nuffnang

Wednesday, June 26, 2013

mendobi pakaian baby


assalamualaikum...selamat pagi semua....apa khabar semua....tuan blog baru habis kursus 2 hari....syok oo...2 hari dapat makan free...tu yang best p kursus kan....hik...hik...hari ini kerja seperti biasa dah....

minggu ni aku dah 31 minggu....minggu depan masuk 32 minggu...sekejap aje dah nak masuk 8 bulan...semakin hampir...semakin terasa debarannya....


aku dah mula mendobi semua pakaian baby....yang ini dah tiga kali mendobi...minggu ini ada satu kali lagi....kena basuh sikit2...ampai tak mencukupi....dan aku dah mula masukkan pakaian dalam beg untuk persiapan ke hospital....tapi masih  tak lengkap lagi....









Thursday, June 20, 2013

kisah check up

assalamualaikum...

hari ini aku ada check up kat klinik kesihatan presint 9...minggu nie aku dah masuk 30 minggu...tinggal 10 minggu lagi....tak lama lagi dah...berdebar2 dibuatnya...tadi dah tahu keputusan minum air gula...alhamdullilah...semua ok....timbang berat tadi dah 51.5 kg....naik dengan jayanya...mana taknya...asyik lapar aje....sekarang kuat makan sesangat....tekanan darah pon ok...HB pon ok...tadi pon dapat satu suntikan....lenguh gak ler tangan aku nie...hik...hik..lepas ini kena catit pergerakan baby pula....

tadi ada scan dengan doctor...nie kali ke 3 aku scan kat klinik kesihatan....aku sebenarnya ada buat scan 3d/4d....tu nanti aku cerita yek...hik..hik..tadi scan...semuanya ok...uri ok...besar baby pon ok...kedudukan baby pon ok...alhamdullilah....dulu masa time c abang.....setiap kali pergi check up...mesti scan....cari usia baby....ukur tu...ukur nie...setiap kali scan....mesti tukar usia baby....yelah aku punya period memang tak teratur..tu yang jadi masalahnya...pula tu tambah plak ngan baby pula kecil....dulu c abang lahir 2.5kg....kali ini tak tahu ler berapa pula keluar....harap2nya semua ok dan berjalan dengan lacar....








Wednesday, June 19, 2013

makanan

assalamualaikum....

jomlah kita layan gambar makanan yek...gambar2 nie dah lama dah...entah bila pon aku tak ingat....hik...hik...nie aje yang gambar makanan yang sempat aku snap...kalau aku rajin atau teringat aku snap ler....kalau malas...terus ngap masuk mulut...hik..hik...






kek secret recipe.....



kek coklat....




wong solo....tapau aje...



yong tau foo.....beli kat pasar tani....kerap kali beli....suka makan sesangat....tapi sekarang dah muak pula...hik..hik..




yang ini makan kat ramai seefood....




char keow teow....tak sedap....cili dia tak hancur.....




keow teow sup....




jus oren dan coconut shake....semua nie makan kat taman warisan.....




nasi lemak telur bungkus ...sedapnya...nyam..nyam...





roti telur.....yang ini makan di warung bunian....termasuk nasi lemak di atas yek...warung ini banyak kali gak aku terjah....tapi kena datang awal....hik..hik...



yang ini pula makan kat sri kembangan....




nasi goreng daging merah....




keow teow tom yam...




akhiri dengan jus epal bersama handsome boy....hik...hik..









Tuesday, June 18, 2013

nando's free

assalamualaikum....selamat pagi....



jumaat yang lepas aku dapat rezeki terpijak....tak sangka2 ada orang nando's buat promosi kat opis aku.....bahagian aku sahaja....bahagian lain tak kot...hik...hik..alhamdullilah lunch hour dapatlah makan free....jimat duit......aku dapat ayam, coslow, jangung, air mineral ,2 botol sos dan voucer.......









Wednesday, June 12, 2013

baju korporat

assalamualaikum...

hari aku ini datang opis dengan berpakaian korporat.....korporatlah sangatkan....hik..hik...



sebenarnya baju ni kita orang baru dapat semalam....tapi masing2 tak sabar nak pakai...maka kami berpakat nak pakai hari ini....baju korporat ini kena pakai setiap hari rabu sahaja....tapi tak adalah wajib pon.....





mak buyung nie pon tak nak kalah....nak gak pakai....nasib baik perut tak besar....dan muat....hik...hik...sebenarnya aku masih belum pakai baju pregnant lagi....masih setia dengan baju kurung ke opis...walaupun dah 7 bulan pregnant....kain aku masih boleh cangkuk lagi.....dan tak ketat pon.....entah bila aku nak pakai baju pregnant....tunggu masuk 8 bulan kot....malu lak nak pakai sekarang....perut comel sangat.......hik...hik...













Tuesday, June 11, 2013

keperluan baby dan ibu sebelum bersalin



assalamualaikum....

minggu nie dah masuk 29 minggu aku pregnant....dah 7 bulan dah....ada 2 bulan lebih lagi nak bersalin...harap2nya berjalan dengan lancar....dah masuk 7 bulan nie aku dah start beli keperluan baby...beli pon sikit2 aje...buat tambah2 aje...barang abang masih yang ada...kebetulan akak dan adik aku ada bagi barang baby...memang banyaklah...semuanya masih elok lagi....yelah...pakai sekejap ajekan....macam baju, lampin, barut, selimut, topi, sarung tangan dan kaki tu memang cukup bebenau...tapi aku beli gak ler....orang baru...mesti pakai yang baru gakkan...tapi jangan sampai membazir.....ye idak....mari kita tengok check list yek....



