nuffnang

Monday, September 26, 2011

jalan-jalan cari makan part 3

makan free lagi.....dapur kat rumah pon tak berasap.....perhhhh.....penat giler.....asyik berjalan aje.....nie jalan2 cari makan hari sabtu dan hari ahad .....


cerita hari sabtu (24/09/11) dulu yek....hehehehe....
pukul 2.50 petang keluar rumah.....pergi rumah pegawai opis aku kat presint 18, putrajaya.....dekat2 pukul 3.10 petang sampai.....tak boleh duduk lama2....banyak lagi rumah nak pergi......pukul 3.40 petang bergerak.....




dalam pukul 4.00 petang sampai rumah member aku.....masih dalam putrajaya lagi......makan2 and borak jap.....4.30 nak bergerak lagi....masih ada rumah lagi nak pergi.....



 bertolak ke subang......rumah member aku......sampai pukul dalam pukul 5.30 petang......sori....tak ada gambar.....dah penat.....pukul 6.00 petang aku bertolak lagi.....nak pergi rumah member husband aku plak.....




dalam pukul 7.15 malam aku sampai ke gombak......masa ini perut dah penuh.....dah tak larat nak makan.....dekat2 pukul 8.00 aku bergerak lagi.....kali ini nak pergi kenduri kawen......




sampai kat nilai, seremban dalam pukul 9.00 malam....majlis pon dah start.....c hadif pon tak larat....sampai tertido2......last sekali sampai rumah pukul 11.00 malam.....perhhhh.....ngantuk and penat....tido mampus.....





ahad (25/09/11).....penat semalam pon tak hilang lagi......pukul 3.00 petang keluar rumah.....bergerak ke rawang rumah member husband......pastu pergi ke sungai buluh rumah akak ipar aku......time ini aku tak ambil gambar pon....tak ada mood sangat.....maybe penat.....aku lepak rumah akak ipar aku sampai pukul 8.00 malam......sampai rumah pukul 9.30 malam......memang penat weiiii......

Tuesday, September 20, 2011

teringin naik keratapi

kalau aku balik sentul lalu kat stesen LRT sentul timur mesti c hadif cakap....."hadif nak naik keretapi"......"nanti kita naik yek ibu".....dah banyak kali c hadif cakap camtu......kesian lak kat c hadif......so....hari ahad (18/09/11) kebetulan tak ada kemana....aku pon cakap ngan c hadif....."nak naik keretapi tak"......"nak.....nak"......punyalah suka c hadif......

pikir punya pikir.....kemana destinasi perlu di tuju....akhirnya ajak husband pergi jalan TAR......kita orang parking kereta kat sungai besi......pastu ambil train terus ke masjid jamek.....

masa dalam train c hadif tak berhenti bercakap.....seronok bebenau......sampai kat masjid jamek tak tahu nak kemana.....last2 kita orang jalan2 aje sambil tengok2 kalau ada benda yang berkenan......

jom tengok reaksi c hadif......

 semangat.....seronok....excited......

 c hadif dah tak sabar....

"mana keretapi nie ibu"....."takpe hadif ambik gambar dulu"....."nanti keretapi sampai".......

"cepat hadif keretapi dah sampai"......"u yoooooo......best ibu"....

Monday, September 19, 2011

jalan-jalan cari makan part 2

masih bulan syawal kan.....so asyik cerita pasal open house ajelah....hehehe.....

jumaat (16/09/11) - husband ada jemputan......tapi bukan open house yek.....tapi member husband nikah....ingatkan nak ikut husband.....tapi tengahari dapat call akak seremban ngan akak cheras aku nak datang rumah....so macam malas nak ikut....husband pergi sorang.....tak tahu nak hidang apa kat dia orang.........lagipun last minute bagi tau.....mintak husband order nasi ayam aje.....

sabtu (17/09/11) - pergi open house rumah sepupu husband kat rawang....sebenar ada 2 jemputan....1 jemputan lagi tak sempat nak pergi....maap yek mucux.....tak ada rezeki nak pergi rumah u....

 memang tengah lapar....sekali tuan rumah ada hidangkan nasi campur.....memang sesuai......

 para tetamu.....sepupu sepapat husband aje pon...

 baju oren tu tuan rumah.....

 me....akid....c hadif.....


suasana dalam rumah.....

Thursday, September 15, 2011

telur pecah sebiji

semalam aku tengah basuh pinggan mangkuk....c hadif minta aku bukakan peti ais.....biasa ler dalam peti ais tu macam2 ada......aku malas nak layan sangat.....c hadif tak puas hati terus rentap peti ais....tiba2....pap.....

 telur pecah....nasib baik sebiji aje.....

aku paksa c hadif bersihkan telur tu......

