nuffnang

Tuesday, June 11, 2013

keperluan baby dan ibu sebelum bersalin



assalamualaikum....

minggu nie dah masuk 29 minggu aku pregnant....dah 7 bulan dah....ada 2 bulan lebih lagi nak bersalin...harap2nya berjalan dengan lancar....dah masuk 7 bulan nie aku dah start beli keperluan baby...beli pon sikit2 aje...buat tambah2 aje...barang abang masih yang ada...kebetulan akak dan adik aku ada bagi barang baby...memang banyaklah...semuanya masih elok lagi....yelah...pakai sekejap ajekan....macam baju, lampin, barut, selimut, topi, sarung tangan dan kaki tu memang cukup bebenau...tapi aku beli gak ler....orang baru...mesti pakai yang baru gakkan...tapi jangan sampai membazir.....ye idak....mari kita tengok check list yek....



Keperluan baby

- baju lengan pendek – dah beli 4 helai

- baju lengan panjang – dah beli 4 helai

- rompers – dah beli 2 helai

- sarung tangan & kaki - dah beli 3 pasang

- lampin pakai buang – dah beli 1 pek newborn brand drypers

- selimut – dah beli sehelai

- lampin - dah beli 1 pek (8 helai)

- barut bayi – dah tempah 10 helai. Belum pergi ambil lagi.

- almari pakaian – pakai abang punya..abang dapat almari baju baru.

- tikar getah bayi – dah beli sehelai.

- beg bayi – dah beli satu…warna warni lagi…hik..hik..

- topi – dah beli sehelai

- Wet tissue – dah beli 2 pek besar

- Kapas – dah ada

- bedak/losyen/ syampoo/ baby bath - dah beli jenama anakku

- besen mandi bayi – pakai yang lama

- Minyak baby – ada di dalam set bersalin

- putik kapas – dah beli

- tuala mandi – dah beli 4 helai

- botol susu – dah beli 4 botol

-Puting susu – dah beli 2

- berus botol susu – dah beli 2

- breast pump – Tak beli lagi. Tak tahu nak pakai jenama apa lagi.

- bantal dan tilam – beli bantal aje. Tilam pakai yang lama

- sarung bantal dan tilam – akak dah buat. Dah siap pon.



Keperluan ibu

- Stokin – dah ada 6 helai. Pakai yang lama aje.

- Kain batik – dah ada 8 helai. Pakai yang lama juga.

- Set bersalin- dah tempah. Belum ambil lagi. Pakai jenama Amway.

-Bengkung – dah ada siap dengan set bersalin. Dulu punya pon masih ada.

- Minyak angin – dah ada set bersalin juga.

- Maternity pad - dah beli satu pek.

- nursing bra – dah beli 4 helai. Pakai Jenama Avon. 

apa lagi yek...ada lagi ke yang tertinggal ke....hik..hik.....insya allah minggu nie baru nak basuh semua...sabun basuh baju untuk baby pon dah beli....mintak2 cuaca elok panas ler....





























No comments: