nuffnang

Tuesday, July 31, 2012

menu ramadhan hari ke 10

assalamualaikum....selamat pagi....hari ini aku pergi kerja cuaca gelap gila....nak hujan....angin punya ler kuat....aku cakap dengan husband...."ini kalau sambung tidur sedap nie"....hik....hik...sampai2 aje opis terus hujan...nasib baik datang awal.....

pagi ini kita sambung lagi jamu mata.....jom tengok menu aku n husband masak semalam.....sepanjang ramadhan aku n husband akan turun ke dapur sama2....masak sama2....kau masak satu menu....aku masak satu menu...."yang penting......kerja sama....wonder pets".....hik...hik...



ikan mayong masak asam pedas....husband aku letak lada hitam sikit.....


sayur petola masak air...


buah betik....


air longan.....


dan juga ulam2an n sambal belacan (lupa nak snap gambar pula)....

Monday, July 30, 2012

menu ramadhan hari ke 8

meh tengok menu berbuka puasa aku hari ke 8.....aku memang selalu masak yang simple2....dan selalu masak ala2 kampung gitu.....maklum ler asal pon dari kampung....tekak pon memang orang kampung.....hik..hik...


ikan masak sambal.....atas permintaan dari c hadif....budak tu memang suka makan sambal.....bertambah2 dia makan....mengalahkan orang puasa pula....


kacang panjang + carrot....goreng aje....


bubur lambuk....orang blok ada rotong royong....


buah betik....


air soya....



untuk menu ramadhan hari ke 9......aku berbuka puasa di rumah emak mertua.....tapi aku tak snap gambar.....malu ler.....tapi sebenarnya aku memang lupa nak ambil gambar pon....hik..hik...lauk pauk di rumah mertua memang meriah.....menu utama ikan terobok bakar.....lagi......ada sup ayam.....kuih muih berbagai bentuk n warna.....pelbagai buah2an....air pula ada air tebu n air sirap laici.....ermmm apa lagi yek....tu aje yang aku ingat....hik...hik..

menu ramadhan hari ke 7

assalamuaikum....selamat pagi....hari ini aku rasa malasnya nak pergi kerja....rasa nak sambung tidur aje...hik...hik...kau orang macam mana?.....ok ke?....ke malas macam aku gak....hik...hik....

dah jangan malas2....rajin2kan diri anda.....apa kata kita layan menu aku masak pada hari ke 7 puasa.....jommmmm......



sambal goreng ikan bilis.....


sup sayur....


ikan goreng.....


butir nangka....buat dengan member2 kat opis.....


dutch lady  strawberry milk....

Friday, July 27, 2012

menu ramadhan hari ke 6

asslamualaikum....selamat pagi....apa khabar.....

menu untuk berbuka puasa pada hari ke 6....jom layan....

ikan kembung masak asam rebus....


sambal belacan n ulam2an....


ikan masin sepat....


jemput2 (cekodok)....


air mangga.....

Thursday, July 26, 2012

menu ramadhan hari ke 5

assalamualaikum.....jom layan gambar menu berbuka puasa aku n family semalam.....


ikan merah masak asam pedas....kita orang masak satu lauk aje....


ulam2an....


air cincau n buah mangga.....

Wednesday, July 25, 2012

menu ramadhan hari ke 4

assalamualaikum....selamat pagi semua....hari ini dah masuk lima hari kita menjalani ibadah puasa.......aku masih berpuasa penuh lagi.....alhamdullilah....

asal pagi aje...aku dah masuk2kan gambar makanankannnn....hik...hik...jom layan gambar apa aku n husband aku masak petang semalam.....


kari ayam....aku yang masak....sedap....puji diri sendiri.....hik...hik...


sayur kacang....husband aku yang masak...sedap gak....hik...hik..


ulam kacang botol n timun jepun.....basuh n potong aje....


buah tembikai n buah kurma yang besar punyaaa......


ubi goreng....husband yang buat....c hadif suka....habis kat dia aje.....


air oren n air kosong.....air oren aku yang bancuh.....tambah air aje kottt....hik...hik...


petang semalam balik dari opis....ada orang bagi lauk n kurma.....dari tengku adnan dan isteri.....memang setiap tahun dapat.....


rendang daging....

