nuffnang

Wednesday, July 31, 2013

menu berbuka hari ke 21



ayam masak sambal, taugeh + kucai + tahu goreng, buah betik, cucur udang dan air sirap laici....




























menu berbuka hari ke 20

assalamualaikum.....yea...yea...lagi seminggu lagi kerja...pastu raya...hik..hik...



ikan selar masak sambal cili api, sayur kobis masak lemak putih, kuih donat, pau kacang, cakoi, buah betik dan sirap bandung....





















Tuesday, July 30, 2013

pengalaman bersalin


minggu nie aku dah masuk 36 minggu....tinggal 4 minggu...maknanya ada sebulan lagi....debaran semakin terasa....

bila dah hampir nak bersalin ini....tiba2 teringat pula time bersalinkan amir hadif...5 tahun yang lepas....masa teringat  inilah....baik kita abadikan dalam blog ini...boleh jadi kenang2an...mana tahu...bila amir hadif dah besar...dia baca blog ibukann...hik..hik..

masa aku pregnantkan amir hadif...aku hadapi masalah usia baby....aku jenis period yang tak teratur....2 3 bulan baru period....bayangkan....aku kawen bulan 6...last period aku bulan 4....mula2 check up...nurse kira ikut tarikh period aku....tiba2 aje aku dah pregnant 3 bulan....padahal aku kawen baru sebulan lebih...camne tu....hik..hik...

setiap kali p check up...mesti scan...doktor dok ukur sana...ukur sini...ukur kaki...ukur kepala....segalanyalah dok diukur.....dan setiap kali ukur...mesti tukar tarikh due...pening kepala...yang menjadi masalah lagi...baby aku kecil...lagilah susah nak kira usia baby....

ok kita teruskan cerita pasal  nak bersalinkan amir hadif yek...aku masih ingat lagi.... pada 27/3/2008 (khamis)...masa tu aku masih berkerja lagi...yelah...tarikh due pon asyik bertukar aje...mana satu pon aku tak tahu...baiklah kita kerjakan....cuti awal2 kang tak beranak lagi....lebih baik simpan cuti.......masa tu lepas lunch...tiba2 badan aku jadi sejuk....kesejukkan teramat...sampai menggigil ler...mata pula asyik pedih...sampai keluar air mata....macam nak demam....bila dah sejuk sangat...aku dah tak tahan...aku pon bangun terus berjalan2...dok pusing dalam opis...kononnya nak bagi badan aku panas....ada kawan opis aku (budak lelaki) pon tegur aku...""kau dah kenapa nie...dok berpusing2 nie...beranak kang baru tahu""....hik..hik..aku pun jawab ler....."kau tak sejuk ke...aku sejuk sangat ler".....bila dah tak tahan sesangat aku pon sms husband aku...suruh ambil awal...aku dah tak larat dah...tiba2 demam pula....

balik dari opis aku...terus masuk bilik...dah tak tahan bebenau....dok berselubung....malam tu aku tak makan pon.......malam tu boleh pula husband aku sakit perut....memulas2....tiba2 pula perut dia masuk angin....sapu minyak angin pon tak hilang.....dahlah isteri demam...suami pula sakit perut....dugaan tul..... malam tu husband dok tahan sakit....bila dah dekat nak masuk waktu  subuh tu barulah hilang sakit perut husband dan aku pon dah tak demam... 