Wednesday, September 14, 2011

seisi bergambar

hari ini kat taska c hadif ada seisi bergambar.....semalam ambil c hadif kat taska.....teacher c hadif pesan suruh pakai baju taska cendekiawan......dari semalam sampai kan pagi tadi  aku asyik ingatkan kat c hadif....."esok teacher suruh pakai baju ape"....."baju school".....banyak kali ler aku tanya soalan tu kat hadif....bukan ape...aku takut dia buat perangai lagi.....c hadif nie kalau pagi2 nak p taska dia akan pilih baju ape dia nak pakai......aku takut dia tak nak pakai baju taska tu.....alhamdullilah....pagi tadi dia ok.....cuma c hadif tak nak pergi taska naik kereta......"hadif nak naik brommm....brommm"......

nie gambar lama.....pagi tadi tak sempat nak snap gambar c hadif.....

puasa enam

insyallah hari ini genap enam hari aku puasa enam......akhirnyer aku berjaya menghabiskan puasa......baru tahun nie aku dapat puasa enam....tahun2 yang lain asyik puasa ganti aje......alhamdullilah......tapi husband baru dapat tiga hari puasa enam......caiyo....caiyo.....

nie gambar orang yang puasa enam....nie baru pagi lagi.....muka segar skit.....tapi......

bila dah tengahari.....dah jadi muram cam nie.....ermmmm.....nak buka apa petang nie yek........

Tuesday, September 13, 2011

jamuan raya di taska cendekiawan

hari ini kat taska c hadif ada buat jamuan raya......so pagi2 lagi aku dah siapkan c hadif......tapi c hadif buat perangai lak......

 mula2 c hadif buat perangai tak nak pakai baju......aku pujuk ler dia.....ok last2 dia pakai gak baju melayu tu.....dah siap semua.....dia minta duit raya lak....ok aku bagi c hadif angpau kosong......bila c hadif buka angpau tak ada duit......dia terus menangis marah......aku masukkan ler duit RM1 dalam angpau.....dia diam......settle........siap ambik gambar lagi.....ingatkan dah settle.....ada lagi.......

bila c hadif tengok ayah dia pakai baju kerja....terus c hadif suruh ayah dia tukar baju....."ayah pakailah baju raya".......ayah dia jawab "ayah nak gi work"......apa lagi menangis lagi c hadif.......sampai ler kita orang naik lif.....c hadif menangis suruh ayah dia tukar baju gak.....sampai kat parking kereta pon c hadif mengamuk lagi......aku tengok jam dah pukul 7.10.....last2 husband aku suruh aku pergi kerja dulu......tiba office aku call husband aku......rupa2 husband aku terpaksa naik atas semula.....ambik baju melayu dia......aduh.....pagi2 dah bagi ibu ngan ayah angin......mengurut dada.....sabar aje ler......

Monday, September 12, 2011

jalan-jalan cari makan

biasalah selagi belum habis bulan syawal mesti ada rumah terbuka.....sabtu dan ahad ada aje jemputan......sampaikan tak tahu nak pergi yang mana satu......last2 ada gak rumah member or sedara yang tak sempat nak pergi....mintak maap ler yek...bukan tak sudi....tapi tak sempat......

hari sabtu (10/09/11) - akak aku buat rumah terbuka kat seremban.....aku hampir2 tak pergi......husband aku pergi outstation kat sarawak lak.....nasib baik akak aku kat cheras sudi menjemput aku.......dapat ler aku pergi....tapi gambar aku tak sempat sempat nak snap......sibuk menguruskan anak.....hahahaha....macam ramai sangat kan......tapi takpe kita layan aje gambar husband aku kat sarawak yek.....gambar aje....tapi tak banyak pon......dahlah lari dari tajuk......hehehehe....layannnnn aje.......








ahad (11/09/11) - ada rumah terbuka kat sentul.....rumah sepupu husband.......nasib baik husband dah balik dari sarawak......alhamdullilah dapat ler pergi........lepas tu kita orang beraya kat kuala selongor plak.....rumah emak sedara husband.......jom kita layan gambar kat sentul yek.....

 ini para tetamu yang hadir....

 permandangan dari dalam rumah.....view yang cantik.....

 masa nie tetamu belum ramai lagi.....

 aku sempat berposing......

 husband aku pon tak ketinggalan......c hadif time nie tengah tidur.....c hadif tak sihat....batuk and selsema.....bagi makan ubat terus tidur......

 ada sambutan birtday gak......happy birthday to akid.....

 aiyaaaa........sekali c hadif yang tiup lilin......c hadif memang pantang kalau ada birthday party.....semua birthday orang dia nak join gak......time nie c hadif baru bangun tidur.....mood tak berapa ok.....so ikutkan aje kehendak dia......

yang nie baru ler tuan punye birthday yang betul.....