Tuesday, July 24, 2012

mengecat

minggu lepaskan aku mc seminggu.....hari2 dok masak, kemas rumah n terbongkang.....hik...hik...

bila semua kerja dah siap aku bosan...tak tahu nak buat apa....sambil baring2.... aku tertengok kat dinding.....ada conteng2....tapi bukan  c hadif yang conteng.....dulu masa c hadif mula2 dapat pen or pencil dia suka conteng dinding.....tu yang aku simpan cat kat rumah.....kali ini anak buah aku yang conteng.....emak bapak sibuk beborak....tak perasan anak dok conteng rumah.....pandai pula dia cari pen......

aku tak adalah cat satu rumah pon....aku cat yang mana ada conteng aje.....pastu kat plug yang ada kesan tangan.....ada kesan hitam2 aku cat sekali.....sedap sikit mata memandang.....


cat colour putih aje pon....


menu ramadhan hari ke 3

assalamualaikum.....selamat pagi....hari ini kita jamu mata lagi dengan menu aku masak semalam.....menu untuk puasa hari ke 3...konsep masih sama lagi...very the simple.....hik...hik...




ikan masak asam....


peria + telur goreng kunyit.....


karipap sardin n ayam beli kat bangi....


air tembikai laici....air kosong...dan tak ketinggalan buah kurma.....

Monday, July 23, 2012

menu ramadhan hari ke 2

menu seterusnya....menu untuk berbuka puasa hari ke 2......tapi kali ini bukan aku yang masak....husband aku yang masak....husband aku memang suka tunjuk teror kat aku.....mana boleh tengok aku pandai masak sikit....mulalah nak tunjuk2 kat aku....tahu ler dia lebih pandai masak dari aku......kita orang masih masak simple2 aje....janji cepat, mudah dan yang paling penting.....sedap....sedap ke????...hik...hik....


ikan bakar yang rentung.....sebenarnya tak ada ler rentung.....tapi dalam gambar nampak cam rentung lak.....hik...hik....


sambal kicap + air asam di hidang bersama dengan ulam2an.....


sayur kobis + carrot + soun masak air.....


air longan....air kosong....buah tembikai n kurma.....


kuih muih yang dibeli di presint 9.....yang tinggal sebelah tu adalah kerja c budak tidak puasa....siapa lagi kalau bukan c hadif.....hik...hik...

sembahyang terawih

malam tadi c hadif ikut husband aku pergi terawih....walaupun lutut husband aku berjahit....dia tetap nak pergi sembahyang terawih.....tapi husband aku sembayang duduk....duduk atas kerusi....sebelum ini c hadif pernah ikut husbang aku pergi surau....pada hari pertama memang behave aje....tak buat hal...main sorang2 kat tepi....esoknya c hadif dah tak ikut dah....bosan ler tu....

kemudian c hadif ikut lagi husband aku pergi surau....masa tu hari nisfu saaban.....mula2 ok....bila time orang baca yasin dia dah boring......mula merengek dah....minta balik....husband aku tak kusyuk nak baca yasin....last2 husband hantar c hadif balik....."pas ni jangan nak ikut ayah pergi surau lagi".....kena marah dengan husband aku....husband aku suruh c hadif masuk rumah....pastu husband pergi balik ke surau.....

malam tadi....tiba2 c hadif nak ikut lagi pergi surau.....mula2 aku dengan husband tak bagi ikut....puas c hadif pujuk2.....siap berjanji tak nak minta balik....."ibu amir hadif janji tak nak balik"....."ayah amir hadif nak pakai baju surau (baju melayu) "..."amir hadif nak ikut ayah"....bila suara mendayu2 keluar....kita orang pon oklah....kesian....husband aku pon bawalah c hadif pergi surau.....

dalam pukul 9 lebih husband aku n c hadif balik rumah...."aikkkk awal pula hari ini balik bang....selalunya pukul 10 lebih baru balik".....hadif minta balik ke???"....aku pandang c hadif....dia senyum aje....jawapan husband aku...."dia tak minta balik....tapi dia main2 pula....mula2 duduk diam....masuk rakaat ke 7 dah tek reti diam.....bila orang rukuk dia kata..."dah ada pagar"....bila orang berdiri..."dah tak ada pagar"....pastu dia berlari.....sebelum lagi parah baik abang buat lapan rakaat aje.....aku baru aje pasang niat....kalau c hadif ok tak buat perangai...aku pon nak join sembahyang terawih sekali....hampeh.....