28/03/2008 (Jumaat)....dalam pukul 6 pagi aku bangun dari tido...konon2 nak pergi kerja....time aku bangun dari tido tu...tiba2 perut aku pula sakit ...aikk...masuk angin gak ke....malam tadi husband aku...kali ini aku pula yang sakit.....maybe aku tak makan malam tadi kot.....aku pon baring balik atas katil...berapa minit lepas tu hilang plak sakitnya...main2 pula....aku pon bangun balik nak pergi mandi...belum sempat nak masuk bilik air...sakit tu datang balik...aik...nape nie....sakit sangat pula tu...aku pon duduk tepi katil...seminit lepas tu sakit tu hilang balik...husband aku pon cakap ler....."macam mana nie...nak pergi kerja tak"...aku pon jawab..."entah ler...kejap sakit...kejap hilang...takpe...abang sembahyang dulu"....bila sakit tu hilang  aku pon nak p mandi...tiba2 sakit tu datang lagi...kali nie sakit perut yang memulas2...rupa2nya sakit nak membuang...aku pon lepaskan hajat tu....hik..hik...lepas tu aku rasa lega sangat...aku cakap ngan husband..."la...sakit perut nak berak rupanya"....hik..hik..aku pon nak p mandi...tiba2 sakit tu datang lagi...aik...dah berak pon sakit lagi...kali ini dah takleh tahan...sakit bebenau pula....makin lama makin kerap sangat pula sakitnya....husband tanya lagi..."macam mana nie....nak pergi hospital tak...entah2 nak bersalin kot".....aku pon jawab...."jap2...kita tunggu jap lagi...kalau dia sakit lagi....baru kita pergi"......padahal aku takut nak pergi hospital...takut kena seluk (akibat dengar cerita dari orang)...hik..hik..

bila dah tak boleh tahan aku pon ikutlah cakap husband....dalam pukul 7 lebih aku pon pergilah hospital....masa on the way ke hospital.....aku cakap ngan husband jangan bawa kereta laju2....entah2 lambat lagi nak bersalin...kang kena seluk banyak kali...ngeriiii....time datang sakit tu...aku pulas tangan pastu peha  husband aku....yang mana sempat ler....bila aku dok pulas2...husband aku pon tekan minyak...yang aku..."takyah laju2"...hik..hik..yang paling kelakar...bila aku dah sampai hospital...dah sampai dewan bersalin pon...aku suruh husband aku round2 dulu...punyalah takutttttt.....hik...hik...

aku tiba hospital dalam pukul 8 lebih....aku terus pergi kat kaunter buat pendaftran....walaupun sakit aku buat2 tahan aje....dah siap semua pendaftaran...nurse suruh aku masuk satu bilik....buat urin test dulu....pastu dia suruh baring...nak seluk...tengok berapa dah buka...time nie aku dah sakit bebenau dan tak boleh fikir apa dah....betul2 dah tak tahan...apa nurse suruh buat aku ikut aje....dah sakitkan....apa pon tak ingat....bila nurse tu seluk dah buka 4cm (tak rasa sakit pon....tak rasa apa2 pon...mungkin dah terlalu sakit kot....hik..hik...)...terus nurse tu suruh aku tukar baju dan  terus ke labour room....masa kat labour room tu nurse terus pasang mesin kat perut aku....nurse tu pesan kalau sakit sangat...sedut gas nie....perhhh...time nie aku dah meraung2 dah...dah tak tahan...kejap2 aku panggil nurse....sedut gas pon...tak berkesan...tambah sakit adalah....nurse pon check lagi dah buka 6cm....nurse pesan jangan teran tau...doktor belum sampai lagi...bolehhh....aku tak tahan dah nie....nurse tu datang lagi...check...baby aku boleh pula tido...time2 nie plak nak tido...nurse suruh aku mengiring...bagi baby bangun...dahlah sakit...oh...baby kenapa plak nak tidur....

tak lama tu doktor pon sampai....doktor pon check bukaan...doktor kata nak pecahkan air ketuban dulu....terus dia orang sediakan peralatan....masa pecahkan ketuban tu...rasa sakit sikit aje....lepas aje pecahkan ketuban...dia orang panggil husband aku masuk....dan mulalah acara meneran....kali pertama ku teran tak berjaya...yelah aku dari semalam tak makan...mana ada tenaga....dia orang kata aku salah teran....tu teran muka.....kali kedua pon tak berjaya....time aku meneran...nurse2 tolong gak tolak perut aku kebawah....dan dia orang bagi semangat kat aku....bila doktor kata kepala baby dah keluar....kalau awak sayangkan anak awak...tolonglah push betul2...aku masa nie dah tak tentu arah dah ....aku siap bangun lagi....dah tak tahan sangat...aku sempat ler peluk husband aku...hik..hik...last2 husband aku kena keluar....kali ke 3 ke 4 kot baru aku berjaya.....perhhhhh...lega....masa tu pukul 10.15 pagi..keluar putera aku...muhammad amir  hadif.....

