nuffnang

Friday, December 27, 2013

bercuti

assalamualaikum....

selamat bekerja bagi yang bekerja....selamat bercuti kepada yang bercuti...hik..hik..bagi tuan blog...selamat bergembira bersama anak2 tercinta...sekarang nie aku dan anak2 kat seremban...tak bercuti pon..just lepak kat rumah akak....nak bercuti macam mana...husband aku kena kerja...aku ambil cuti pon sebab taska amir hadif tutup....

aku akan bercuti sampai 2hb.....husband aku lak start cuti mulai esok....insya allah esok kita orang akan balik kampung....lepas tu bawa anak2 berjalan....ke mana???....masih dalam perancagan...hik...hik...

oklah...tu aje aku nak membebel...hik....hik..bye...



















Wednesday, December 25, 2013

aira hanisah dah 4 bulan

assalamualaikum...

happy merry christmas...dan selamat bercuti....ramai yang sambung cuti yek...termasuklah aku...aku cuti selama setahun...tahun depan baru masuk kerja....kita berjumpa di tahun 2014 yek kawan2 ku...hik..hik...

hari ini genap 4 bulan gegirl ibu....perkembangan terbaru....gegirl ibu dah pandai meniarap....good girl...



saya dah 4 bulan....



kembangnya hidung saya...hik..hik...




saya ada potensi untuk meniru abang saya....pantang nampak kamera.....hik...hik...




Tuesday, December 24, 2013

jom mandi...bagi wangi2...

assalamualaikum.....

jom layan gambar aira hanisah masa mandi di pagi hari....gambar ni aku ambil hari sabtu yang lepas....





saya suka mandi....




dah siap mandi....




yea....dah wangi.....




dah mandi...hati pon gembira....





abang pon dah mandi....tengok abang salam adik...sepatutnya adik cium tangan abang.....





tumbang abang...tak larat nak pegang adik lama2...





jom







tengok








baby







besar








mandi 









nak jadi baby gak....hik..hik...budak kuat sentap...kalau beli barang adik.....kena beli barang dia juga...kalau tak sentap dan merajuk sepanjang hari......ayat  dia..."ibu beli untuk adik aje...amir hadif punya takde ke....ibu kan ada 2 anak..."









Monday, December 23, 2013

akhirnya...makan dengan sepuasnya....



satay willy....



big apple...



domino's...share dengan kawan opis....



leko-leko.....




domino's lagi...bersama family...




dapat baucer aeon free...

semalam aira hanisah dapat rezeki terpijak....kebetulan semalam balik rumah MIL....abang ipar aku bagi baucer aeon RM100....dia suruh beli baju untuk aira hanisah...terima kasih bebanyak pak uda...moga murah rezeki....nanti kalau dapat lagi....jangan lupa agih2kan kat aira hanisah lagi yek...hik..hik..


dapat beli selai skirt...selai seluar....2 helai baju....sepasang stokin n headband.....ibu cuma tambah RM6 aje....jimat duit ibu....







sukaneka KRT

assalamualaikum....

14hb yang lepas blok aku dan 2 blok yang lain telah bergambung tenaga untuk menyambut sukaneka KRT....KRT tu tak silap aku ler...kumpulan rukun tetangga....macam2 ada...ada mewarna....sukan untuk kanak2...sukan untuk orang dewasa....tarik tali....ada cuba teka kacang...lucky draw....aku turun lambat...husband n amir hadif turun awal...sebab amir hadif masuk pertandingan mewarna....pastu aku turun jap pergi breakfast.....tunggu jap tengok dia orang bersukan...pastu aku balik...sian kat aira hanisah...panasss.....tak sempat tengok amir hadif punya sukan.....amir hadif masuk 3 acara...rebut gula2...gula2 campur dengan duit sekali...pandai2 ler...amir hadif dapat RM2....pastu masuk bawa bola dalam sudu...dapat no.3...dapat hadiah colour....dan masuk isi air dalam botol...dapat no.1....hadiah botol air.....tu aje....




pertandingan mewarna....dalam beg tu....dapat alat tulis...set colour....





maskot bomba.....




amir hadif pantang nampak kamera...macam2 aksi di buat....





nampak tak amir hadif....budak bajet kacak...hik..hik..husband aku hari tu jadi ajk....





games yang sempat aku tengok...





saya dah panas...jomlah balik...





