...anak pon terjebak.....hik..hik..

amir hadif bukan boleh tau....mudah ikut....pastu cepat belajar....yang kita tak ajar pon dia tahu...lagi2 bab it....tahu aje dia....kadang2 aku lak tanya dia....hik...hik...kalau aku buka FB....tak log out....tahu2 dah berchat....pandai aje dia...takde sape yang ajar tu...tengok2 dah berchat...kadang2 dengan cikgu dia...entah cikgu dia faham ke idak...faham ler kot...elok aje berbalas...hik..hik..pandai pula pilih orang yang di kenal.....kadang2 tergelak juga bila tengok ayat dia berchat....ikut suka dia aje taip....selalu FB ayah dia jadi mangsa...budak2 sekarang cepat belajar......zaman dah berubah....






nielah gambar kelas amir hadif....cari amir hadif...




Monday, January 13, 2014

mengaji

assalamualaikum.....

aku dah hantar amir hadif pergi mengaji....start awal tahun hari tu....hantar kat orang....blok belakang rumah aku aje.....bayaran seikhlas hati....mengaji setiap hari isnin sampai jumaat....sabtu, ahad dan cuti umum....cuti....start mengaji pukul 8 malam....sekarang amir hadif mula mengaji guna mukadam dulu....lagipon amir hadif dah 6 tahun...baiklah hantar pergi mengaji....bagi dia lebih lancar mengaji.....




amir hadif  nak pergi mengaji nak pakai baju melayu aje...aku suruh pakai baju tidur....dia tak nak....dia kata...mengaji kena pakai baju melayu ajelah....baju tidur...untuk tidur aje....layankan ajelah....janji dia nak pergi mengaji....selalunya husband aku yang hantar amir hadif mengaji....pastu husband aku akan tunggu kat surau....nanti masuk waktu isyak....ustaz tu akan bawa amir hadif turun kat surau....lagipon rumah ustaz tu satu blok dengan surau....harap amir hadif dapat mengaji sampai katam....amin....








Thursday, January 9, 2014

beg oh beg

assalamualaikum....

pagi ini aku nak cerita pasal beg....sejak dah ada 2 anak nie...bertambah beg kena siapkan...satu hari sampai 5 beg kena siapkan....



beg purple tu beg baju aira hanisah...beg biru tu beg amir hadif.... 2 beg tu balik dari ambil dia orang...aku terus keluarkan  baju kotor semua...pastu siapkan baju untuk hari esoknya....beg kecil warna pink dan coklat tu...cooler bag untuk susu aira hanisah....warna pink hantar rumah pengasuh...warna coklat bawa pergi opis....dua2 beg tu pagi2 aku kena siapkan...hand bag warna merah tu kemas pagi gak....yang penting handphone dengan beg duit jangan lupa letak dalam hand bag tu.....banyak begkan kena siapkan...beg oh beg...hik..hik...








Wednesday, January 8, 2014

check up 4 bulan

assalamualaikum....

6hb yang lepas....pagi tu ada check up aira hanisah....kali ni timbang aje....berat sekarang 5.87 kg....27hb nanti datang balik...baru kena cucuk....kali ni adik selamat....tak kena cucuk...hik..hik...

perkembangan terbaru aira hanisah....dah dapat mulut...bising...lagi2 waktu pagi...dah test power...kalau hari cuti tak ada can nak bangun lambat....dia dah berzikir kat teliga...kadang2 tu pukul 5 pagi dah kejutkan ibu bangun....ibu reda ajelah...hik..hik...kalau hantar dia rumah pengasuh...dalam lif pon dia bising...nak bagitahu orang dengar suara dia ler tu...hik..hik..

jom layan gambar aira hanisah...






macam comel aje.....hik...hik..




Tuesday, January 7, 2014

lady bird in the house

assalamualaikum....

lady bird ada kat rumah kami....comei...comei...hik..hik...




masa nak bagi aira hanisah susu...tiba2 tertengok lak baju dia...baru perasan baju dengan botol susu ada gambar lady bird....stokin punya sama...satu set....