lepas aje amir hadif keluar...dia orang terus bawa keluar....pastu acara jahit menjahit....bila aku tanya doktor...anak aku lelaki ke perempuan....doktor jawab...takpe...nanti husband awak pergi tengok...anak awak kena tahan kat nicu dulu...rupanya amir hadif kena jangkitan kuman dan ada masalah jangtung sikit....satu hari aku tak dapat tengok baby...hanya husband aku aje dapat tengok....esok paginya baru aku boleh tengok amir hadif.....kesian....penuh dengan wajar....tapi doktor kata tak ada apa2...kita nak habiskan dos ubat dulu....

29/03/2008....petang tu aku boleh keluar...amir hadif kena tinggal....doktor nak pantau dulu....sedih....sob..sob...2 hari lepas tu...baru amir hadif dah boleh keluar....alhamdullilah......tulah kisah pengalaman aku melahirkan amir hadif....
















menu berbuka hari ke 19

assalamualaikum...

aik...mana menu berbuka hari ke 18...hik..hik..hari tu aku berbuka kat rumah akak aku kat seremban....so...tak adalah tajuk tu...hik..hik..tapi syok ooooo...hari tu akak aku masak lemak cili api ketam....khas tu adik tercinta....ahakkkksss...hik..hik..dah jom kita teruskan dengan menu berbuka aku...



kari ayam, sayur campur, buah pear dan air oren....masak simple aje...baru sampai dari seremban dan penat bershopping.....
















Monday, July 29, 2013

menu berbuka hari ke 17

meh tengok menu berbuka aku hari jumaat lepas...aku masih berjaya tidak menjejak kaki  ke bazar ramadhan....husband masih gagah masak sendiri....isteri yang memboyot tolong potong2 aje....hik...hik...kali ini husband hanya singgah gerai kat uniten beli kuih aje....tu pon atas permintaan isteri.....hik..hik..



ikan sardin, ayam goreng, sayur campur, ikan masin, buah epal, buah pear dan air oren.....




















jom main bunga api

assalamualaikum....

alhamdullilah hari ini dah 20 hari kita berpuasa....dan alhamdullilah aku masih berpuasa penuh lagi...walaupun moyok dan lembik....hik..hik...yea...minggu depan dah raya....tak sabar nak makan ketupat....aku balik kampung hari rabu tu (7hb)...

makin hampir nak raya...makin bising bunyi mercun...kawasan rumah aku setiap malam dah bising....sana sini bunyi mercun....amir hadif pon excited minta ayah dia beli bunga api....nak main gak...kebetulan i minggu lepas aku balik seremban....malam tu jalan2 kat bazar larut malam...amir hadif jumpa bunga api...bising nak bunga api...ayah dia pon belilah...bunga api aje...no..mercun....malam tu juga main....tak sabar2....





malam tadi sambung main lagi...kali ini sambung kat rumah sendiri....




nampak aje berani amir hadif nie...tapi penakut tau...(abaikan pokok bunga yang layu lagi kering...hik..hik..)









Friday, July 26, 2013

menu berbuka hari ke 16

seterusnya kita layan lagi menu berbuka qaseh ziera....hik..hik...


sambal telur, sayur kobis + kobis bunga + kacang buncis goreng, ikan masin, ulam raja (habis juga akhirnya), ayam masak kari (member opis bagi....sedap sangat walaupun tak guna santan dan susu pon....terima kasih daun keladi yek...nanti boleh bagi lagi....hik...hik...), buah rock melon, kuih karipap, cucur badak dan air oren.....


























kuih / biskut raya dah terima dah

assalamualaikum....

wah...mentang2 dah gaji....tempahan kuih / biskut raya pon sampai...tak dan akak nak cucuk duit .....nasib ada saki baki duit lagikan.....hik..hik...


semalam tempahan pertama sampai popia simpul....dah pon selamat suku aku n amir hadif makan.....sedap bagat....popia dia kecil2 dan ranggup....amir hadif panggil kuih kopiah...hik..hik....hari ini tak pon minggu depan makin banyaklah dapat tempahan...sediakan duit aje yek.....


