muka sedih takut tak dapat ikut.....bila dah dapat ikut buah perangai pula....grrr....

menu ramadhan hari pertama


assalamualaikum......selamat pagi....salam satu malaysia.....macam mana kau orang punya puasa....masih penuh ke???.....aku???alhamdullilah....masih penuh lagi.....


pagi ini aku nak ajak kau orang layan gambar menu aku  berbuka puasa pada hari pertama berpuasa.....menu adalah simple, mudah n cepat.....jom layannnn....hik...hik...



udang + kacang buncis goreng kunyit....udang adalah favorite c hadif......


sambal belacan + ulam2an....timun jepun, tenggek burung n tamato......


buah tembikai.....


air soya cincau n air kosong.....


buah kurma.....



Friday, July 20, 2012

persiapan ramadhan

hai semua....esok dah puasa....macam mana persiapan kau orang untuk ramadhan  tahun ini????......aku????...semua dah bersedia.....dari segi mental dan fizikal.....hik...hik....semoga tahun ini  dapat menjalani ibadah puasa dengan baik dan sempurna......



kau orang dah shopping untuk masak berbuka nanti.....pagi tadi aku dah beli barang2 kering kat carefour, alamanda.....banyak barang2 yang murah......pergi cepat sementara stok masa ada....hik...hik...barang2 basah pula petang semalam aku beli kat pasar presint 8.....niat di hati kalau boleh tahun ini nak masak sendiri macam tahun lepas......harap2 tercapai.....


"SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA, SEMOGA KITA BERADA DIDALAM KEBERKATAN ALLAH SWT".....

eccident

18/07/12 (rabu)....petang tu dalam pukul 5.30 petang aku dapat sms dari husband aku.....yang menyatakan dia balik lambat.....oklah aku pon tunngu...dalam pukul 8 malam aku pon call husband aku....tapi tak dapat....call banyak kali pon tak dapat.....dua2 nombor pon tak dapat.....hati aku dah mula risau....aku call sampai  pukul 9 lebih....tapi tak dapat2 gak....

akhirnya dalam pukul 9.30 malam husband aku call....husband aku kata dia buat kerja kat bawah tanah tu yang tak ada line......dia kata dia dah on the way nak balik rumah.....fuhhh....lega....isteri mana tak risaukan.....

dalam pukul 10 lebih husband aku sampai.....husband aku call aku suruh buka pintu....dia kata kunci tertinggal.....bila aku buka pintu.....terkejut aku.....husband aku duduk atas wheel chair....kawan dia hantar balik....rupa2nya husband aku eccident......masa husband aku hantar sms tu dia dah accident dah.....konon2nya tak nak bagi tahu kat aku...takut aku riasu...aduhaiii.....




kena 18 jahitan....husband accident motor sama motor.....motor lagi satu tu tiba2 cross.....husband aku tak dapat mengelak....terus langgar.....tapi dua2 motor tak jatuh.....cuma lutut husband aku kena apa entah kat motor orang tu.....orang tu tak ada apa2......kesudahannya laki bini dapat mc....duduk rumah.....tapi alhamdullilah semuanya selamat......

jom masak2 part 3

sambungan dari entry jom masak2 part 2.....sekarang dah part 3 dan juga yang terakhir.....esokkan dah puasa....tajuk pon kena berubah.....nanti dah jadi tajuk menu ramadhan hari pertama.....hari kedua....dan seterusnya.....hik...hik...jom layan gambar menu yang aku masak....mana tahu boleh buat panduan nak berbuka puasa nanti.....cehhhhh...macam sedap sangat kannnn......hik...hik...


19/07/12 (khamis)...


ikan sardin masak sambal....


sayur bendi goreng kunyit....


aku suka makan sambal.....dan juga yang pedas2....baru syokkkk.....hik..hik...



20/07/12 (jumaat)....

ayam masak sos....


sawi goreng....


makan dengan ulam tenggek burung......

tamat....