nuffnang

Friday, June 29, 2012

haji shariff's cendol

aku selalu balik seremban rumah akak aku.....setiap kali aku lalu kedai cendol haji shariff nie mesti penuh....dah dua kali kita orang pergi singgah kedai nie.....tapi malangnya tak ada meja kosong......jenuh menunggu.....last2 kita keluar dengan hampa.....

nak jadikan cerita minggu lepas rezeki kita orang dapat merasa gak cendol tu......masa lalu kedai tu....tengok kedai tu kosong....kita orang terus park kereta n terus tuju kedai tu.....masuk2 kedai tu.....rupa2 kedai dah nak tutup....tapi taukeh tu cakap.....kalau mahu cendol masih ada sikit....tapi makanan semua dah habis.......dari kempunan.....kita orang pon setuju makan aje cendol......



kedai cendol haji shariff.....


dulu dia orang jual cendol tepi jalan aje.....sekarang dah bertambah maju.....


memang power ler cendol dia......

jom berurut

24/06/12 (ahad)....aku balik seremban....biasalah kemana lagi....balik rumah akak aku.....tengah hari tu kita orang pergi ke KM Plaza, seremban.....nak cari kain.....tapi husband n c hadif jumpa benda lain plak ...kita sibuk cari kain....dia orang sibuk pergi mengurut lak....


ayah relax aje....c hadif kegelian....


sampai 2 kali dia orang megurut......nasib murah.....RM1 untuk 5 minit....


mana boleh dia orang aje mengurut....ibu pon nak gak.....c hadif sibuk aje......kacauuuu.....

Thursday, June 28, 2012

sakit perut

pagi tadi aku tengah pakai tudung, bersiap nak pergi opis.....c hadif masih tidur lagi.....kebiasannya aku or husband akan bersiap dulu.....siapa yang dah siap dulu akan uruskan c hadif lak......kebetulan pagi tadi aku siap cepat.....dalam hati...."ooo....lepas nie dah kejutkan hadif lak".....aku sudah aje pakai tudung.....tiba2 dengar c hadif menjerit.....aku ingatkan c hadif mengigau.....bila aku sampai kat hadif....aku tengok c hadif pegang perut sambil nangis....."sakit perut"....."sakit perut".....bila aku singkap baju aku rasa perut c hadif  keras n buncit......aku tanya sakit kat mana.....c hadif tunjuk kat ari2 dia......aku pon panggil husband aku.....husband ambil minyak sapu kat perut c hadif.....c hadif masih menangis lagi...."sakit"....."sakit"......aku n husband pegang sikit perut dia pon tak boleh......c hadif dah menjerit2......

aku cakap dengan husband......"perut dia masuk angin kot"......husband pula kata takut angin pasang....."ye ke bang"....."abang pernah kena"....husband jawab...."tak pernah".....aku tanya balik...."angin pasang tu macam mana"....."entah"...husband aku jawab......aku tengok c hadif kesian.....c hadif tak boleh baring terletang....mengiring aje.....bila asu suruh baring betul2.....c hadif menjerit....."sakit"...."sakit"......last2 husband ajak pergi hospital aje.....aku salinkan baju c hadif.....terus pergi hospital......

tiba kat hospital.....nasib orang tak ramai.....tunggu pon kejap aje.....doktor terus panggil nama c hadif......doktor pon check2 perut c hadif....c hadif dah melalak kesakitan.....doktor tu panggil pula doktor lagi sorang....dia orang check berdua.....doktor tu tanya....ada tak c hadif muntah, cirit birit......semua tak ada.....doktor masuk ubat kat bontot n terus doktor suruh pergi x-ray pula.....pergi ke bilik x-ray pon kejap aje....terus panggil nama c hadif.....masa nak x-ray pon c hadif lagi menanggis.....c hadif tak boleh baring terlentang.....mengigil ler kaki c hadif.....tapi aku n husband tahan gak badan dia.....memang kesian tengok c hadif.....lepas scan jumpa doktor balik semua.....doktor suruh rehat kat katil dulu dalam bilik emergency......

aku n husband tunggu ler sebelah katil.....c hadif tak nak lepas tangan ayah dia......nak baring sama2 dengan ayah.....sambil menanggis ajak balik rumah....."hadif nak balik rumah....hadif tak  nak duduk sini"......husband n aku pujuk dia.....tengah2 pujuk.....tiba2 c hadif nak terkencing....aku baru nak buka seluar c hadif....."ibu air kencing dah keluar"....aku cepat bagi c hadif kat husband.....husband aku pon kelam kabut bawa kat bilik air.....bila dalam bilik air aku dengar c hadif menangis.....kuat....."sakit"...."sakit"......tiba2 aku dengar c hadif dah senyap.....dah tak nangis.....tapi aku tunggu kat katil.....lamanya pula.....tak keluar2 dia orang nie......risau pula.....