Thursday, July 25, 2013

menu berbuka hari ke 15

assalamualaikum....

oklah...tak payah nak coleteh2 panjang2...kita teruskan aje menu seterusnya....hik..hik...


ikan sardin masak sambal (guna cili api + cili basah), ulam timun jepun, kacang botol, ulam raja (kali ini semua ulam2an...takde sayur2...), kuih donat, buah epal, buah pear, air kelapa dan air longan.....























Wednesday, July 24, 2013

menu berbuka hari ke 14

no idea...kita layannn aje...hik..hik..


daging masak kicap, kacang panjang + hati ayam goreng, ulam raja, buah mangga dan air longan....


























menu berbuka hari ke 13

assalamualaikum....salam ramadhan...hari ni dah 15 hari kita berpuasa....alhamdullilah...aku masih puasa penuh lagi....tinggal 2 minggu lagi...tinggal 2 kali hari rabu lagi...pastu kita dah rayaaaaa....kat radio hotfm hari ini pun dah keluar lagu raya.....mood raya dah mai dah....hik..hik...

kau orang dah apply cuti raya ke...aku dah...aku apply 2 hari aje...sehari sebelum dan sehari selepas....aku takut nak ambil cuti lama2....yelah time 1 ramadhan tu aku genap 37 minggu...bila2 boleh beranakkan....kena berhati-hati....tapi  minta2 sempatlah aku merasa makan ketupat...nyamm...nyammm...hik..hik....

oklah jom kita teruskan dengan makanan yek....


kali ni kita orang masak nasi lemak.....ada sambal kerang, ayan goreng berempah, timun jepun, telur rebus, cekodok, buah mata kucing, buah tembikai, air kelapa dan air soya jagung.....



















Tuesday, July 23, 2013

menu berbuka hari ke 12

 kita teruskan lagi dengan menu berbuka ....



sambal kerang (bapak buyung yang terigin...hik..hik..), kangkung goreng belacan, ulam kacang botol, buah tembikai, buah mata kucing dan air soya.....























menu berbuka hari ke 11

assalamualaikum....

hari ini kita teruskan lagi dengan menu berbuka.....masa ni mak mertua aku datang...tido kat rumah...tapi kita masak simple aje...hik..hik..



ayam + terung + kentang masak lemak cili api, sukun goreng, kuih tepung pelita, kuih seri muka, agar2 (mak mertua bawa), air mangga (akhirnya habis juga), dan air sirap cincau (kenapa air aku gelap gelita....mana taknya cincau satu ketul besar aku masukkan....lebih cincau dari air...hik..hik...)




handsome boy...dah besar dah anak ibu yek...budak banyak cakap...budak banyak tanya....budak kuat merajuk....semuanyalah.....masa ni sebelum keluar rumah...nak p sambung shopping raya...buat tambah2 apa yang patut....





















Monday, July 22, 2013

menu berbuka hari ke 10

ok...mari..mari...mari...mari...mari kita tengok menu berbuka lagi...tengok aje yek..hik..hik...



udang + bendi masak sambal (sebelum bendi tu layu di tasik madu...lebih baik kita campakkan sekali ...hik..hik...), sawi masak air (kan aku kata...hari2 sawikan...), pisang goreng, buah apple buah oren dan air mangga....




























menu berbuka hari ke 9

assalamualaikum...selamat pagi...alhamdullilah hari ini kita dah masuk 13 hari berpuasa....tapi hari ini aku nak tunjuk menu berbuka puasa aku hari yang ke 9....ketinggalan kereta api pulak aku...hik..hik...





ikan kembung masak kicap, sawi masak air (hari2 sawi...kejap sawi pendek...kejap sawi panjang...yelah....konon2nya nak buat stok seminggu...sekali beli terbanyak ler pulak....sebelum sawi tu laju di tasik madu...baik kita masak dulu....minggu nie dah tak beli sawi lagi....cukup2lah..hik..hik..), tempe goreng, pisang goreng, kuih samosa, jangung rebus dan air jus epal (nie pun sama...sebelum dia kecut mecut...lebih baikkita  buat air...hik..hik..)






