Friday, December 20, 2013

tak ada air???


dari cik google...


tak ada air????....kat mane tak air???....uwaaaa...kat rumah ahkak takde air...pukul 6.15 pagi air dah tak ada...naib baik husband aku dah mandi awal2...sebab nak sembahyang kat surau...aku lak..masih bernasib baik juga....sempatlah mandi...masa nak ambil air sembahyang...tiba2 air keluar...kecil aje....bila tengok air nyawa2 ikan....cepat2 ler aku tadah aje........dapat setenggah baldi aje...tu pon cukup2 untuk amir hadif basuh badan dan gosok gigi aje...takde sabun2 bagai....minta2 balik kang dah ada air...dahlah kain baju berlambak nak basuh.....nak kecing berak lagi....hik..hik...














orang blok kawenkan anak

assalamualaikum....

14hb (sabtu) yang lepas...orang blok aku ada kawenkan anak perempuan dia....majlis diadakan di dewan presint 9....lepas zohor kami anak beranak pon pergi...yea..yea..dapat tengok pengatin lagi..yang paling penting dapat makan free....hik..hik...



goodies untuk tetamu dewasa....dalam tu ada coklat dan cup cake...untuk kanak2 dia orang bagi lolipop....



pelamin...ada pokok kelapa....




lauk pauk....nyam...nyam...




pengantin...tak clear sangat...sebab masa nie kita tengah kusyuk makan....




kami anak beranak...aira hanisah sampai2 terus tidur....bagi laluan untuk ibu dia makan dengan aman....hik..hik..sebenarnya aira hanisah pakai baju warna biru...sama colour dengan abang dia....masa on the way boleh plak dia muntah...sudahnya kena tukar baju....ibu dengan ayah pakai baju colour purple...hik..hik..




balik tu amir hadif nak mandi kolam....pujuk dia....kata air tu kotor ler...nanti kita pergi tempat lain...pastu dia nak main gelonsor jap...oklah....lepas kenduri kita orang terus ke sentul...balik rumah atokkk.....







Thursday, December 19, 2013

sup doraisami

assalamualaikum....



ini cerita masa hari raya korban....lama pon ceritakan....hik..hik...kebetulan ada dapat tulang dan daging korban......teringin sangat nak pekena sup ala2 sup doraisami....nak pergi jauh bebenau.......husband pon minta resepi kat emak sedara dia....alhamdullilah....menjadi....tapi takde 100% sama......perghhh...terangkat....nanti tahun depan kita try lagi...apa kes tunggu sampai tahun depan...nampak sangat tunggu dapat benda freekannnn......hik..hik...










Wednesday, December 18, 2013

ceramah

assalamualaikum...

cerita basi lagi...sebenarnya aku dah draf cerita2 basi nie....masukkan gambar aje...nak karang ayat tu yang malas...sudahnya tersimpan aje berbulan2....hik..hik...



ceramah ini di anjur oleh taska amir hadif, an nur dan ada lagi....masa ini aku masih bercuti bersalin lagi.....ibu bapa dengar ceramah kat surau...banyak tips dia orang bagi.....cara pemakanan anak.....cara mendidik anak...macam2 lagilah....anak2 plak pergi main games kat padang.....games apa dia orang main aku pon tak tahu....lepas dengar ceramah...pergi check kesihatan plak....aira hanisah plak aku tak bawa.....dia duduk rumah dengan atok dia....



amir hadif lepas main games....check gigi....berani tul amir hadif nie....ada satu gigi kena tampal....





Tuesday, December 17, 2013

sterlizer & warmer

assalamualaikum....


aira hanisah masih menyusu badan lagi...tapi aku campur gak susu s26....hari2 aku pam susu...satu hari 2 kali aku pam...dapat ler 6 oz ....kadang2 lebih...tengok keadaan....niat dihati nak beli warmer aje...untuk memudahkan memanaskan susu...sekali ada promosi dengan steriliser...bila aku comparekan harga....baik beli 2 sekali....jimat...lagipon boleh pakai lama....lagi senang kerja aku...aku beli kat manja ku...beli jenama autumnz.....




warmer tu boleh pakai dalam kereta juga....




nielah rupa bentunya...warmer tu aku dah bagi dekat pengasuh.....