Thursday, September 8, 2011

domino's punya pasal

semalam aku puasa 6......alhamdullilah dah dapat 3 hari aku puasa......minggu depan aku sambung lagi puasa....tahun nie aku puasa penuh.....penuh....biar betul....betul tau...aku puasa penuh.....tapi aku tak mengandung yek.....belum ada rezeki lagi.....

ok....berbalik kepada cerita asal yek....semalam kan aku puasa.....sekali member2 opis order domino's....aku yang berpuasa nie terliur lak.....sabar aje ler.....dugaan.....tiba2 dalam kepala otak nie......berbuka kang aku nak makan domino's.....lagipun aku memang dah lama tak makan domino's......tak sabar lak nak tunggu waktu berbuka....macam budak2 lak......

tiba rumah call husband suruh belikan nasi goreng daging satu aje.....aku kena makan nasi gak............maklum ler tekak orang melayu.....kang tak makan nasi mahu mengigil satu badan.......pastu buka komputer cari laman web  domino's...........tepat kol 7 aku call domino's......tak sabar tunggu domino's......

 tuk...tuk...tuk....buka pintu....domino's dah sampai.....

aku order 2 pizza and 1 roti.....satu lagi roti dapat free.....

 good....sedap nyer....tapi sebenarnyer domino's tu sampai lambat.....terpaksa aku makan nasi dulu.....

yang best nyer.....dapat free cupon......datang lambat selalu pon tak pe.....hehehehe....

Monday, September 5, 2011

kisah hari raya

tak tahu nak cerita apa pon.....just nak share cerita pasal raya and gambar2 hari raya aje.....buat kenang-kenangan....hehehe....tahun nie aku beraya kat negeri sembilan.....rumah keluarga aku....sambut raya ngan abah and adik beradik aje.....tahun nie tahun ke-3 kita orang beraya tanpa emak.....

oklah tak nak sedih2.....meh aku nak cerita pasal jalan2 di hari raya....

27/08/11 (sabtu) - aku balik ke sentul dulu (belum raya lagi)....rumah mertua.....berbuka kat situ....malam tu teman emak mertua pergi NSK.....beli bahan2 untuk raya......

28/08/11 (ahad) - pagi pergi kubur arwah nenek husband.....pastu tengah hari aku bertolak ke seremban rumah akak aku.....berbuka di situ.....

29/08/11 (isnin) - lepas sahur kita orang masak rendang ayam ngan sambal sotong untuk bawa balik ke kampung....tengahari bertolak ke kampung.....lepas asar pergi ke kubur arwah emak.....magrib pergi ke kedai akak.....berbuka di situ.....akak masak  asam pedas ayam, rendang ngan sambal kacang......

30/08/11 (selasa) - lepas sembahyang raya.....beraya kat rumah sedara husband....area kampung aku aje....pastu kita orang bertolak ke melaka.....pergi rumah emak2 sedara belah aku.....balik hari aje.....

31/08/11 (rabu) - aku beraya ke pahang plak (sempadan ngan negeri sembilan aje)....pergi rumah emak sedara ngan rumah member husband.....pastu pergi rumah member aku kat negeri sembilan lak...tengok baby....

01/09/11 (khamis) - beraya rumah emak2 sedara belah abah.....dekat area kampung aku aje.....pas zohor bertolak ke kuala lumpur......sebelum tu singgah ke seremban.....hantar akak dulu....pukul 6 sampai ke sentul....ambil emak mertua balik ke putrajaya......

02/09/11 (jumaat) - bertolak ke johor....beraya ke rumah sedara belah husband.....tiba2 dikejutkan dengan berita emak sedara husband meninggal.....konon2 nak datang raya ke rumah dia....last2 pergi melawat arwah....pastu bermalam di johor.....

03/09/11 (sabtu) - masih beraya di johor.....pukul 6 lebih bertolak ke kuala lumpur......pukul 8 lebih tiba ke sentul.....pastu bertolak plak ke putrajaya......

04/09/11 (ahad) - dah penat giler.....just beraya ke rumah akak aku no.2 dekat cheras......pastu rehat....rehat....rehat....

05/09/11 (isnin) - dah start kerja......

jom kita layan gambar lak....tapi gambar raya pertama aje....yang lain aku tak sempat nak snap.....melayan kerenah budak2....hehehe....

 gambar family qaseh ziera....tahun nie tema blue colour.....

 gambar kami lagi....

 nie gambar family adik aku.....adik bawah aku aje....beza 2 tahun....tapi dia kawen dulu dari aku.....

 ni lak family akak aku....akak atas aku aje....tua 1 tahun dari aku....

 nie family akak aku....akak yang sulung.....akak yang no.2 tak balik....beraya belah mertua di johor......gambar adik bongsu aku lupa plak nak ambil.....sibuk memanjang.....


 ayah and c hadif.....ayah lompat tinggi nyer......

ibu and c hadif....ibu malu2 nak lompat.....hadif lak lambat sangat nak lompat.....

cucu2 abah .......