Friday, July 19, 2013

air selusuh dan air zam-zam

assalamualaikum...selamat pagi...

hari ini aku nak cerita pasal air selusuh....orang kata kalau dah dekat2 bersalin nie....eloklah buat air selusuh...nanti dah nak bersalin baru minum....air selusuh nie untuk mempermudahkan kita bersalin nanti....kita hanya berusaha...yang lain tu kerja tuhan...

air zam-zam pula....bila baby dah lahir...kita titiskan  air tu kat mulut baby...untuk dijamahkan pada bayi baru lahir...




2 botol penutup putih tu air selusuh....mak sedara husband tolong buatkan....nampak tak air yang kanan tu dah kurang....tahu tak kenapa....amir hadif dah minum...dia ingatkan air zam-zam.....bagus....hik..hik...yang penutup biru tu air zam-zam....member opis bagi....berdoa kepada tuhan...mudah2an dipermudahkan untuk aku bersalin....




























Thursday, July 18, 2013

menu berbuka puasa hari ke 8

assalamualaikum....jom tengok apa aku berbuka puasa semalam...



ikan kembong masak pindang (campur bendi, belimbing buluh dan tomato), sayur goreng (carrot campur sawi), ulam timun jepun, goreng cempedak (semalam husband beli sebiji buah cempedak....baru RM8....isi pun cantik....memang puas makan), buah cempedak mentah (mak buyung nak makan...asingkan awal2...memang manis ler), buah anggur dan air tembikai....




dah lama tak letak gambar budak nie....budak yang tak puasa...pernah puasa 2 hari aje...tu pun sekerat hari...aku ajar dia puasa hari sabtu dan ahad aje....tu pon asyik minta macam2....takpe...slow2....

















Wednesday, July 17, 2013

menu berbuka hari ke 7

dan tiba masanya....mari kita tengok menu berbuka aku semalam...



sotong masak sambal....sup sayur campur (ada petola, cendawan, sayur sawi, fish ball dan daun sup), putu piring, kuih cara manis dan cara berlauk (tak sedap dan tak cukup masak), buah anggur, mata kucing, tembikai dan air laici.....



petang semalam tengku adnan ada bagi lauk kat blok aku....so ada lauk tambahan....




paru goreng berlada, sambal jawa dan buah kurma.....























barut baby

assalamualaikum.....selamat pagi...pagi ini tak ada gambar makanan lagi yek....petang2 sat kang baru aku masukkan...hik..hik...

kali ini kita cerita pasal barut baby pula....



barut baby ini aku beli 10 helai aje....buat tambah2....aku minta  jiran akak aku tolong belikan...dia  beli kat kuala pilah....aku suka barut yang tradisional....putih gitu.....tak mahu yang colour2....lain orang lain citarasa yek...minggu nie aku dah 34 minggu...tinggal 6 minggu lagi....debar2...esok ada check up kat klinik kesihatan....harap2 semuanya ok.....
























Tuesday, July 16, 2013

menu berbuka hari ke 6


menu berbuka puasa aku hari yang ke 6....aku lupa nak snap gambar....punya tak sabar nak berbuka...lapar...lapar...nak makan...nak makan.....lupa semuanya...bila makanan dah ada depan mata...azan aje...terus....ngap...tengah kusyuk makan..alamak...tak ambil gambar pula....dah kenyang baru teringat...hik...hik...maka lepas aje berbuka....tengok lauk ada lagi  lauk dalam kuali...apa lagi....nak gak ambil gambar...tunjuk bukti....hik..hik..