dengar aje pintu bila air terbuka....aku tengok c hadif keluar dulu.....terus c hadif lari kat aku....."ibu amir hadif dah tak sakit"....aku...."ha...tak sakit"....."perut amir hadif dah tak sakit pon"....."tapi amir hadif lapar"....."betul nie hadif tak sakit"....aku pon tekan2 perut c hadif.....dah lembik.....husband aku cakap c hadif kencing banyak sangat.......bila dah tak sakit c hadif terus ajak balik......aku n husband pergi jumpa doktor cakap c hadif dah tak sakit....tapi doktor suruh tunggu gak....kena tunggu keputusan x-ray.....sementara tunggu keputusan keluar c hadif makan dengan gembiranya......siap nyayi bagai.....tengok gelagat c hadif macam lawak pula.....tadi punya ler sakit bebenau......sampaikan ada pak cik tu siap tanya kat husband aku....."aikkk dah sihat dah"......hik...hik....

tunggu punya tunggu keputusan pon keluar.....doktor cakap dalam perut c hadif banyak najis.....doktor bagi ubat bagi keluar najis tu.....pastu kita orang terus balik....hantar c hadif kat taska....aku n husband pergi kerja macam biasa.....alhamdullilah....semuanya ok....


hari sukan cendekiawan educare

23/06/12 (sabtu) kat taska c hadif ada buat hari sukan.....buat kat padang belakang taska cendekiawan educare presint 9 aje....tapi pada hari kejadian tu....kami sekeluarga bangun lambat.....sukan c hadif start pukul 7.45 pagi....aku sedar pukul 7.30 pagi....kelam kabut aku kejutkan semua orang.....sembahyang subuh pon dah kemana......pastu aku marahkan husband aku...."tulah tengok bola lagi"....padahal diri sendiri yang tidur mampus.....hik....hik....

kita orang sampai dekat pukul 8.30 pagi.....nasib baik tak mula lagi....tapi biasalah apa2 majlis memang sentiasa lambatkan....hik...hik....tahun lepas c hadif rumah kuning....tahun ini tukar rumah merah pula.....


hantar c hadif  kat khemah......terus teacher siapkan c hadif.....


lepas tu teacher bagi makan kuih karipap kat murid2.....kebetulan memang c hadif tak makan apa2 lagi.....


ibu bapa kena tunggu anak kat khemah lain.....nasib baik ada makanan.....kalau tidak kebulur ler.....sementara majlis belum start lagi....aku n husband melantak dulu...hik...hik...


murid2 dah siap sedia untuk pebarisan.....


rumah merah jalan dulu.....


tu dia....nampak pon c hadif......nasib baik teacher pakaikan c hadif spek mata.....senang ibu nak cam....hik...hik...


muka sedih.....tapi aku tunjuk "good" kat hadif.....bagi semangat.....


c hadif asyik pandang kat aku aje....takut aku lari ler tu.....hik....hik....


ini acara untuk umur 4 tahun.....bersiap sedia untuk lari berhalangan.....


semangat....baru muka ceria.....


caiyok....caiyok....anak ibu boleh lakukan.....macam cerita kapten boleh....."saya boleh lakukan"......"saya boleh lakukan".....


mula2 merakak......pastu lari pakai kasut gerasi lak.....


lepas tu lari keliling kerusi.....


patah balik....

letak kasut semula....last....merangkak balik....habis.....


akhirnya....pasukan rumah merah dapat no.3....hik...hik....


walaupun pasukan c hadif kalah tapi dapat gak hadiah.....kalau tak dapat mampus c hadif tuntut kat aku.....


hadif n kawan....tema rumah merah....lady bird....


dah habis acara c hadif....masing2 dapat belon....main dengan kawan2.....


acara untuk ibu n bapa....aku masuk satu....husband pon masuk satu......ini acara untuk bapa.....nama acara ini pak pandir cyber....kelakar....hik...hik...


ini acara untuk ibu...acara mak andeh ulat bulu.....


kena tahan belon.....jangan bagi jatuh.....


hadiah kami......