Monday, December 16, 2013

pengasuh...

assalamualaikum....

memang dalam delema ler aku....macam2 dugaan...punya susah nak cari pengasuh....sebelum bersalin lagi husband aku dah carikan pengasuh...dah dapat....satu blok ngan aku....ok....ingatkan settlelah...tak ada masalah....nak jadikan cerita...ada hamba allah datang melawat aku kat rumah....dia pon tanya ler...nanti baby hantar kat mana...aku pon jawab.....hantar kat sini...bla...bla...tingkat...bla...bla...rupanya anak dia pun pernah hantar kat situ...aku pon tanya ler...ok ke tak...dia kata...orang tu jaga anak dia ok....tapi member dia pon hantar kat situ juga...anak member dia ada masalah....ada kes...kira besarlah kes tu...siap kes polis ler....bila dengar cam tu....jadi takut plak....bila cakap dengan MIL dan adik beradik aku....dia orang semua tak bagi....husband aku pon tak tahu nak cakap macam mana...yelah dah janji nak hantar....dahlah husband dia asyik tanya kat husband aku...jadi ke nak hantar anak...husband aku dah jadi serba salahlah pulak...

aku pon cari pengasuh lain...dapat ler...mula2 aku tanya dia jaga berapa orang...sekarang dia dah jaga 4 orang...paling kecil nak masuk setahun...oklah...aku pon cakap nanti aku confirmkan....nak bincang dengan husband....bila husband aku dah setuju...aku pon call...kata jadi nak hantar...tiba2 dia cakap dia ada tambah baby lagi sorang...beza sebulan dari anak aku....dia kata dia dah biasa jaga ramai2...oklah..aku pon cakap...nanti saya cakap dengan husband....bincang lagi...ok setuju....aku pon call lagi...cakap aku nak jumpa dan nak datang rumah dia...last2 dia jawab dia dah tambah lagi 2 orang....bila aku dengar camtu...faham2 ler...perhhh ramai bebenau...larat ke...terus cancel.....

cari punya cari...tak dapat gak pengasuh....lagi 2 minggu nak masuk kerja...tak dapat gak pengasuh....bila dah tak dapat pengasuh...adik beradik aku pon suruh hantar kat dia orang...dia orang kata.....sekarang nie dah macam2 kes...dahlah susah nak dapat anak...dah masing2 nak jaga anak aku...termasuk ler MIL...masalahnya takkan aku nak berpisah dengan anak...tak sanggup aku...bincang punya bincang.....akak seremban aku pon cakap....sekarang ni kita kena fikir pasal keselamatan anak....hantar aje dengan dia...lagipon dia ada sorang anak aje...seminngu sekali ambil...lagipon aku ada rumah kat seremban....aduhhhh....termampukah aku....sepanjang cuti tu....macam2 aku fikir...tengok muka anak...sedihnya....rasanya macam nak berhenti kerja aje......nak hantar taska...memang aku tak nak....tapi pernah gak tanya kat taska amir hadif....baby dia ambil RM500++....tertelan air liur......akhirnya aku bersetuju hantar anak kat rumah akak aku kat seremban....

sepatutnya aku masuk kerja 25/11...tapi aku sambung cuti 3 hari...pastu aku minta akak aku duduk rumah aku 2 hari...28 dan 29/11 untuk jaga anak aku kat rumah....tak sanggup lagi nak pisah dengan anak....pastu aku akan hantar terus anak aku....aku pon  pack barang2 anak aku ....hantar kat rumah akak aku.....

tiba2 MIL aku bagitahu dia nak jaga anak aku selama seminggu....alhamdullilah...tak berpisah lagi dengan anak aku....4hb husband aku pergi sembahyang subuh kat surau.....ada orang tanya husband aku...dah dapat pengasuh ke...pastu husband aku jawab belum...dia pon kata kat blok sebelah ada jaga anak...dia bagi no phone....alhamdullilah orang tu nak jaga....sekarang dia dah jaga 2 orang...2 orang tu dah setahun lebih....2 2 perempuan...oklah tu...harap2 sangat dia dapatlah jaga anak aku dengan baik...kesudahannya aku ambil balik barang anak aku kat rumah akak aku....akak aku lak yang sedih...hik..hik..syukur sesangat...




sesungguhnya ibu tak sanggup berpisah dengan kamu....walaupun seminit....







majlis perkahwinan member husband

assalamualaikum....

majlis diadakan pada 23/11 yang lalu....bertempat di perbadanan putrajaya....



budak babam nie dah cantik2 tidur pulak....




on the way....nie kali pertama aira hanisah pergi kenduri kawen....





lauk pauk...





pelamin....




pengantin....meriah majlis dia orang nie....dia orang satu majlis persandingan....dah trend sekarang nie...buat satu majlis aje....boleh buat besar2an....majlis dia orang nie ada candy buffet...ada booth bergambar....siap print lagi...yang penting free....hik..hik....