udang + kacang panjang + belimbing buluh (puas makan...udang dia besar2 dan manis isinya ...dapat pula makan belimbing buluh....masam2 gitu...), makanan lain pula (nak gak bagitahu)....ada ulam kacang botol, jemput2 udang, buah mata kucing, air mangga....
















menu berbuka hari ke 5

asslamualaikum....selamat pagi...blog aku penuh ngan gambar makanan aje yek...hik..hik...tu yang best time bulan puasa....blog sentiasa berupdate...hik..hik...dah jom...layan menu berbuka aku hari ahad yang lepas....





ikan cencaru bakar bersama air asam ( perhhh...memang meletop...bertambah2...), sayur sawi campur fish cafe goreng, ulam kacang botol, kuih buah melaka (buat sama2 dengan amir hadif....amir hadif tukang gentel....), bubur lambuk (husband dapat kat surau rumah), buah mangga, buah mata kucing, air kelapa dan air soya delite.....
















Monday, July 15, 2013

menu berbuka hari ke 4

jom....kita sambung lagi jamu mata...kali ini menu berbuka aku hari sabtu....




paprik seafood, telur dadar, ikan mayong masak asam pedas (lauk semalam...tak habis..), ulam timun jepun, kuih tepung pelita (kali ini beli 10 ketul RM4...baru puas makan...), buah nangka dan air mangga peel fresh.....



















menu berbuka hari ke 3

assalamualaikum...selamat pagi...alhamdullilah hari ini dah hari ke 6 kita berpuasa....aku masih penuh lagi....harap2 sampai ler ke hujung....insya allah

pagi2 nie kita jamu mata kita dengan menu berbuka aku hari jumaat lepas....jangan sampai terliur yek...masih pagi lagi nie...bukan niat nak bagi kau orang terliur yek...cuma bagi panduan dekat kau orang...mana tahu nak tiru menu aku...hik..hik...perasaaan....








Ikan mayong masak asam pedas, bubur lambuk (husband dapat kat masjid time sembahyang jumaat), kuih samosa daging (sedap tau...beli ngan member opis...3 ketul RM2....husband dia meniaga di pasar ramadhan presint 2....kalau kau orang nak try...p cari di sana yek...), kuih tepung pelita ( sedap gak...husband aku beli di uniten bangi...5 ketul RM2....amir hadif sorang aje makan sampai tiga....ingatkan dia tak suka kuih lembik2 nie....aku ngan husband dapat makan sorang seketul aje....), Buah betik (ambil dari kampung hari tu....), air kopi dan air bliss....tu aje.....





















Friday, July 12, 2013

menu berbuka hari ke 2

ok...mehlah tengok menu berbuka....





ikan merah masak sambal, kacang buncis goreng, cucur udang, karipap, buah mangga dan juga air kelapa....tu aje.....hik..hik..















air kelapa muda

assalamualaikum....hari ini dah masuk hari ke 3 ke berpuasa....alhamdullilah....



masuk lapan bulan aku pregnant...barulah aku mula minum air kelapa....orang kata minum air kelapa time dekat2 bersalin elok...nanti baby keluar bersih aje...memang betul pon...time aku bersalinkan amir amir dulu....bersih aje...





















Thursday, July 11, 2013

menu berbuka hari pertama

ok...jom tengok menu berbuka aku pada hari pertama...



masak satu lauk aje...sotong + kacang + sawi + lobak asin....cukuplah yek....tu pon husband yang masak...mak buyung tak larat...melepek....rasanya sepanjang ramadhan nie husband yang masak kot...hik..hik....terima kasih bebanyak yek bang...nasib baik dapat suami yang boleh masak....sayang abang ketat2..cewahhhh..hik..hik....
















johnny's restaurants

assalamualaikum.....

hari kejadian hari sabtu (6hb)...sebelum kita berpuasa...mari kita makan puas2...hik..hik...masa nie on the way balik kampung...singgah aeon seremban...isi perut jap kat johnny's...pas tu shopping sikit baju untuk raya...dah penat baru teruskan perjalanan....