Wednesday, June 27, 2012

bila anak bujang ke dapur

kejadian berlaku minggu lepas lagi.....16/06/12 (sabtu)....aku n c hadif aje ada kat rumah...husband pergi kerja....c hadif nie benda yang kita suruh buat takkan dia buat....benda yang kita tak kasi buat tulah dia nak buat.....cubalah benda yang kita suruh buat...sampai nak terkeluar anak tekak nie....takkan ler dia buat.....


satu aje perangai c hadif kalau nak suruh buat sesuatu kita kena pujuk2....kena lembut2....kena puji2....baru ler dia buat.....tapi kita dah buat semua tu....dia tak buat juga...jangan haraplah dia buat.....kau jerit camne pon dia takkan buat.....grrrrr.... 




aku bukan tak kasi hadif tolong basuh pinggan mangkuk.....masalah sinki aku terlalu tinggi.....terpaksa ler pakai bangku.....leceh.....

tapi bila aku ada kat dapur....mulalah dia nak tolong tu....tolong ini.....jadi lambat ler kerja aku....


bila dah basuh....hasis baju basah....tu yang aku malas.....terpaksa tukar baju.....


tengok dah tukar baju bagai.....nak tolong gak lagi....


punya ler tinggi pecahkan telur.....


kacau telur dengan mayonis....c hadif suka makan mayonis......


bila aku simpan mayonis dalam peti ais.....c hadif suruh keluarkan balik....c hadif nak ratah mayonis......grrrr.....

Tuesday, June 26, 2012

tengok wayang madagascar 3

sebelum aku ke bandung.....aku bawa c hadif tengok wayang....kesian lak kat dia....maklumlah nak tinggalkan  c hadif 3 hari....tapi aku tipu c hadif....aku kata aku pergi kursus.....hik...hik....bila c hadif tanya aku "nanti ibu pergi kursus ibu tidur mana".....aku cakap "ibu tidur hotel".....terus c hadif nangis...."nape ibu tak bawa amir hadif"....."tak boleh....tu semua untuk orang dewasa....kanak2 tak boleh"......c hadif tak boleh dengar kalau kata tidur hotel.....c hadif selalu ajak aku tidur hotel....dia ingat ibu ngan ayah kerja cop duit aje ke???....hik...hik...


kita orang sampai lambat....husband pula ada kerja.....masuk2 dah gelap....nasib baik baru iklan aje....


c hadif excited.....tapi mula2 aje....pastu dah buat perangai.....dah bosan.....


lepas tengok wayang c hadif ajak main game.....

ayah yang excited lebih.....


sampai tersepit ler c hadif.....


main duck pula....pastu c hadif tak nak  balik.....buat perangai pula dia.....aku dah angin satu badan....grrr....tapi husband aku masih sabar lagi.....hik...hik...

bandung - last day

20/06/12 (rabu).....tibalah hari yang terakhir.....hari untuk menghabiskan semua rupiah2 yang ada.....hari yang terakhir agak rushing sedikit.....nasib last day nie kita orang ambil pak supir......kemana jua pak supir akan hantar.....


bangun pagi.....siap2 terus pergi breakfast kat hotel.....

pak supir ambil kita orang pukul 8.30 pagi......terus pergi ke tangkuban perahu.......kita orang berada kat tangkuban perahu dekat pukul 11 pagi.......jom layan gambar kita orang kat tangkuban perahu......












lepas pergi ke tangkuban perahu....kita orang terus ke kampung daun.....jom layan lak deko kat kampung daun......







air kami....

pisang goreng cheese.....nyum2.....

tahu goreng ape entah....tapi sedap....pedas....teringat sampai sekarang.....


nasi goreng....tak ingat ape entah namanya.....tapi comelkannn.....kat kampung daun kita orang makan simple2 aje.....masih kenyang......lagipon kita orang sampai awal sangat.....pukul 11.30 pagi......


lepas tu kita orang terus ke yen's lak....kat sini banyak pakaian, mainan, kasut  kanak2.....lepas shopping kat yen's......kita orang ke pasar baru.....ambil tempahan baju raya dak min.....dak min sorang aje masuk....yang lain tunggu kat dalam kereta aje.....takut nak masuk lagi.....bak kata pak supir.....kat pasar baru banyak setan2nya.....takut tergoda......lepas tu kita orang terus ke jalan riau lagi.....sambung shopping.......kali nie dah tak ingat kamera dah....nak cepat....takut tak sempat......flihgt kita orang pukul 7.45 malam.....kita orang kat jalan riau sampai pukul 4 ++ petang ......nasib baik barang semua dah pack.....dah bawa siap2 dalam kereta.......


lepas tu terus ke kartika sari....aku beli kek kukus aje......

bekalan untuk keluarga.....


lepas ke kartika sari.....kita orang ke mayang sari....beli kek dan bolen.......dan akhir sekali kita orang singgah makan kat area airport sambil kemas2 barang......akhirnya langsai semua rupiah2 yang ada.....terus balik ke malaysia.....