Keperluan baby

- baju lengan pendek – dah beli 4 helai

- baju lengan panjang – dah beli 4 helai

- rompers – dah beli 2 helai

- sarung tangan & kaki - dah beli 3 pasang

- lampin pakai buang – dah beli 1 pek newborn brand drypers

- selimut – dah beli sehelai

- lampin - dah beli 1 pek (8 helai)

- barut bayi – dah tempah 10 helai. Belum pergi ambil lagi.

- almari pakaian – pakai abang punya..abang dapat almari baju baru.

- tikar getah bayi – dah beli sehelai.

- beg bayi – dah beli satu…warna warni lagi…hik..hik..

- topi – dah beli sehelai

- Wet tissue – dah beli 2 pek besar

- Kapas – dah ada

- bedak/losyen/ syampoo/ baby bath - dah beli jenama anakku

- besen mandi bayi – pakai yang lama

- Minyak baby – ada di dalam set bersalin

- putik kapas – dah beli

- tuala mandi – dah beli 4 helai

- botol susu – dah beli 4 botol

-Puting susu – dah beli 2

- berus botol susu – dah beli 2

- breast pump – Tak beli lagi. Tak tahu nak pakai jenama apa lagi.

- bantal dan tilam – beli bantal aje. Tilam pakai yang lama

- sarung bantal dan tilam – akak dah buat. Dah siap pon.



Keperluan ibu

- Stokin – dah ada 6 helai. Pakai yang lama aje.

- Kain batik – dah ada 8 helai. Pakai yang lama juga.

- Set bersalin- dah tempah. Belum ambil lagi. Pakai jenama Amway.

-Bengkung – dah ada siap dengan set bersalin. Dulu punya pon masih ada.

- Minyak angin – dah ada set bersalin juga.

- Maternity pad - dah beli satu pek.

- nursing bra – dah beli 4 helai. Pakai Jenama Avon. 

apa lagi yek...ada lagi ke yang tertinggal ke....hik..hik.....insya allah minggu nie baru nak basuh semua...sabun basuh baju untuk baby pon dah beli....mintak2 cuaca elok panas ler....





























Thursday, June 6, 2013

minum air gula (MGTT)

assalamualaikum....

hari ini aku ada check up kat klinik kesihatan.....sekarang aku dah pregnant 28 minggu....di sebabkan aku pregnant umur 30 tahun ke atas....kenalah minum air gula....masa time pregnantkan c amir hadif aku tak kena  minum air gula pon....

dari pukul 10 mlm aku kena puasa.....pukul 7.30 pagi aku dah ada kat klinik...mula2 p pendaftaran...pastu kena p buat urine dulu....kemudian p makmal....pukul 8 baru panggil untuk ambil darah yang pertama dan minum air gula...ada 2 perisa....ada perisa oren dan rabena...aku pilih minum rabena....4 kali minum baru habis....tu pon aku minum pastu aku buat2 baca kat diding makmal tu....konon2nya tak nak layan rasa air gula tu.....lepas minum air gula....nurse suruh rehat dulu....pastu 2 jam datang balik.....bila keluar dari bilik makmal tu....aku rasa lain macam aje...nak termuntah ler pula....tahannnnnnn.....

2 jam lagi baru datang balik....baik aku balik rumah dulu....tapi nurse pesan...jangan buat kerja...just relax aje...dan jangan makan lagi....okkkk.....apa lagi...balik rumah terus aku ambil bantal....buka tv.....hik...hik...pukul 10 pagi aku pon p balik makmal tu.....10.10 minit ambil darah yang ke dua....perut dah lapar....haus pula tu.....lepas ambil darah...aku terus minum air....haus sesangat....hik...hik.....

pastu tunggu jumpa nurse untuk check up seperti biasa.....pukul 11 pagi baru dapat jumpa nurse....check2 seperti biasa....timbang berat....alhamdullilah berat naik....sekarang berat aku dah 50 kg....tekanan darah semua ok...bacaan jantung baby pon ok...tak ada bengkak kaki...semuanya ok....tapi keputusan untuk air gula tak keluar lagi....nurse cakap...kalau ada masalah...dia akan call.....kalau tak call tu...tak ada masalahlahhh.....

lepas tu pergi ambil ubat kat farmasi....pukul 11.30 terus pergi food court....dah lapar gila....lagipun nurse pesan terus pergi makan dulu....takut aku pengsan hik...hik.....tapi aku p tapau nasi campur dulu....pastu aku terus pergi kedai mamak....pekena roti canai sekeping dan roti puri....sedap weii...roti pori....boleh kata setiap kali aku makan kat kedai mamak mesti pekena roti puri.....lepas tu aku terus ke opis dengan bekalan nasi campur.....kenyang.....hik...hik..minta2 keputusan untuk air gula....ok....berdebar2 pula...hik...hik...







Wednesday, June 5, 2013

susu anmum materna

assalamualaikum....





susu anmum materna nie aku mula minum dah masuk 5 bulan....masa awal2 tak boleh masuk langsung....takpelah...nak buat camnekannnn......masa pregnant amir hadif dulu langsung tak minum.....beli satu kotak pon tak habis2 minum...minum separuh....separuh lagi buang......hik..hik....alhamdullilah kali ni aku boleh minum kedua2 perisa.....









Tuesday, June 4, 2013

my anniversary

1/06 yang lepas anniversary aku yang ke 6....dah 6 tahun aku hidup bersama husband aku....susah senang bersama...cewahhhh...hik...hik...selama 6 tahun...insyallah kita orang akan dikurniakan lagi seorang cahaya mata....maka kita orang akan ada dua orang anak....alhamdullilah.....


tahun nie tak ada yang special sangat pon....lepas shopping barang baby kat eaon belakong dan manjaku bangi....husband belanja makan wong solo....cukuplah....kali ini kita orang lebih fikirkan keperluan baby aje....menunggu kehadiran orang baru....






wong solo....