tapi masa on the way lagi kita orang singgah kat stadium paroi pula...singgah beli popia kuala kangsar...memang terbaik ler...meletopsss...popia basah dan kering...semua sedap...pernah masuk JJCM....gambar lupa nak ambik...hik...hik...

masa balik dari kampung kita orang singgah lagi kat stadium paroi...konon2 nak makan cucur udang pula kat gerai popia kuala kangsar tu...husband pula nak ulang makan popia lagi....tup2...sampai kat sana kedai dia tutup pula...rupanya setiap hari ahad tutup ler....hancur harapan....terpaksa ler cuba makan kedai lain...tapi popia dia tak tersedap macam popian kuala kangsar.....nanti kita cuba lagi yek....hik..hik...

jom layan gambar kat johnny's.....






antara makanan yang kita orang order...ada 20 lebih mangkuk semuanya...untuk 4 orang makan....semput nak habiskan....



banana split...untuk amir hadif dan anak buah...

**lepas nie asyik cerita menu berbuka puasa pula yek.....hik..hik..








Wednesday, July 10, 2013

buah kurma

assalamualaikum....selamat pagi....selamat berpuasa....hari ini hari pertama kita berpuasa....entahlah mak buyung nie...larat ke idak....hik..hik...mintak2 tahun nie dapat ler puasa penuh....




nie buah kurma....taska amir hadif yang bagi....dulu kat opis lama memang setiap tahun dapat kurma free....sampai tak habis ler....tahun nie ingatkan kena beli...tapi dapat gak free....hik...hik..semalam pon opis husband bagi satu kotak kurma free...alhamdullilah....






















Tuesday, July 9, 2013

lif rosak, kena guna tangga

assalamualaikum....

nie aku nak cerita pasal lif rumah aku rosak....hari kejadian 6hb...time tu nak balik kampung....lif kat rumah aku memang selalu rosak...dah beberapa hari memang satu lif aje berfungsi....tapi kali nie 2 2 lif rosak...aduh...dengan perut dah membesar...dengan nak bawa barang lagi...dugaan betul....dahlah rumah aku tingkat 11....termengah2 aku....berpeluk gak ketiak....amir hadif pon tak larat....nak suruh aku dukung....memang tak dapat ler...ibu cuma larat pimpin tangan amir hadif.....ibu nak bawa diri sendiri pon tak terdaya....hik...hik..nasib masa balik dari kampung....lif dah ok...

bila lif rumah selalu buat hal...pagi2 aku berasak2 dalam lif...kadang2 tunggu pula lama...asal terbuka aje lif...lif penuh...datang kerja pon terkejar2....2 3 kali gak aku sampai opis lambat....mulalah rasa nak pindah rumah aje...malas nak dok rumah bertingkat2 nie...hik..hik...mood nak pindah seremban mula berkobar2...


masa nie semangat lagi...turun tangga laju aje....




masa nie pon ceria lagi...bila dah tak larat...mula membebel....










Friday, July 5, 2013

set bersalin amway

assalamualaikum....selamat pagi....

semalam aku ada check up kat klinik kesihatan....minggu nie dah masuk 38 minggu...dah lapan bulan...masa check up tu tiba2 tekanan darah aku tinggi pula....5 kali ambil masih tinggi lagi...last2 aku kena refer doktor pula...masa check dengan doktor....elok pula tekanan darah tu...doktor kata ok aje....tak ada tinggi sangat pun....buat risau aje...hik..hik....tapi doktor pesan  kalau ada rasa nak pitam...cepat2 datang klinik....doktor cakap 2 minggu lagi kena pantau tekanan darah yek...kadang2 bila dah dekat nak bersalin nie selalu ada masalah....

ok..tu cerita pasal check up semalam...nie nak cerita aku dah beli dan dah ambil pon set bersalin amway....


beli set bersalin jenama amway nie aku dapat free mangkuk...tu yang kotak warna oren.....bagus2...tu yang aku suka...hik...hik...masa bersalin amir hadif tak ada pon dapat apa2.....tu dulu kan...hik..hik..