Monday, January 6, 2014

theme park i-city shah alam

30/12 yang lepas kita orang bermandi mandi di theme park i-city....pergi pon sebab menunaikan permintaan amir hadif....pening gak pikir nak pergi mana.....bincang punya bincang....last2 i-city ajelah...dekat pon dekat...amir hadif tak kisah...janji dapat mandi....


pagi tu breakfast kat warung bunian....




nie kat parking...




harga tiket...




amir hadif bersama snow white dengan orang kerdil....




adik pon nak gak...hik..hik..









ayah dengan amir hadif...




seronoknya dia orang main air...





aira hanisah duduk aje dalam stroller....kita orang bergilir2 jaga budak babam nie...









amir hadif penakut tau...naik gelosor pon takut...apalahhhh....





perasan macam kanak2...hik..hik..





gambar dia orang...mana gambar aku...huk..huk...aku kena jaga aira hanisah ler...time aku mandi dia orang tak nak ambil gambar aku...huk..huk...... kita orang mandi sampai pukul 2...pastu tengok cuaca dah gelap...cepat2 tukar baju..lepas siap aje...hujan pon turun....nasib baik dia orang sempat main semua...sampai nak gugur jantung husband aku...husband aku naik yang apa nama dia tornado ride...ambik kau...sekali aje naik...pastu dah tak nak...taubat...hik..hik..aku mati hidup semula takkan naik...main gelosor pon dah kira hebat...hik..hik..




singgah kat tesco...singgah makan aje...hujan lebat...tak tahu nak makan kat mana....












Friday, January 3, 2014

aiskrim milo chips more

assalamualaikum....

jom buat aiskrim....sangat mudah...cepat...dan jimat....



bahan...air milo...balace air milo masa breakfast...jangan di buang...boleh digunakan lagi....pastu biskut chips more....tu aje bahannya...mudahkan...



patah2kan  biskut chips more....




chips more yang telah dipatah2kan...ikut suka nak letak banyak mana....





pastu...tuangkan air milo....





tutup...masukkan dalam peti ais....cepat kan...





tara...dah beku....





dah boleh makan....senang ajekan...dan jimatkan....hik..hik..pas nie...cuba buat perisa lain lak...bekas aiskrim tu aku beli kat daiso....







Thursday, January 2, 2014

stroller

sebenar stroller nie dah lama aku beli......beli masa cuti pantang lagi...mula2 aku cari kat manjaku bangi...nak servey aje....pastu aku pergi lak manjaku kajang...terus berkenan lak....malas nak pikir...terus ambil ajelah...







aku beli buggy stroller...beli yang kecil aje...senang masuk bonet....kereta aku kecil aje....lagipon takut c aira hanisah tak duduk dalam stroller macam abang dia....amir hadif dulu memang langsung tak nak duduk dalam stroller...last2 barang yang duduk dalam stroller....alhamdullilah...aira hanisah suka duduk dalam stroller...senang ibu nak shopping...hik..hik..








tahun baru

assalamualaikum....

selamat tahun baru....apa azam tahun nie???....azam tahun nie nak jadi ibu yang terbaik untuk anak2....selama nie....jahat ke....hik..hik..

hari ini ramai yang ambil cuti....yelah...hari ini kan hari pertama sekolah....adik2 yang baru masuk sekolah...jangan nagis3 yek...

amir hadif masih taska lama lagi...masih setia dengan cendekiawan...hik..hik..tahun ini amir hadif dah masuk kelas 6 tahun....dapat cikgu baru....aku tak minta  pra sekolah pon untuk amir hadif....susah lah nak ambil tengah hari...leceh....pastu nak pikir tengah hari tu nak hantar ke mana plak....biarlah belajar aje di taska...

lagi setahun lagi amir hadif dah masuk darjah satu....kejap aje masa berlalu...tahu2 anak dah nak masuk sekolah rendah dah....

hari ini semua orang gomen gembira...bonus dah masuk...pagi2 lagi dah print slip gaji...senyum lebar aje tengok slip gaji...alhamdullilah.....