nuffnang

Thursday, June 6, 2013

minum air gula (MGTT)

assalamualaikum....

hari ini aku ada check up kat klinik kesihatan.....sekarang aku dah pregnant 28 minggu....di sebabkan aku pregnant umur 30 tahun ke atas....kenalah minum air gula....masa time pregnantkan c amir hadif aku tak kena  minum air gula pon....

dari pukul 10 mlm aku kena puasa.....pukul 7.30 pagi aku dah ada kat klinik...mula2 p pendaftaran...pastu kena p buat urine dulu....kemudian p makmal....pukul 8 baru panggil untuk ambil darah yang pertama dan minum air gula...ada 2 perisa....ada perisa oren dan rabena...aku pilih minum rabena....4 kali minum baru habis....tu pon aku minum pastu aku buat2 baca kat diding makmal tu....konon2nya tak nak layan rasa air gula tu.....lepas minum air gula....nurse suruh rehat dulu....pastu 2 jam datang balik.....bila keluar dari bilik makmal tu....aku rasa lain macam aje...nak termuntah ler pula....tahannnnnnn.....

2 jam lagi baru datang balik....baik aku balik rumah dulu....tapi nurse pesan...jangan buat kerja...just relax aje...dan jangan makan lagi....okkkk.....apa lagi...balik rumah terus aku ambil bantal....buka tv.....hik...hik...pukul 10 pagi aku pon p balik makmal tu.....10.10 minit ambil darah yang ke dua....perut dah lapar....haus pula tu.....lepas ambil darah...aku terus minum air....haus sesangat....hik...hik.....

pastu tunggu jumpa nurse untuk check up seperti biasa.....pukul 11 pagi baru dapat jumpa nurse....check2 seperti biasa....timbang berat....alhamdullilah berat naik....sekarang berat aku dah 50 kg....tekanan darah semua ok...bacaan jantung baby pon ok...tak ada bengkak kaki...semuanya ok....tapi keputusan untuk air gula tak keluar lagi....nurse cakap...kalau ada masalah...dia akan call.....kalau tak call tu...tak ada masalahlahhh.....

lepas tu pergi ambil ubat kat farmasi....pukul 11.30 terus pergi food court....dah lapar gila....lagipun nurse pesan terus pergi makan dulu....takut aku pengsan hik...hik.....tapi aku p tapau nasi campur dulu....pastu aku terus pergi kedai mamak....pekena roti canai sekeping dan roti puri....sedap weii...roti pori....boleh kata setiap kali aku makan kat kedai mamak mesti pekena roti puri.....lepas tu aku terus ke opis dengan bekalan nasi campur.....kenyang.....hik...hik..minta2 keputusan untuk air gula....ok....berdebar2 pula...hik...hik...







1 comment:

LIYA said...

i pon suka roti puri hik hik