Friday, December 13, 2013

hadiah untuk aira hanisah

assalamualaikum....

alhamdullilah....banyak aira hanisah dapat hadiah...terima kasih bebanyak kat kau orang...yang bagi duit pon terima kasih gak...duit2 tu...separuh dah masuk bank...separuh lagi ada dalam simpanan aku....tak pergi2 lagi bank...hik..hik...



nie antara hadiah yang dapat masa buat aqiqah hari tu....hadiah sebelum aqiqah....aku tak sempat nak ambil gambar....kali ni aira hanisah banyak dapat baju....amir hadif dulu banyak dapat hamper...berlambak bedak, syampu, bath, losen....bertahun2 tak habis....hik...hik....terima kasih bebanyak semua....



nie baju auntie fiza bagi...cantik tak....hik..hik....





Thursday, December 12, 2013

bersunat

assalamualaikum....

anak dara aku dah bersunat...dah boleh kawen....hik..hik..amboi...dah nak menantu ke....hik..hik..aku sunatkan dia 21/11 yang lepas.....

cerita bab menantu nie..tiba2 teringat kat amir hadif....tahu tak???....kat taska amir hadif dah ada makwe....amboi....kemain lagi yek...dah lama sebenarnya amir hadif dah ada makwe tau...masa aku pregnant lagi...nama makwe dia arrisa....siap buat surat cinta lagi...masa aku baca tergelak2 aku....siap ada bunga2 lagi.....yang paling kelakar...amir hadif suruh aku beli cincin....aku cakap ngan husband aku..."camne bang...amir hadif nak kawen....kita nak dapat menantu....nak dapat baby tak lama lagi nie"...tergelak besar husband aku.....kecil2 dah pandai yek....belajar dulu.....




masa nie kat rumah....adik takut ke....



on the way...dalam kereta....



masa nie dah sunat....aku sunat kat klinik alam damai di cheras....alhamdullilah...aira hanisah tak nangis......






Wednesday, December 11, 2013

my birthday

assalamualaikum.....

huk..huk..huk...cerita basi dah....takpe...takpe...kita jadikan sebagai kenangan aje...hik..hik...
sebenarnya birthday aku 1/11 yang lepas....ye...dah sebulan lebih....tapi aku sambut 6/11..takdelah lambat sangat pon...cuma masuk blog aje....lambat banyak...hik..hik..



husband belanja kek kecil aje...c bini kata takyah beli besar2...amir hadif aje yang makan....hik..hik..pastu husband aku belilah kudap2 skit...beli kat baker cotage aje....




anak yang lebih excited....takpelah bagi peluang kat anak... .happy birthday.....happy birthday...happy birthday to ibu....yang tiup lilin anak....tuan punya birthday tukang ambil gambar...hik..hik..




gambar anak2 lagi...orang punya birthday dengan orang tukang belanja....malas nak ambil gambar....hik..hik...




hadiah paling bermakna....adalah....tengok anak2 gembira ....sayang amir hadif dan aira hanisah...i love u all....ummmppphh.....





Tuesday, December 10, 2013

prestasi menyeluruh 2013 taska cendekiawan

assalamualaikum....

dah hujung2 tahun...budak2 taska dah tak belajar dah....buku2 pon semua dah di pulangkan....pergi taska pon...buat aktiviti2 lain aje....amir hadif pergi taska pon dah tak nak pakai uniform....dia kata dah tak belajar...kawan2 pon pakai baju biasa aje....cikgu  pon bagi...baikkkkk anakku...hik..hik...

perkembangan amir hadif sekarang nie....alhamdullilah....ada peningkatan....amir hadif dah boleh mengaji...dah boleh baca jawi....syukur....



masa dalam kereta lagi amir hadif cakap ada surat untuk ibu....dia suruh baca...macam mana nak baca....surat tu siap berstapler....dahlah dengan nak drive lagi......tak sabar2 amir hadif suruh aku baca....tiba aje kat rumah aku pon buka ler....ingatkan surat apa...rupanya prestasi untuk amir hadif......alhamdullilah.....semua Ä....amir hadif murid yang bijak....pencapaian lak....dah 100%.....alhamdullilah....ibu bangga dengan amir hadif.....semoga amir hadif jadi anak yang pandai......anak yang soleh......anak yang lembut hatinya....amin....amir hadif tuntut bawa dia pergi theme park....tempat mana yang sesuai yek...dahlah musim hujan...ermmm....



antara buku2 yang dipulangkan...kebanyakan semua buku dapat bintang....alhamdullilah....